Regele Mihai recompensat de Stalin cu două avioane, pentru c-a vândut ţara ruşilor

luni, iulie 19, 2010 13:07
Posted in category Dictatura comunistă

Regele Mihai la o tigara cu generalul sovietic SusaikovCa sistem politic, comunismul este acum un cadavru în descompunere, dovedindu-se un fertilizator propice al “capitalismului” ce înfloreşte victorios. Procesul acesta este însă unul lent şi are diverse stadii: e mai rapid în zonele marginale ale fostului imperiu sovietic, precum fosta Germanie de Est, unde probabil n-au mai rămas decât câteva zgârciuri pe oscioare, şi mult mai lent pe măsură ce ne apropiem de Moscova, inima sa ideologică, zona organelor interne.

La fel, nici viaţa sa n-a avut aceeaşi omogenitate ideologică pe tot cuprinsul fostului imperiu. Fiindcă, deşi Kremlinul a făcut tot posibilul să-şi construiască o reputaţie de unitate şi omogenitate desăvârşite, realitatea e că în interiorul lagărului socialist diferenţele au fost extreme de mari.

E important să avem chestiunea asta în vedere dacă vrem să pricepem transformările declanşate după 1944-1945 în zona de influenţă a Moscovei. Chiar dacă tehnicile de preluare a puterii de către comunişti în ţările Europei de Est, sub stricta îndrumare a lui Stalin, au fost similare, totuşi rezultatele au fost destul de diferite.

În cazul României, reţeta a fost urmată cu stricteţe şi instalarea comuniştilor la putere n-a pus probleme deosebite pentru Moscova. Pe de altă parte, paranoia lui Stalin, schimbările lui obscure de interese şi dinamica, adesea impredictibilă, a relaţiilor de putere din zona zero a conducerii moscovite a PCUS deformau la rândul lor, adesea decisiv, structura de putere din ţările satelit.

În România, procesul instalării comuniştilor la cârmă a început, practic, prin arestarea mareşalului Antonescu, în după-amiaza zilei de 23 august 1944, de către regele Mihai. Mareşalul a fost închis împreună cu ministrul de Externe, Mihai Antonescu, într-un seif al Palatului Regal, de unde au fost preluaţi de către Emil Bodnăraş, iar Antonescu a ajuns într-un apartament dintr-o casă conspirativă a comuniştilor din cartierul Vatra Luminoasă.

Ulterior a fost împachetat şi pus la tren către URSS, unde a fost anchetat cu pricepere şi sârguinţă pentru ca în final să fie retrimis în ţară, unde a fost judecat în procesul “Marii Trădări Naţionale” din mai 1946, în urma căruia a fost executat pe 11 iunie.

În aceste momente iniţiale ale apariţiei umbrei lui Stalin peste România, după 23 august ’44, comunismul a avut chiar momente de “galanterie”, precum decorarea regelui Mihai cu ordinul “Victoria” (“Pobeda” pe ruseşte), cea mai înaltă distincţie militară sovietică, Regele Mihai fiind singurul care încă mai trăieşte dintre cei cinci străini care au beneficiat de această medalie. În plus, Majestatea Sa a mai primit cadou din partea sovieticilor două avioane. Decretul Sovietului Suprem al URSS, înmânat personal regelui de către mareşalul Tolbuhin pe 20 iunie 1945, motiva decorarea suveranului roman: “… pentru actul curajos al cotiturii hotărâte a politicii României (…) în clipa când nu se precizase clar înfrângerea Germaniei”. Acest aspect a contat, pare-se mult, pentru sovietici şi pentru asta s-au purtat “civilizat” cu suveranul român.

Preluare din “Academia Caţavencu” (nr.11/2009), autor Alin Ionescu.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

10 Responses to “Regele Mihai recompensat de Stalin cu două avioane, pentru c-a vândut ţara ruşilor”

  1. Neinfectat De Comunism says:

    iulie 19th, 2010 at 20:44

    betivii de rusnaci s-au purtat civilizat cu un rege degraba lasatoriu de tzara si precum niste bestii cu un intreg popor…

    la mine pe blog Breaking News: politica romaneasca e o curva sifilitica!!!!!

  2. Dumitru Caruntu says:

    iulie 20th, 2010 at 5:02

    Asa-i, romanii au avut in anii '30-40' lideri lasi sau care au facut alegeri gresite. Dupa doi regi care au domnit pentru tara (Carol I si Ferdinand), urmatorii doi (Carol al II-lea si Mihai) si-au pazit mai degraba propria piele. Asa s-ar putea rezuma monarhia in Romania, simplificand la maximum lucrurile. Dar, desigur, mai sunt si alte nuante.

  3. Cultul lui Stalin in Romania | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 15th, 2015 at 16:11

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  4. Dimensiunea genocidului sovietic: 62 de milioane de oameni asasinati | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 15th, 2015 at 20:21

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  5. Unde erati, rege Mihai, cand rusii bolsevici instaurau dictatura comunista in Romania? | A șaptea dimensiune says:

    februarie 2nd, 2016 at 20:57

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  6. De ce merita Laszlo Tokes sa i se retraga Steaua Romaniei | A șaptea dimensiune says:

    martie 14th, 2016 at 21:51

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  7. Comunistii, prietenii regelui Mihai | A șaptea dimensiune says:

    mai 25th, 2016 at 19:42

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  8. Regele Mihai, platit de comunisti cu 10 mii de dolari lunar | A șaptea dimensiune says:

    iunie 24th, 2016 at 14:03

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  9. 200 000 de romani deportati in lagarele sovietice din vina Regelui Mihai | A șaptea dimensiune says:

    august 14th, 2016 at 10:47

    […] Regele Mihai recompensat de Stalin cu doua avioane, pentru c-a vandut tara rusilor […]

  10. marian says:

    septembrie 17th, 2017 at 13:50

    Calitatea morală a politicienilor- indiferent din ce partid – este cam aceeași cu a persoanelor care postează comentarii pe marginea articolelor de presă, în medie. Este explicabil, prin dispoziția persoanelor de se angaja în politică sau a face, în felul propriu politică. Și comentariile sunt tot un soi de politică, adică participarea la o anumită scară la viața publică. Dacă s-ar da frâu liber la acțiuni după bunul plac fiecăruia dintre noi, s-ar ajunge la o anarhie care în niciun caz n-ar simplifica lucrurile. Așa a fost dintotdeauna și oriunde. De aceea există statul, guvernele, instituțiile, parlamentele și legile cărora fiecare dintre noi avem obligația să ne conformăm. Din nefericire, pe toată scara ierarhică, există indivizi care interpretează legile după concepții și după dispoziții proprii. La fel cum se exprimă pe alături unele specimene aparte de indivizi care nu s-au îndepărtat prea mult din punct de vedere moral de gașca de cartier. Inclusiv prin instituțiile care au ca obiect combaterea corupției. Am în vedere și rezultatele respectivelor instituții pe o perioadă de peste un deceniu și modul de exprimare al unor capi ai acestora în cerc mai restrâns, din care mai răzbate câte ceva și pe dinafară, cu înregistrări clare. Impostura este mai mult decât evidentă, în directă corelație cu (in)competența. Nu mă îngrijesc de eventuala cacofonie, pe care realitatea politicii la care făceam referire mai înainte o depășește incomparabil. De aceea avem și rezultatele pe măsură.

Adauga un comentariu