A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCCXII)

duminică, februarie 11, 2024 12:00
Posted in category Mass-media

Boris Johnson despre Tucker Carlson şi tiranul PutinCostin Andrieş (pe X, fost Twitter): „Când Tucker Carlson s-a dus la Kremlin, a avut o funcție bine cunoscută de istorie. Trebuia să fie marioneta tiranului, dictafonul dictatorului și trădător al jurnalismului”, scrie fostul premier britanic Boris Johnson.

„În fericirea sa lingușitoare, îngăimătoare, cu gura căscată, de a avea un „scoop”, și-a trădat telespectatorii și ascultătorii din întreaga lume.

Nu a pus întrebări dificile. Nu l-a întrebat pe Putin de ce chiar și acum folosește cele mai brutale mijloace ale războiului modern pentru a mutila și ucide civili ucraineni nevinovați”, afirmă jurnalistul fost premier britanic, Boris Johnson, în Daily Mail.

„Nu l-a luat la întrebări pentru tortură, violuri, aruncarea în aer a grădinițelor – toate acestea fiind complet inutile și neprovocate. Nici măcar o dată nu a încercat să oprească fluxul de minciuni din partea lui Putin.

În schimb, el a oftat cu fanatism la presupusa erudiție a lui Putin, acceptând dând din cap amestecul liderului rus de Wikipedia semi-masticată și falsitate totală – cum ar fi sugestia bizară (și de rău augur) conform căreia Polonia a fost oarecum responsabilă pentru propria ei împărțire și distrugere în 1939 – de parcă Rusia nu avusese niciun rol în Pactul Molotov-Ribbentrop”, continuă Johnson.

„El nu a contestat sugestia ridicolă că guvernul britanic i-a convins pe ucraineni să lupte în continuare, în loc să se predea la mila lui Putin, în primăvara anului 2022.

După cum va confirma fiecare membru al guvernului ucrainean, de la Zelenski în jos, nimic și nimeni nu i-ar fi putut opri pe acei ucraineni cu inimă de leu să lupte pentru țara lor – și nimic nu o va face.

În ultimii doi ani, Putin și-a demolat în mod concludent propria teză. Prin violența sa nesăbuită și criminală, el și-a dovedit că se înșală complet.

A dezvăluit că Ucraina nu este doar o țară, ci și una mare, iar prin greșeala sa stupidă a ajutat la nașterea unui sentiment patriotic mai puternic și mai nestăpânit decât oricare altul din lume.

Dar, bineînțeles, Tucker Carlson nu a făcut această remarcă. El i-a permis liderului rus să divagheze timp de o jumătate de oră asupra presupusei inexistențe istorice a Ucrainei, apoi a lăudat „cunoștințele enciclopedice” ale lui Putin.

De când George Galloway s-a dus la Bagdad și l-a lăudat pe neobositul Saddam Hussein, nu am mai văzut o astfel de manifestare de servilism de lingău față de un tiran.

Într-un fel, este nedrept să-l învinovățim pe Carlson pentru prestația sa abjectă. El nu era acolo pentru a provoca. El a fost doar mijlocul, canalizarea, furtunul prin care noroiul netratat al mesajului lui Putin putea fi pulverizat acolo unde Putin își dorește cel mai mult – pe pământurile fertile ale Americii.

Mesajul adresat poporului american a fost simplu. Aceasta nu este problema voastră, spunea Putin. Este o problemă europeană. Nu vă amestecați în acest conflict, lăsați-mă pe mine să-l termin – și în curând vom putea fi cu toții în pace. Este un mesaj pe care americanii l-au mai auzit înainte.

În iunie 1940, la scurt timp după ce Hitler a invadat Franța, ziarele lui WR Hearst au obținut un interviu cu dictatorul german, mai ales pentru că Hearst își manifestase de mult timp simpatia față de Hitler.

Jurnalistul ales a fost un germano-american pe nume Von Wiegand, care realizase deja mai multe interviuri pozitive cu Führerul.

Von Wiegand a fost condus cum se cuvine într-un castel francez capturat, unde i-a găsit pe Hitler, von Ribbentrop și alții, iar cu ajutorul notelor detaliate pe care le pregătise, Hitler i-a oferit reporterului ziarului american înțelepciunea sa istorică neîntreruptă.

Este vorba despre Europa, nu despre America, a spus Hitler. Americanii nu au de ce să se teamă de Germania nazistă și nu au niciun motiv să intervină. Nu voia în mod special să cucerească Parisul, a spus el; nici măcar nu voia să ducă un război pe continentul european.

El voia doar să revendice drepturile străvechi ale popoarelor vorbitoare de limbă germană. Vă sună cunoscut? întreabă Boris Johnson.

Exact ca Hitler, Putin vorbește acum despre presupusele nedreptăți suferite de vorbitorii limbii sale materne. Ascultă-l pe Putin vorbind despre rusofonii din Donbas sau despre maghiarofonii din vestul Ucrainei și îl poți auzi pe Hitler vorbind despre Sudetenland sau Alsacia-Lorena.

Bineînțeles că Putin a început interviul cu monologul său de jumătate de oră despre Iaroslav cel Înțelept și Rurik și evenimentele din secolul al IX-lea; pentru că vrea să le dea telespectatorilor și alegătorilor americani impresia că totul este o euro-problemă derutantă, o chestiune care datează de sute de ani, când adevărul este la fel de chel ca Putin însuși.

Liderul rus a ales să invadeze o țară europeană suverană și independentă – fără altă justificare decât dorința sa arogantă de a zdrobi acea țară și de a reconstrui Uniunea Sovietică. La fel ca Hitler, el minte desigur despre intențiile sale viitoare.

La urma urmei, a mințit cu nerușinare despre intenția sa de a invada Ucraina. El a spus lumii, mie personal, scrie fostul premier britanic, că nu va invada Ucraina, cu doar câteva săptămâni înainte de a da ordine ca tancurile să treacă granița.

De ce ar trebui să avem încredere în el acum că va respecta orice acord de pace – chiar dacă ucrainenii ar încerca să facă unul? În mod evident, nu se poate avea încredere în el în ceea ce privește Polonia, statele baltice sau oriunde în vasta periferie a fostei Uniuni Sovietice.

Așa că mă rog ca poporul american să fie capabil să vadă dincolo de șarada profană a interviului de aseară. Știu câți congresmeni din SUA au fost fani ai lui Tucker Carlson, iar eu spun: amintiți-vă de Charles Lindbergh, amintiți-vă de America Firsters, amintiți-vă cât de mulți legislatori americani s-au opus la început implicării în războiul cu Hitler.

Ei bine, s-au înșelat atunci, iar Tucker Carlsonii se înșeală grav în privința lui Putin astăzi. Tuturor republicanilor care blochează în prezent ajutorul pentru Ucraina, le spun: pentru numele lui Dumnezeu, amintiți-vă cine sunteți!

Sunteți moștenitorii lui Ronald Reagan, liderii ultimei speranțe a Pământului! Nu puteți face America măreață din nou, vânzând Ucraina și permițându-i lui Putin să folosească violența pentru a reconstrui imperiul sovietic.

Puteți arăta lumii că încercarea de a schimba granițele prin forță va duce la dezastru; pentru că cea mai mare minciună dintre toate – și cea pe care Putin a sperat cel mai mult să o proiecteze prin interviul său – este că liderul rus este obligat să câștige. El nu este mai invincibil decât Adolf Hitler; de fapt, este obligat să piardă.

El a suferit deja pierderi colosale, dar nu asta este ideea. Oricare ar fi teritoriul ucrainean pe care îl ocupă temporar, nu le va putea cuceri niciodată spiritul.

Sper și cred că, dacă președintele Trump va fi ales din nou, își va întoarce partidul și va duce la bun sfârșit munca pe care a început-o atunci când a devenit primul președinte american care a dat arme ucrainenilor.

Spun acest lucru pentru că, în cele din urmă, toți președinții SUA știu că securitatea noastră colectivă este indivizibilă. În cele din urmă, ne putem baza pe americani să facă ceea ce trebuie, după ce au epuizat – așa cum spune vechea zicală – toate alternativele disponibile.

Tucker Carlson ne-a făcut tuturor o favoare aseară, în sensul că a oferit alternativa – o victorie a lui Putin, distrugerea Ucrainei și coborârea unei mari părți a Europei, încă o dată, în întuneric și frică. Acest lucru nu se poate și nu trebuie să se întâmple”, îndeamnă fostul premier Boris Johnson.

adevarul.ro

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu