Portretul credinciosului roman

vineri, mai 6, 2016 14:23
Posted in category Educatie, Mass-media

ReligieDacă excludem cei, maxim, 10% credincioși autentici, rămâne masa amorfă de indivizi pentru care noțiunea de “credință” are un înțeles bizar, la limita dintre absurd și grotesc. Am găsit întâmplător un material relevant pe această temă, dar, până la el, haideți să vedem ce ne spun rezultatele Recensământului din 2011, în privința compoziției religioase a populației din România. Iar pentru aceasta apelăm la Blogul lui Dan (https://dan-blog.ro/istoria-crestinismului.html), acolo de unde aflăm ca 99,79% dintre români au aderat la un anumit cult religios, adică sunt credincioși. Mai exact, situația este cam așa, legat de apartenența religioasă a “boborului” român în 2011:

  • Religie ortodoxă: 16.307.004 români, ceea ce înseamnă 86,45%;
  • Religie romano-catolică: 870.774 români, ceea ce înseamnă 4,62%;
  • Religie reformată: 600.932 români, ceea ce înseamnă 3,19%;
  • Religie penticostală: 362.314 români, ceea ce înseamnă 1,92%;
  • Religie greco-catolică: 150.593 români, ceea ce înseamnă 0,80%;
  • Religie baptistă: 112.850 români, ceea ce înseamnă 0,60%;
  • Religie adventistă de ziua a șaptea: 80.944 români, ceea ce înseamnă 0,43%;
  • Religie musulmană: 64.337 români, ceea ce înseamnă 0,34%;
  • Religie unitariană: 57.686 români, ceea ce înseamnă 0,31%;
  • Religie creștină după evanghelie: 42.495 români, ceea ce înseamnă 0,23%;
  • Religie martorii lui Iehova: 49.820 români, ceea ce înseamnă 0,26%;
  • Religie creștină de rit vechi: 32.558 români, ceea ce înseamnă 0,17%;
  • Religie evanghelică luterană: 20.168 români, ceea ce înseamnă 0,11%;
  • Religie evanghelică de confesiune augustană: 5.399 români, ceea ce înseamnă 0,03%;
  • Religie ortodoxă sârbă: 14.385 români, ceea ce înseamnă 0,08%;
  • Religie evanghelică română: 15.514 români, ceea ce înseamnă 0,08%;
  • Religie mozaică: 3.519 români, ceea ce înseamnă 0,02%;
  • Religie armeană: 393 români, ceea ce înseamnă 0,0026%;
  • Altă religie: 30.557 români, ceea ce înseamnă 0,16%;
  • Fără religie: 18.917 români, ceea ce înseamnă 0,10%;
  • Atei: 20.743 români, ceea ce înseamnă 0,11%;

Legat de compoziția religioasă, două lucruri aș remarca.

  • Primul ar fi acela că armenii sunt extrem de puțini, doar 393, dar au reprezentant în Parlament, doar “fraierii” ce plătesc taxe și impozite au bani de dat la stat pentru a întreține un număr imens de parlahoți. Și nu l-am pus la socoteală pe armeanul cercetat penal, marele PNL-ist Vosganian.
  • Al doilea ar fi acela că evreii, deși sunt foarte puțini (3.519), au dat doi prim-miniștri deja: Petre Roman și Mihai Răzvan Ungureanu. Să mai spună cineva că evreii nu conduc, daca nu lumea, măcar părți ale ei, în anumite perioade.

Dar să revenim la portretul credinciosului român. Iată un fragment din materialul promis (pentru restul materialului urmați legătura).

Mihai Vasilescu: Portretul “credinciosului” român

“Credinciosul” român este acea persoană care pe tot parcursul anului nu are nicio problemă să mintă, să înșele, să înjure, să se scarpine în fund, să-și bage pwla și să-l doară în cur de toți ceilalți din jur. Activități întrerupte doar de cele trei cruci largi pe care și le face atunci când trece pe lângă o biserică, gest adeseori însoțit de cuvintele magice menite să-l ducă spre porțile raiului: Doamne ajută!

“Credinciosul” român nu a citit și nu va citi vreodată în această viață Biblia. Tot el, vreme de 365 de zile pe an (366, în cei bisecți), nu calcă nici picat cu ceară prin vreo biserică pentru că nu are timp “de prostii din astea”.

Apoi, cu șapte zile înainte de ceea ce creștinii numesc “sărbătoarea Paștelui”, “credinciosul” român are o revelație profundă: “coaie, am intrat în săptămâna mare”. Chestie care acționează ca un fel de declanșator spiritual pentru “credinciosul” român. El o să continue să mintă, să înșele, să se scarpine în fund și să-și bage pwla în oricine și orice, numai că toate acestea vor fi însoțite de pioasele cuvinte: “Doamne, iartă-mă, că suntem în săptămâna mare”.

În aceeași perioadă, “credinciosul” român consideră că e de datoria lui să-ți atragă atenția, cu aproape orice prilej pe care-l găsește nimerit: “ai grijă că te vede Dumnezeu, e săptămâna mare”. Fiind convins, probabil, că în toate celelalte zile ale anului Bărbosul e orb ca o cârtiță bolnavă de cataractă.

De asemenea, tot pe parcursul aceleiași săptămâni, “credinciosul” român considera că a venit momentul să țină post. Nu știe de ce o face, nici măcar nu-l interesează, iar dacă-l întrebi ridică din umeri și-ți servește una dintre cele două explicații clasice. Prima, e varianta mai cinstită: “măcar în săptămâna mare am zis să postesc și eu”. Iar a doua e porcăria aia cu “lasă, că e bine, măcar se mai purifică organismul”. Ca și cum n-ar putea să și-l “purifice” și-n august sau noiembrie. Cert este că începe să bage în el cantități industriale de pate vegetal, șnițele de soia, brânză tofu, covrigi și cartofi prăjiți. Totul în numele Domnului, desigur.

Apogeul spritualității și pioșeniei “credinciosului” român este atins în noaptea de înviere. Atunci când pleacă spre cea mai apropiată biserică fix cu zece minute înainte de miezul nopții ca să “ia lumină”. La douăsprezece și cinci a luat deja lumină și este înapoi în casă unde începe să baloteze drob, miel, pască, ouă roșii, cozonac și sarmale. Totul în cantitați impresionante, pentru că, să nu uităm, este după o săptămână de post, da?

De a doua zi, “credinciosul” român începe din nou să mintă, să înșele, să înjure, să se scarpine în fund, să-și bage pwla și să-l doară-n cur. Oh, wait… (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Portretul credinciosului roman”

  1. Bigotismul religios domina invatamantul din Romania | A șaptea dimensiune says:

    iunie 18th, 2016 at 11:20

    […] Portretul credinciosului roman […]

  2. Cum era lins in fund dictatorul ateu Ceausescu de patriarhul Teoctist | A șaptea dimensiune says:

    iulie 4th, 2016 at 9:34

    […] Portretul credinciosului roman […]

  3. Pentru Biserica Ortodoxa, tigancile si musulmanele se imbraca decent, femeile crestine nu | A șaptea dimensiune says:

    iulie 12th, 2016 at 10:54

    […] Portretul credinciosului roman […]

  4. Patriarhul Teoctist, de la membru al Miscarii Legionare la turnator la Securitatea comunista | A șaptea dimensiune says:

    iulie 14th, 2016 at 11:13

    […] Portretul credinciosului roman […]

Adauga un comentariu