Browser-ul Google Chrome este mai sigur prin reducerea la jumătate a „patch gap”-ului

vineri, august 11, 2023 16:40
Posted in category IT

Google ChromeDe ceva vreme, actualizările browser-ului Google Chrome se produceau o dată la două săptămâni. Recent însă, gigantul IT a decis ca aceste actualizări se vor produce săptămânal pentru a împiedica hackerii şi alţi utilizatori rău intenţionaţi să exploateze vulnerabilităţile din browser. Aşadar, săptămânal vor fi lansare patch-uri ce vor elimina eventualele breşe de securitate ale browser-ului Google Chrome.

Google Chrome este cel mai utilizat browser de pe piaţă, aşa încât poate deveni ţinta unor atacuri cibernetice. Google Chrome se bazează pe browser-ul Chromium cu sursă deschisă, ce permite oricui să vadă codul sursă. Diferenţa (decalajul) dintre momentul descoperirii de către hackeri a unei vulnerabilităţi a browser-ului Google Chrome şi momentul în care acest defect este făcut public se numeşte „patch gap”.

Google a realizat că aceste remedieri la versiunile Chrome trebuie să se facă cât mai repede posibil. Prin schimbarea programului de actualizare de la două săptămâni la săptămânal, Google consideră că poate reduce decalajul de corecție și poate asigura că versiunile Chrome nu sunt vulnerabile la defectele descoperite în Chromium. Având în vedere că în urmă cu doar doi ani, decalajul de corecție pentru Chrome era de 35 de zile, nu este de mirare că broser-ul Chrome a fost victima atâtor atacuri.

Odată cu lansarea variantei Chrome 77, intervalul de corecție a fost redus la 14 zile, ceea ce a ajutat la atenuarea oarecum a atacurilor. Reducerea timpului dintre patch-uri nu înseamnă, totuși, că browser-ul Chrome este 100% sigur. Există unele vulnerabilități care sunt mai complexe și necesită mai mult timp pentru corecție.

Dar chiar și cu acele probleme mai complicate, Chrome ar trebui să aibă un nou nivel de securitate, mai ridicat, cu decalajul de corecție redus la jumătate.

Desigur, acest nou plan depinde de utilizatorii care aplică corecțiile săptămânale prin închiderea și redeschiderea browserului atunci când sunt informaţi că a fost aplicat un patch. Ar trebui să începeți să vedeți că acest lucru se întâmplă mai des, așa că reporniți Chrome când vi se solicită să faceți acest lucru.

Varianta mobilă a browser-ului Google Chrome

La Versiunea desktop a Chrome lucrurile sunt clare. Ramâne varianta mobilă a browser-ului Google Chrome. La smartphone-urile cu sistemul de operare Android, Google nu are întotdeauna control asupra momentului în care un producător lansează o actualizare pentru un dispozitiv. Dacă smartphone-ul este un Pixel, puteți conta pe primirea mai regulată a corecțiilor Chrome. Pe alte dispozitive, nu există nicio garanție (și ar putea dura luni până când acele patch-uri să fie trimise pe dispozitivele utilizatorului).

Indiferent dacă utilizați versiunea Chrome pentru desktop sau mobil, asigurați-vă că verificați în mod regulat actualizările sau reporniți browser-ul atunci când una dintre aceste corecții este aplicată automat.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu