Securişti care anchetau români ce ascultau Europa Liberă (II)
joi, ianuarie 9, 2020 14:23Ofiţeri de Securitate care au anchetat cetăţeni români bănuiţi că au legătură cu posturile de radio străine care transmit în limba română
Astfel, în 12 iunie 1981, generalul-maior Gherguţ Dumitru, locţiitorul şefului Direcţiei III a Departamentului Securităţii Statului (DSS), transmitea un ordin circular către toate Inspectoratele Judeţene de Securitate:
“În conformitate cu ordinele din Programul de măsuri al Departamentului Securităţii Statului privind contactarea şi neutralizarea activităţii ostile desfăşurată de posturile de radio străine, în special de Europa Liberă, până la 15 iunie 1981 se va analiza baza de lucru în vederea stabilirii persoanelor care în cadrul dosarelor de obiectiv-problemă vor constitui capitolul Persoane care întreţin legături cu posturile de radio străine (“ETERUL”).
- Moga – în 1978 era general DSS (Departamentul Securităţii Statului), UM 0544
La 11 noiembrie 1978 primeşte o notă referitoare la sursele de informare ale subredacţiei “Europa Liberă” de la Paris. - Vlad Iulian – în 1978 era general-locotenent (gen.-lt.).
La 18 noiembrie 1978 semnează o rezoluţie pe nota DSS, UM 0544, din 11 noiembrie 1978: “Vă rog să analizaţi informaţia şi să raportaţi măsurile ce le veţi întreprinde”. - Gherguţ Dumitru – în 1981 era general-maior (gen.-mr.), locţiitor şef Direcţia III DSS.
La 12 iunie 1981 trimite o notă către toate Inspectoratele Judeţene MI, Securitate, serv. III: “În conformitate cu ordinele din Programul de măsuri al Departamentului Securităţii Statului privind contactarea şi neutralizarea activităţii ostile desfăşurată de posturile de radio străine, în special de Europa Liberă, până la 15 iunie 1981 se va analiza baza de lucru în vederea stabilirii persoanelor care în cadrul dosarelor de obiectiv-problemă vor constitui capitolul Persoane care întreţin legături cu posturile de radio străine (“ETERUL”). - Dumitrescu Dumitru – în 1981 era colonel (col.), şeful Inspectoratului Judeţean Alba.
La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică “persoane din judeţ care întreţin sau manifestă intenţii de a lua legătura direct sau prin intermediari cu posturi de radio străine” şi “rude ale colaboratorilor sau angajaţilor posturilor de radio străine”. - Brihac Florian – în 1981 este locotenent-colonel (lt.-col.), şeful Securităţii, Inspectoratul Judeţean Alba, serviciul III.
La 13 iunie 1981 identifică “persoane din judeţ care întreţin sau manifestă intenţii de a lua legătura direct sau prin intermediari cu posturi de radio străine” şi “rude ale colaboratorilor sau angajaţilor posturilor de radio străine”. - Coser Ioan – în 1981 era col., şeful Securităţii judeţului Arad, Inspectoratul Judeţean Arad, serviciul III.
La 12 iunie 1981 dă printr-o notă informaţii despre “elemente ce întreţin legături sau manifestă interes de a lua legătura cu posturi de radio străine; se ocupă de culegerea şi transmiterea de informaţii la aceste posturi de radio; sunt rude ale colaboratorilor sau angajaţilor acestor posturi”. - Moţ Ioan – în 1981 era maior, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Arad.
La 12 iunie 1981 semnează o notă care conţine informaţii despre “elemente ce întreţin legături sau manifestă interes de a lua legătura cu posturi de radio străine; se ocupă de culegerea şi transmiterea de informaţii la aceste posturi de radio; sunt rude ale colaboratorilor sau angajaţilor acestor posturi”. - Câmpeanu Romeo – în 1981 era colonel, şeful Inspectoratului, Inspectoratul Judeţean Artgeş.
În iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Argeş care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Lazăr Ioan – în 1981 era colonel, şeful Securităţii judeţului Bacău, Inspectoratul Judeţean Bacău.
La 18 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Bacău care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Preoteasa Emil – în 1981 era lt.-col., şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Bacău.
La 18 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Bacău care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Sima Traian – în 1981 era lt.-col., şeful Securităţii judeţului Bihor.
La 18 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Bihor care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Aronescu Constantin – în 1981 era colonel, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Bihor, Securitate, serviciul III.
La 12 iunie 1981 identifică într-o notă persoanele din judeţul Bihor care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Kuludaş Constantin – în 1981 era colonel, şeful Securităţii judeţului Botoşani, DSS, Inspectoratul Judeţean Botoşani.
La 16 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Botoşani care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Galiano Cornel – în 1981 era lt.-col., şeful Biroului III DSS, Inspectoratul Judeţean Botoşani.
La 16 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Botoşani care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Şerban Dumitru – în 1981 era gen.-mr., şeful Inspectoratului Judeţean Braşov.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Braşov care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Neculicioiu Victor – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Braşov.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Braşov care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Călinescu Gheorghe – în 1981 era lt.-col., şeful Securităţii Brăila, Inspectoratul Judeţean Brăila, Securitate.
Printr-o notă din iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Brăila care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Chivu Ion – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Buzău, Inspectoratul Judeţean Buzău, Securitate.
Printr-o notă din iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Buzău care sunt cercetate în problema “Eterul”. - David Ştefan – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean Caraş-Severin, Securitate.
Printr-o notă din iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Caraş-Severin care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Badea Constantin – în 1981 era lt.-col., şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Caraş-Severin, Securitate.
Printr-o notă din iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Caraş-Severin care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Gheorghiţă Chivu – în 1981 era lt.-col., şeful Securităţii Constanţa, Inspectoratul Judeţean Constanţa, Securitate.
La 19 iunie 1981 semnează o notă îbn care identifică persoanele din judeţul Constanţa care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Florescu George – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Galaţi, Inspectoratul Judeţean Galaţi.
Într-o notă din 15 iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Galaţi care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Vasiliu Marcel – în 1981 era lt.-col., şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Galaţi.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Galaţi care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Bucura Vasile – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Gorj, Inspectoratul Judeţean Gorj.
La 12 iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Gorj care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Cioana Gheorhe – în 1981 era căpitan, şeful Biroului III, Inspectoratul Judeţean Gorj.
Printr-o notă din iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Gorj care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Simon Gheorghe – în 1972 era colonel, inspector-şef, Inspectoratul de Securitate al judeţului Hunedoara.
La 17 mai 1972 semnează o notă în care oferă Inspectoratului de Securitate al judeţului Maramureş informaţii despre anumite persoane din judeţul Hunedoara. - Ivan Ioan – în 1981 era lt.-col., şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Hunedoara.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Hunedoara care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Bunta F. – în 1981 este lt.-col., şeful Securităţii Ialomiţa, Inspectoratul Judeţean Ialomiţa.
La 12 iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Ialomiţa care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Ciumacenco I. – în 1981 era lt.-col., şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Ialomiţa.
La 12 iunie 1981 identifică persoanele din judeţul Ialomiţa care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Mihalcea Aurel – în 1981 era colonel, şeful Securităţii, Inspectoratul Judeţean Neamţ, Securitate.
La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Galaţi care sunt cercetate în problema “Eterul”.
La 2 octombrie 1984 semnează o notă în care afirmă: “Urzică Vasile va fi urmărit în continuare în dosar informativ”. - Sterparu Toderiţă – în 1981 era lt.-col., şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Neamţ.
La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Neamţ care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Raţiu Gheorghe – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Olt.
La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Olt care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Zărnescu Nicolae – în 1981 era lt.-col., şeful Biroului III, Inspectoratul Judeţean Olt.
La 13 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Olt care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Raduţă Ioan – în 1981 era lt.-col., şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Prahova.
La 12 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Prahova care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Toie Petru – în 1981 era căpitan, şeful Biroului III, Inspectoratul Judeţean Sălaj.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Sălaj care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Andre Mihail – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Sibiu, Inspectoratul Judeţean Sibiu.
Identifică persoanele din judeţul Sibiu care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Smaranda Laurenţiu – în 1981 era maior, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Sibiu.
La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Sibiu care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Gruia Gheorghe – în 1981 era colonel, şeful serviciului III, Inspectoratul Judeţean Timiş.
La 12 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Timiş care sunt cercetate în problema “Eterul”. - Ştirbu Doina – în 1986 era lt.-col., şeful Serviciului 14 DSS, Direcţia III.
La 18 decembrie 1986 solicită o serie de rapoarte privind Programul de măsuri “Eterul”; printre altele, se cere să se prezinte “în ce cazuri s-au iniţiat măsuri de compromitere a unor angajaţi şi colaboratori ai posturilor de radio străine”, “câte surse au plecat în exterior cu sarcini pe lângă angajaţi şi colaboratori ai posturilor de radio străine în baza instructajului comun cu UM 0544/255”. - Pungă Traian – în 1980 era maior, ofiţer specialist II, DSS, Direcţia III.
La 26 februarie 1980 semnează o notă de analiză a problemei “emisarilor postului de radio Europa Liberă de la Paris”. - Brestoiu M. – în 1981 era colonel, şeful Securităţii Iaşi, Inspectoratul Judeţean Iaşi.
La 1 octombrie 1981 oferă informaţii referitoare la Virgil Tănase. - Boţîrlan M. – în 1981 este lt.-col., şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Iaşi.
La 1 octombrie 1981 oferă informaţii referitoare la Virgil Tănase. - Zacoveanu Gheorghe – în 1980 era general-maior, secretar de stat, UM 0544.
La 11 august 1980 semnează o notă în care afirmă: “Deţinem date din care rezultă că postul de radio francez RADIO FRANCE INTERNATIONAL intenţionează să-şi reia emisiunile în limba română căutând pentru aceasta să-şi creeze un colectiv de emigranţi români, recent sosiţi în Franţa şi să racoleze corespondenţi în România”.
Citeste si articolele: