Cine regretă imperiul roşu?

joi, decembrie 18, 2008 19:29

Nicolae CeausescuVasile Ernu (n. 1971) e un prozator basarabean care s-a stabilit în România. În 2006 a publicat o carte, “Născut în URSS”, la Editura Polirom. Referitor la Ernu şi la cartea lui, scriam cu puţin timp în urmă astfel: “Mă număr printre puţinii comentatori ai cărţii lui Vasile Ernu, “Născut în URSS”, care n-a căzut în cur în faţa evocării nostalgic-provocatoare a unui imperiu transformat în lagăr. Lagărul socialist. Un lagăr cu puncte fierbinţi, unde mureai pur şi simplu, şi cu altele căldicele, unde puteai, de bine, de rău, supravieţui. Ernu vine din căldicelul-mizerabil al unui lagăr şi, fiindcă era copil pe vremea aceea, îşi vede, aşa cum e normal, copilăria în roz-bombon şi lagărul în care a trăit i se pare cea mai bună dintre lumi. E un mod de a aborda lumea, dacă nu te-ai maturizat niciodată. Sau – de ce nu ? – un mod de a propăvădui, sub mantia copilului fericit care ai fost, răul pe lumea asta.”

Şi iată că, mai nou, autorului crescut şi educat în URSS, care scria în cartea lui “Din când în când mai vreau să iau un billet în URSS … “, nu-i mai ajunge nostalgia după ţara în care a copilărit. Într-un interviu recent mărturiseşte: “Despre Lenin am scris, iar în următoarea carte voi scrie despre Stalin şi Ceauşescu. Cred că aceste figuri sunt foarte nedreptăţite, că li se atribuie mult prea multe lucruri pe care nu le-au făcut, adică tot ce e rău li se atribuie lor”. (Am impresia că Ernu l-a uitat pe Pol Pot – n.m.)

În fine, autorul care s-a născut în URSS continuă astfel: “Este un mare fals (să punem în spatele celor trei toate relele – n.m.), pentru că ei sunt un produs al nostru, al tuturor. Noi i-am produs pe Lenin, noi i-am produs pe Ceauşescu, pe Stalin etc.” (Corect ar fi fost: Noi l-am produs pe Lenin, dar asta nu mai contează.) Eu ştiam că respectivii sunt produsul unei ideologii criminale, aşa că îl rog pe Ernu să nu-l pună pe Ceauşescu în contul poporului roman. Cât despre ceilalţi doi, n-au decât să se spele ruşii cu ei pe cap.

Preluare din “Academia Caţavencu”, nr. 50-51/2007.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Cine regretă imperiul roşu?”

 1. Să fim mămăligari până la capăt | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 24th, 2014 at 20:42

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 2. KGB-ul a continuat si dupa ’89 inlantuirea Romaniei in colhozul rusesc | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 16th, 2015 at 18:49

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 3. Putin a fost, este şi va fi un KGB-ist | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 16th, 2015 at 18:52

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 4. Între adevărul istoric şi accidentele istoriei | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 16th, 2015 at 18:56

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 5. Maica Rusie şi aplaudacii ei din România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 16th, 2015 at 19:00

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 6. Cum sunt promovati in Romania tradatorii de neam si tara | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 1st, 2016 at 12:07

  […] Ernu, basarabean cică, adică român, s-a făcut cunoscut, în urmă cu câțiva ani, scriind Nascut in URSS, o adevarata apologie a dictaturii comuniste. Adică acest gunoi bolșevic se șterge la cur cu […]

 7. Poeme celebre | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 8th, 2016 at 15:39

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 8. Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate | A șaptea dimensiune says:

  august 22nd, 2018 at 13:42

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

 9. Cum ajunse-n pragul Gheenii Nicolae Mavrogheni | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 30th, 2019 at 15:48

  […] Cine regretă imperiul roşu? […]

Adauga un comentariu