A şaptea dimensiune pe Facebook (DCXCV)

joi, noiembrie 17, 2022 18:11
Posted in category Mass-media

Germania

10 martie 2022

Andrei Caramitru: „Multă lume cade in extaz despre Angela Merkel, acum ca se retrage. Eu am o părere profund negativă însă.

Pe scurt – Europa in 2005, când a devenit Merkel Cancelar, era puternica si optimista. Acum – la plecarea ei, este slaba, rupta in bucăți, mai săracă si cu riscuri mari de război in Est. Argumentele sunt mai jos, si sunt multe.

Geopolitic – a făcut totul sa ajute Rusia si sa facă rău Europenilor din Est.

 • A decis (in mod nebunesc) sa închidă toate centralele nucleare din Germania. Adică – sa înlocuiască producția lor cu importuri de la ruși. A crescut masiv dependența Europei de Putin.
 • A sacrificat Ucraina. A băgat veto sa nu între in NATO (la câteva luni după – Rusia a atacat si a rupt Crimeea si Donbas). A făcut North Stream 2 împreuna du rușii, împotriva tuturor aliaților. A preferat conflict deschis cu SUA si Europa de Est – pentru a permite Rusiei sa șantajeze energetic direct toate țările din Est.
 • L-a susținut pe Viktor Orban mulți ani de zile, in ciuda opiniei tuturor celorlalte țări. Prietenii lui Putin sunt si prietenii lui Merkel.
 • A refuzat sa respecte acordurile NATO si sa contribuie măcar cu ceva bani la securitatea comună.
 • Mai nou – nemții împing tema “taxonomiei” in UE – adică vor sa blocheze orice investiție in nuclear in toate țările (pentru ca toată lumea sa cumpere gaze de la ruși)…
  Economic – a vulnerabilizat total Europa.
 • In timpul crizei din 2008, Germania a impus – brutal – austeritatea in sud si est, amplificând criza datoriilor (dar a salvat cu banii tuturor Europenilor pe acționarii băncilor germane care dăduseră credite in țările care au căzut). O mizerie epocală, o greșeală economică care va fi studiată multe generații de acum încolo.
 • In același timp – a dat drumul la 1 milion de refugiați in Germania. De ce – numai ea știe…
 • Economic si politic nu a avut nici un sens toată treaba asta, mai mult rău a făcut. De atunci au pornit mișcările anti-UE, Brexit-ul si au crescut extremiștii. Europa s-a deconectat din 2008 economic de SUA (care si-au revenit si au crescut foarte mult de atunci, Europa de Vest a rămas însă in stagnare…).
 • A refuzat orice reforma a economiei Germaniei, așa cum a fost cerut insistent de toate celelalte țări (ei fiind dependenți in mod extrem de exporturi – crează dezechilibre in oglinda in celălalte țări si stagnare economică structurala in Europa da Sud)”

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu