Editura Didactică şi Pedagogică dă cărţi la tot cartieru’
sâmbătă, martie 17, 2012 10:41Atunci când olandezii cer excluderea României din UE, ştiu ce spun. Dincolo de ţiganii care ucid, fură sau cerşesc în marile oraşe occidentale, ţigani proveniţi din România, nu din Ungaria sau Polonia, ţara noastră democratică şi europeană (hă, hă, hă) are în continuare mari probleme cu trecutul, cel bolşevic, desigur. Şi vom lua sistemul educaţional, cel care produce ‘omul de mâine’.
Pe timpul dictaturii comuniste, atunci când se spălau creiere la greu, elevul învăţa ce frumos este partidul, evident comunist, având manuale produse de o singură editură, numită pompos Editura Didactică şi Pedagogică (EDP).
Înfiinţată în 1951, cum se aminteşte pe site-ul respectivei edituri, atunci când ruşii exterminau elita românească, EDP-ul oferă şi azi, în amintirea vremurilor ‘bune’, manuale şcolare.
O să luăm, ca exemplu, în cele ce urmează, manualul de matematică, pentru clasa a VI-a, autori: Tatiana Udrea, Daniela Niţescu, 224 pagini, 20 lei/bucata, manual votat pe site cu 3 stele din 5, pe când un manual de biologie, produs de aceeaşi editură, are o stea din 5, depăşind în aberaţii, probabil, manualul de matematică.
Există şi un comentariu, pe site (vezi aici), în care VIOREL,UN ELEV SILITOR (am păstrat forma originală) scrie O CARTE DE MILIOANE DAR PREA PUTIN DRASTICA (am păstrat forma originală). Cam aşa arată elevii silitori? Ce înseamnă carte prea puţin drastică?
Cu asemenea cititori, EDP-ul bolşevicilor produce un manual de matematică de 0,00001 lei. Iată câteva exemple mai jos, din care se poate înţelege că-n România europeană (hă, hă, hă) cu o şpagă totul se rezolvă, inclusiv aprobarea de manuale şcolare prost realizate.
Iată cum sună o problemă în mintea creaţă a uneia din cele două doamne: Florile de tei pierd prin uscare 48% din greutatea lor. Ce cantitate de flori de tei uscate se obţin din 2 kg de flori de tei proaspăt culese? (problema 8, pagina 27). Deşi elevul învaţă la cursul de Fizică faptul că greutatea are ca unitate de măsură newtonul (N), acest lucru nu mai este valabil la matematică, acolo unde greutatea se măsoară cu kg, după cum reiese din enunţul anterior. Aşa înţelege EDP-ul interdisciplinaritatea.
Iată un alt exemplu, de data aceasta de demonstraţie incompletă, dacă nu greşită, oricum cel puţin prost aleasă metoda (teorema 9, pagina 206, într-o ediţie mai veche a manualului). Într-un tringhi dreptunghic lungimea medianei corespunzătoare ipotenuzei este egală cu jumătate din lungimea ipotenuzei (fără nici o virgulă) este enunţul teoremei. La demonstraţie, triunghiul este notat ABC, [AM] este mediana corespunzătoare ipotenuzei [BC]. Apoi una din autoare scrie: ‘Paralela prin B la AC intersectează paralela prin B la AC în punctul N’. Este şi o figură reprezentată în manual, iar acel punct N este pe dreapta AM. De ce? Că aşa vrea muschii lui, dragi tovarăşi şi ‘preteni’. Nici o justificare a faptului că punctul N se află pe dreapta AM. Un copil se poate întreba de ce acel punct este pe AM. Evident, era o altă metodă mai simplă şi mai utilă de a demonstra teorema.
Manualul are şi alte mari lipsuri, de la folosirea unui limbaj greoi pentru un copil şi până la o structură total inadecvată procesului educaţional. Dar şpaga, oare cât o fi fost şpaga?
Citeste si articolele:
Cartile copilariei | A șaptea dimensiune says:
aprilie 23rd, 2016 at 10:17
[…] Editura Didactică şi Pedagogică dă cărţi la tot cartieru’ […]
Romania este o necunoscuta pentru Editura Didactica si Pedagogica | A șaptea dimensiune says:
iunie 11th, 2016 at 13:38
[…] Editura Didactică şi Pedagogică dă cărţi la tot cartieru’ […]
Nu exista cultura generala fara cultura matematica | A șaptea dimensiune says:
mai 7th, 2019 at 18:36
[…] Editura Didactică şi Pedagogică dă cărţi la tot cartieru’ […]