Biografia detaliată a domnitorului Ştefan cel Mare

duminică, aprilie 11, 2021 15:45
Posted in category Istorie

Stefan cel MareDosarul de cadre al domnului Ştefan Celmare (articol apărut în revista Academia Caţavencu, nr. 659/2004)

Data naşterii:
Anno Domini 1438 sau 1439; locul: probabil Borzeşti, judeţul Bacău, localitate suburbană a municipiului Oneşti, botezat până la revoluţie Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictator comunist, fost muncitor feroviar. Oneştii au apărut în 1956 prin unificarea satelor Borezeşti, Oneşti şi Slobozia. Borzeştii de odinioară păstrează ctitoria lui Ştefan. Masa altarului s-a înălţat pe trunchiul stejarului, între crăcile căruia se juca de-a tătarii şi moldovenii Stefan Celmare, când era mic. Oneştiul este condus (era în 2004 – n.m.) de primarul Emil Lemnaru (PSD), reales cu o majoritate zdrobitoare în iunie 2004.

Nume părinţi: tatăl: Bogdan al II-lea, bastard incert al lui Alexandru cel Bun sau al fratelui acestuia, jupânul Bogdan; profesie tată: voievod; loc exercitare mandat: Moldova; final mandat: 15 octombrie 1451; de ce: eliminare; cum: asasinat; cine: Petru Aron, bastard; motiv: pretenţie tron; unde: sat Reuşeni; circumstanţe: nuntă, etilism acut; mod: decapitare; autori: 200 soldaţi; martor ocular: Ştefan Celmare vârstă 13 ani; mamă Ştefan: Maria Oltea; origine mamă: sănătoasă, Muntenia; profesie mamă: casnică; fraţi Ştefan: Ioachim, Ion, Cârstea; surori: Sora şi Maria; educaţie: îngrijită; instituţie învăţământ absolvită: Curte Borzeşti; limbi vorbite: slavona; limbi nebănuite: româna.

Anul începerii mandatului: 1457; modul în care a pus mâna pe putere: lovitură de stat împotriva lui Petru Aron; sprijin extern: trupe mercenari Vlad Ţepeş, vărul său.

Domiciliul stabil:
cetatea de scaun a Sucevei, str. Cetăţii, Suceava, judeţul Suceava. Cod personal: Io Ştefan Voevod i Gospodar Zemle Moldovskoe. Stare civilă: căsătorit de trei ori cu neveste decedate de tinere şi încurcat cu sute de muieri longevive, cu o droaie de urmaşi legitimi, majoritatea morţi prematur, şi de bastarzi incerţi, care au supravieţuit tuturor epidemiilor. Moldovenii de astăzi pretind că se trag cu toţii din osul său domnesc. Neveste duse la altar: Evdochia de Kiev: rusoaică sau ucraineancă sau lituaniancă; Maria de Mangop: bizantină; Maria Voichiţa: munteancă minoră, fostă amantă; copii cu acte în regulă: cu Evdochia: Petru, mort la 14 ani; Alexandru, mort la 32 de ani; Elena, măritată cu cneazul Moscovei, Ivan Ivanovici, rămasă văduvă de tânără şi închisă în turnul Moscovei împreună cu fiul ei, până la moarte; cu Maria de Mangop: Iliaş, mort la un an; Bogdan, mort la şapte ani; cu Maria Voichiţa: Bogdan Vlad, înscăunat sub numele Bogdan al III-lea, zis Orbul; Ana şi Cneajna, moarte amândouă de tinere; neveste duse în tufiş şi amante sigure: Maruşca şi Maria Răreşoaia; bastarzi cerţi: Petru Rareş, domn de două ori.

Date antropometrice:
mic la stat, faţă ovală, mustaţă răsucită în sus; personalitate: mare la sfat, degrabă vărsătoriu de sânge, accentuată, violentă, răzbunătoare, colerică, paranoică; politica externă spre vest, nord şi sud: xenofobă, antiotomană, antitătărească, antimaghiară, antipolonă, antiromânească; politica externă spre est: armonioasă: filorus, filoucrainean; alianţe de sânge cu Kievul şi Moscova.

Ştefan Celmare n-a reuşit să descopere în 66 de ani de viaţă că muntenii şi modovenii vorbesc aceeaşi limbă; sau, dacă a aflat, s-a răzbunat pe munteni, din cauza deselor conflicte întreţinute cu voievozii Ţării Româneşti. În intervenţiile militare din Muntenia a făcut dovada unui comportament de vampir, ca şi vărul său, Vlad Ţepeş. Într-o luptă a ucis toată populaţia civilă muntenească, trăgând-o în ţeapă prin buric.

Crime de genocid împotriva umanităţii: Brăila, februarie 1470; sursă: Cronica moldo-germană: “A trimis Ştefan Vodă asupra Brăilei, în Ţara Muntenească, şi a vărsat mult sânge şi a ars târgul cu totul şi a poruncit să nu rămână copil în pântecele mamei sale şi a spintecat sânii mamei şi a spânzurat pe copii de ei”.

Motivul excesului de zel porneşte de la o scrisoare a boierilor munteni, care nu voiau ca Ştefan să-l pună pe tronul Ţării Româneşti pe pretendentul Mircea, pe care-l fac fiu de curvă, odrasla Călţunei, cu care s-au culcat toţi pescarii Brăilei: “De spui că Mircea ţi-este fiu, pe mumă-sa ia-ţi-o şi păstreaz-o să-ţi fie doamnă”, îşi încheie epistola boierii, în stilul României Mari, nebănuind ce-i paşte. Drept urmare, Ştefan se răzbună pe populaţia civila a Brăilei, necruţând nici măcar femeile gravide pe care le scapă de urmaşi, spitecându-le burţile.

Implicări în scandaluri internaţionale şi cafteli în care a dat: Baia, Târgul de Floci, Vaslui, Războieni, Codrii Cosminului; cafteli în care a luat-o: Valea Albă. Ultimul act de vitejie al lui Ştefan s-a consumat la 15 septembrie 1485, când, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, a purces la Kolomea, Ucraina, însoţit de o şleahtă de boieri, unde s-a prosternat în faţa craiului polon Cazimir, căruia i-a sărutat sabia şi i-a făgăduit credinţă veşnică.

Sabia lui Ştefan:
nu e sabie, ci spadă. Fostă armă albă, astăzi neagră oxidată, formată lamă oţel damaschinat, fixată mâner bronz, descoperire întâmplătoare după revoluţie ’89 în Muzeul Top Kapî, Istanbul, fost Constantinopol. Adrian Năstase a comandat o copie a sabiei, pe care a meşterit-o bijutierul turc de neam armenesc Kirkor Buyuktasciyan, la porunca ministerului turc al Culturii, care l-a plătit cu 3.000 de parai. În luna mai 2004, Năstase a luat copia din mâna baştanului Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei, şi a sărutat-o ca pe un vâjgalău, în văzul ţării. Pulimea n-a zis nimica. Intelighenţia a zis că capul plecat sabia nu-l taie. Sabia lui Damocles a zis că încă n-a sosit ceasul. Iliescu a zis că s-a împlinit vremea, că se fac cinci veacuri de la prohodul lui Ştefan şi i-a zis târlanului de Răzvan Theodorescu – în comparaţie cu care bourul de pe stema Moldovei este filozof, iar zimbrul vânat de Dragoş Vodă este un adevărat Socrate – să pună de-un parastas naţional de un an de zile. Prostimea s-a înghesuit la Putna în 2 iulie 2004, să strângă în braţe mormântul lui Ştefan, dar Puterea PSD-istă n-a lăsat-o să intre înauntru şi a ţinut-o afară cu ochii în soare. Vlădică Pimen s-a zbârlit foarte rău şi a afurisit Puterea, despre care a zis că l-a furat pe Ştefan şi că e mai comunistă decât satrapul Ceauşescu.

Cum a ajuns sabia lui Ştefan la Istanbul:
a)a pierdut-o din teacă, în timp ce o călărea pe Răreşoaia pe cal şi umbla la ailantă teacă, de unde a scos o săbioară sau un caras sau un ţipar sau o altă spiţă de peşte fără pic de ruşine; în aceste circumstanţe, Ştefan poate fi acuzat de abuz de putere: ce căuta un bărbat călare pe o femeie, pe un singur cal puter?; b) a scăpat-o din mână, în timpul războiului cu turcii, când se lupta cu Maria de Mangop, care era frigidă; aici, Ştefan poate fi acuzat de neglijenţă în serviciu: de ce s-a încurcat cu o bizantină rece?; c) a predat-o Turcului, de bunăvoie şi nesilit decât de Maria Voichiţa, care era minoră şi voia mai multă atenţie din partea soţului ei, cu testosteronul îmbătrânit în războaie de uzură; în atari împrejurări, Ştefan poate fi acuzat de înaltă trădare, corupere de minori şi înstrăinare de obiecte de patrimoniu; de ce s-a predat în mâinile unei gerontofile, în loc să cadă pe câmpul de luptă?; d) a fost făcută plocon Înaltei Porţi de Iliaş Vodă, un fiu al lui Petru Rareş, fratele doamnei Chiajna şi nepotul lui Ştefan Celmare, care îmbrăţişează dreapta credinţă a Profetului, sub însuşi numele lui, Mohamet, după ce ajunge paşă de Silistra, înainte de a fi surghiunit la Bursa şi otrăvit ca un câine în Alep, la anul 1562; numele lui Iliaş Vodă a fost ras de pe proscomidia bisericii domneşti din Târgu Frumos şi din Evangheliarul de la Voroneţ.

Decesul lui Ştefan
Survenit 2 iulie 1504; vârstă persoană decedată: semper incertus, 64 sau 66 ani; cauză deces: maladie profesională: plagă împuşcată proiectil localizare articulaţie membru inferior, probabil cu factură cominutivă oase metatarsiene; tip proiectil: bombardă; loc accident: cetatea Chilia, în Ucraina astăzi, asediu an 1462; autor accident: necunoscut; tratament local: auterizare fier roşu în ambulatoriu fără terapie intensivă sau intervenţie chirurgicală bloc operator; tratament pe cale orală: ceaiuri medicinale; posologie ceaiuri: înainte de cele trei mese principale; durată tratament: 42 de ani; medici curanţi: Ieronimo de Cesena, Matteo Muriano, Isac beg, bărbier chirurg Buda; medic familie: Johann Klingensporn; evoluţie postraumatică: febră delirantă, greţuri; complicaţii patologice: ulcer varicos, fistule osoase; evoluţie patologică: osteomielită acută cronicizată; observaţii: Ştefan a purtat 42 de ani glonţ articulaţie fără evoluţie cangrenă şi fără amputare membru inferior; starea pacientului a fost mobilizată de anticorpi nespecifici.

La parastasul de 500 de ani de la decesul lui Ştefan, Puterea PSD-istă a tocat câteva zeci de miliarde de lei (vechi, la valoarea din 2004 – n.m.); la Borzeşti, pe 1 iulie 2004, au benchetuit: boul bălţii, Răzvan Theodorescu, Mitropolitul Daniel al Moldovei, Vicarul Ioachim Băcăuanul, primarul Lemnaru al Oneştilor; s-a jucat piesa Apus de soare; a cântat: Dumitru Furdui Iancu; s-au consumat: 30.000 de sarmale.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu