6 setări Windows 11 pentru configurarea optimă a sistemului de operare

marți, decembrie 26, 2023 13:54
Posted in category IT

Windows 11

Cel mai proaspăt sistem de operare al Microsoft, Windows 11, are setările implicite astfel configurate încât lasă loc de mai bine. După instalarea standard a sistemului de operare Windows 11, este recomandat să sacrifici nişte minute din viaţă pentru a face următoarele 6 setări care-ţi vor face PC-ul ceva mai fericit.

1. Asiguraţi-vă securitatea contului de utilizator Microsoft

Windows 11 poate fi utilizat prin crearea unui cont Microsoft sau a unui cont local. Cei obişnuiţi cu variantele mai vechi ale Windows-ului vor prefera, probabil, un cont local, dar nu este o alegere prea grozavă, deoarece un cont Microsoft pentru Windows 11 are câteva avantaje certe.

Puteți activa autentificarea cu doi factori și Windows Hello, care vă permite să vă conectați utilizând amprenta digitală sau hardware-ul de recunoaștere a feței.

Puteți activa criptarea pentru unitatea de sistem, chiar dacă utilizați ediția Windows 11 Home (pentru a vă asigura că criptarea este activată, accesați Settings (Setări) > Privacy & Security (Confidențialitate și securitate) > Device Encryption (Criptare dispozitiv).

Puteți utiliza instrumentele Microsoft de recuperare a contului pentru a vă accesa datele criptate dacă uitați parola.

Și, desigur, dacă aveți un abonament Microsoft 365 Family sau Personal care vă folosește contul Microsoft, aveți acces la aplicațiile Office și un terabyte de stocare în cloud.

2. Eliminaţi comenzile rapide de care nu aveţi nevoie

În meniul Start apar tot felul de comenzi rapide ale unor servicii de streaming media (Spotify, Disney+, Prime Video) sau rețele sociale (TikTok, Instagram și Facebook). Aceste comenzi rapide nu sunt instalate implicit. Ele ocupă cantități minuscule de spațiu pe hard disk și fiecare poate fi eliminat cu două click-uri direct din meniul Start.

Faceți click dreapta pe pictograma nedorită, faceți click pe Uninstall (Dezinstalare), confirmați alegerea într-o casetă de dialog și repetați procedeul de câte ori este necesar. Și da, îmi dau seama că este foarte ciudat să oferi opțiunea Uninstall (Dezinstalare) pentru o aplicație care nu este instalată efectiv și nu apare în lista Installed Apps (Aplicații instalate) din Settings (Setări), dar aici suntem.

Pe lângă acele comenzi rapide ale aplicațiilor terțe, veți găsi o gamă largă de aplicații de la Microsoft. Multe, dar nu toate, pot fi dezinstalate în același mod.

3. Activaţi Windows Sandbox

Aceasta este o caracteristică grozavă dacă aveți Windows 11 Pro, Enterprise sau Education. Vă permite să porniți instantaneu o mașină virtuală securizată (VM, Virtual Machine) fără nicio configurare complexă. VM-ul este complet izolat de sistemul de operare principal, astfel încât puteți vizita un site web suspect sau puteți testa o aplicație necunoscută fără riscuri. Când ați terminat, închideți Windows Sandbox și acesta dispare complet, eliminând toate urmele experimentului.

Deși folosește aceleași caracteristici de virtualizare ca și Hyper-V, nu trebuie să porniți Hyper-V și folosește doar o cantitate mică de resurse de sistem.

Pentru a începe, faceți click pe Search (Căutare) și tastați Windows Features (Caracteristici Windows) pentru a găsi caseta de dialog Turn Windows Features On (Activare caracteristici Windows) sau Turn Windows Features Off (Dezactivare caracteristici Windows). Derulați în partea de jos a listei și faceți click pe caseta din stânga caracteristicii Windows Sandbox. După ce restartaţi, veți găsi o comandă rapidă Windows Sandbox în meniul Start.

Rețineți că o sesiune Windows Sandbox este complet eliminată. Nu include aplicații terțe și aproape nicio aplicație Microsoft, cu excepția browserului Microsoft Edge, File Explorer, Notepad și a versiunii vechi a Windows Media Player. Puteți utiliza Clipboard-ul Windows pentru a lipi o adresă URL în Microsoft Edge sau pentru a copia un fișier de program în Sandbox pentru o explorare ulterioară.

4. Curățați meniul Start

În comparație cu variantele mai vechi ale sistemului de operare Windows, meniul Start din Windows 11 este sever simplificat. Are o secțiune pentru pictograme fixate în partea de sus, iar dedesubt este o secțiune pentru comenzi rapide către aplicații și documente pe care le-ați folosit recent. În partea de jos a meniului se află fotografia de profil și un buton de pornire – și atât.

Pentru a face meniul Start puțin mai util, accesați Settings (Setări) > Personalization (Personalizare) > Start și faceți câteva modificări. Utilizați opțiunile din partea de sus pentru a modifica alocarea spațiului dintre secțiunile Pinned (Fixat) și Recommended (Recomandat). Nu puteți ascunde secțiunea Recommended (Recomandat), dar puteți utiliza comutatoarele de pe pagina respectivă pentru a ascunde comenzile rapide care altfel ar apărea.

În partea de jos a paginii, faceți click pe Folders (Foldere) și veți găsi un meniu care vă permite să adăugați comenzi rapide în partea de jos a meniului Start, în spațiul din stânga butonului de pornire. Această opțiune vă oferă acces ușor la unele locații comune din sistemul de fișiere, fără a fi nevoie să deschideți mai întâi File Explorer. Aceste locații sunt echivalentul comenzilor rapide care se află într-o coloană din stânga meniului Start în Windows 10.

Puteţi, de asemenea, activa modul întunecat pentru sistemul de operare. Este mult mai ușor pentru ochi, mai ales dacă lucrezi într-o cameră întunecată sau slab luminată. Veți găsi această opțiune în Settings (Setări) > Personalization (Personalizare) > Colors (Culori) > Choose Your Mode (Alegeţi modul dvs.).

5. Eliminați widget-urile și alte elemente nedorite din taskbar (bara de activități)

Microsoft găsește o modalitate nouă de a aglomera bara de activități cu fiecare nouă lansare a unui sistem de operare. Din fericire, acestea includ și instrumentele de care aveți nevoie pentru face puţină ordine. În Windows 11, configurarea implicită a barei de activități include aceste completări oarecum inutile:

Un buton de căutare – nu aveți nevoie de o casetă de căutare. Doar atingeți tasta Windows și începeți să tastați pentru a căuta.

Butonul Task View (Vizualizare activități). Nici nu aveți nevoie de acest lucru. Folosiți combinaţia de taste Windows + Tab pentru a ajunge în același loc.

Widgeturi – acestea trebuie eliminate obligatoriu.

Chat. Microsoft continuă să încerce să-i determine pe utilizatori să folosească Teams, chiar și atunci când nu sunt la serviciu.

Copilot (previzualizare). Pe unele versiuni mai noi de Windows 11, butonul Chat este înlocuit cu această comandă rapidă către serviciul AI Microsoft, care se deschide într-un fereastră NOUă în partea dreaptă a ecranului.

Puteţi păstra ceea ce aveţi nevoie – de exemplu, Copilot AI – , iar pentru a elimina din ele, urmaţi calea Settings (Setări) > Personalization (Personalizare) > Taskbar (Bara de activităţi). Glisați comutatoarele spre stânga pentru a simplifica bara de activități, astfel încât să vă puteți concentra asupra comenzilor rapide ale programului.

În secțiunea Taskbar Corner Overflow puteţi alege ce pictograme să apară în partea dreaptă a barei de activități în mod implicit. Și dacă aveți mai multe monitoare, faceți click pe Taskbar Behaviors pentru a parcurge opțiunile despre cum funcționează bara de activități pe un al doilea monitor.

6. Configurați backup OneDrive

Primiți cel puțin 5 GB de spațiu de stocare gratuit în cloud în serviciul Microsoft OneDrive atunci când vă conectați cu un cont Microsoft. Această caracteristică include o setare care poate crea confuzii, dacă nu sunteţi atenţi.

Dacă faceți click pe opțiunile implicite, Microsoft va sincroniza conținutul dosarului Desktop, Documents, and Pictures (Desktop, Documente și Imagini) cu OneDrive, care realizează o copie de rezervă a tot ceea ce puneți în oricare dintre acele foldere. Dacă aveți deja o strategie solidă de backup, este posibil să doriți să dezactivați această funcție. Dacă vă place ideea de a avea o copie de rezervă bazată pe cloud, poate doriți să verificați setările acesteia.

Pentru a face acest lucru, deschideți File Explorer, faceți clic dreapta pe comanda rapidă OneDrive din panoul folderului din stânga și apoi faceți clic pe OneDrive > Manage OneDrive Backup. Acest pas vă duce la o casetă de dialog unde puteţi vedea şi alege opţiunile de configurare.

Puteți dezactiva backup-ul pentru fiecare dintre cele trei foldere cu un singur click. Bifa albastră din colțul din dreapta sus înseamnă că dosarul este copiat și sincronizat.

Dacă OneDrive Backup a fost activat pentru o perioadă de timp, dezactivarea acesteia lasă fișierele în folderele respective OneDrive și adaugă un link către acea locație în folderul din profilul dvs. de utilizator local. Va trebui să mutați sau să copiați manual acele fișiere din locația lor OneDrive înapoi în profilul de utilizator local, dacă le doriți într-o singură locație.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu