A şaptea dimensiune pe Facebook (DXVII)

duminică, aprilie 3, 2022 11:43

Mihail Gorbaciov
14 august 2020

Fără el, fără acceptul său, n-ar fi fost posibile revoluţiile anticomuniste din Europa de Est: Solidaritatea în Polonia, Revoluţia de catifea din Cehoslovacia, Revoluţia Română din decembrie 1989.

Ce deosebire, ca de la cer la pământ, între un umanist ca Mihail Gorbaciov şi un psihopat criminal ca Vladimir Putin.

Patrihoţul antisovietic (hăăă, hăăăăă, hăăăăă) Nicolae Ceauşescu voia să fugă la ruşi în decembrie 1989.

Gorbaciov, despre Ceaușescu: A vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo

Pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), coordonatorul editorial al publicației Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a stat de vorbă cu ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

În cadrul unei discuții informale, Gorbaciov, care a participat la fondarea publciației Novaya Gazeta cu banii primiți la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace în 1990, a vorbit despre decizia sa de a nu interveni militar în statele din Blocul Estic, în 1989, fapt ce simbolizează începutul destrămării URSS.

„Un ton pe jumătate în glumă despre chestiuni importante – acesta este, în general, tipic lui Gorbaciov. La fel ca și faptul că în spatele fiecărei inflexiuni ironice se află un umanism de neșters, acum nepopular”, a spus Muratov despre conversația dintre el și ultimul lider sovietic.

În cadrul discuției, cei doi au vorbit despre liderii occidentali care s-au opus căderii Zidului Berlinului.

„Nu înțelegi de ce? Germania este foarte puternică, a progresat și a crescut nivelul competitivității în Europa. Mulți s-au temut de asta la acea vreme, iar memoria istorică nu a dispărut din mentalul coelctiv”, a declarat Gorbaciov.

Acesta a vorbit și despre Revoluția din Decembrie 1989 din România și căderea regimului ceaușist.

Ceaușescu a vrut să fugă în URSS

„Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo, însă de ce a început să tragă în oameni. Ei bine, așa cum se spune, odihnească-se în pace… Dictatorii ar trebui întotdeauna să aibă pregătit un avion cu rezervorul plin, într-un aerodrom necunoscut. Glumesc…”, a spus Gorbaciov.

Despre decizia sa de a nu interveni militar în 1989, Gorbaciov a declarat că a fost și rămâne un opozant al vărsării de sânge. „Am fost întotdeauna un oponent al folosirii forței împotriva oamenilor”, spune fostul lider sovietic.

„Motivul pentru care Zidul Berlinului a căzut, al unificării și, cel mai important lucru, al instaurării păcii durabile în Europa este victoria poporului nostru și al altor popoare asupra fascismului. Gândește-te la asta”, a adăugat Gorbaciov.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu