Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012)

marți, mai 19, 2015 18:03

USLBalc Calin, un fost sef de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilau, Directia Silvica Cluj, se destainuie

Dupa ce a participat, conform propriilor declaratii, timp de mai multi ani intr-o schema complexa de infractiuni silvice (despaduriri, furt si vanzare de masa lemnoasa, spagi, fals in acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor in campaniile electorale), Balc Calin (BC) s-a autodenuntat in iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj a DNA, impreuna cu mai multi colegi. Printre altele a denuntat practica finantarii campaniilor electorale (PDL, PSD, PNL) cu sume mari de bani (aprox. 100.000-250.000 Euro, contributie din partea a 1-2-3 angajati ai OS Gilau) proveniti din taieri ilegale de paduri.

„Am facut si eu parte din mafie!“ (Un fost angajat ROMSILVA se destainuie.)

BC: Am facut si eu parte din ceea ce se numeste ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am facut si eu parte din asta. La inceput nu mi s-a sa parut asa extraordinar. Mici furtisaguri au inceput deja dupa Revolutie. Toti [silvicultorii] am pus in buzunar. Am fost partas. Dupa o vreme nu am mai suportat. Prea sa intins „tigania“. La inceput se fura mai putin. Dar apoi se venea deja cu pretrentii cu zeci de mii de Euro. Ni se spunea [de catre superiori]: -Trebuie sa ajutati campania electorala [a unui anume partid]. Ei stiau ca eu, in calitate de sef de distriuct ii pot ajuta [cu bani] in campania electorala.

Cei care cereau sa sprijinim campaniile erau directorii DS. Trebuia inainte de alegerei… Eram chemati personal la o locatie, la o cafea, un suc si ni se spunea: Trebuie sa sprijini partidul respectiv. Cum faceam asta: Dadeam lemn de lucru la oamenii din sat (Maguri-Racatau) si cu asta ii motivam sa mearga la vot. Dadeam la fiecare familie 20-30 de metri cub (mc). Lemnul dat locuitorilor era din padurile statului, administrate de RNP. Asta inmultit cu aprox. 200 de familii familii, va dati seama ce cantitati se adunau… Stiu ca asta se practica in fiercare campanie electorala, din 2004 incoace; se facea in toate zonele de munte de acolo.

Care-i explicatia: Directorii de Directie silvica sint promovati politic. In fiecare campanie partidele politice isi promoveaza directorii ca sa poate avea acces la „resursa“.

S-a furat ca-n codru la O.S. Somesul Rece (Gilau)

HH: Padurea cum s-a taiat apoi?
HH: S-a respectat amenajamentul silvic sau nu?
BC: Nu s-a respectat niciun amenajament silvic niciodata. S-a furat „ca in codru“.

H: De cand se livreaza lemn catre HS din zona Gilau/OS Somesul Rece?
BS: Lemnul merge catre HS; au inceput sa livreze la HS de la noi imediat de la incheierea contractului dintre HS si RNP ROMSILVA (aprox. in 2003). [HS lucreaza in teritoriu cu asazisi ‘directori zonali’ care procura lemnul pt. firma.] Gerald Schweighofer le dadea bani la directorii de zona ai companiei. ‘Directorii zonali’ sint oamenii din teritoriu; ei cauta masa lemnoasa pt HS; ei erau angajati ai HS. Astia mergeau direct la OS. Directorul zonal vine cu hartia [hartia = APV – aviz de punere in valoare a lemnului, in care sunt trecute cantitatile si calitatea lemnului ce urmeaza sa fie ‘recoltat’] si spune: – Avem 5.000 mc [acordati de catre RNP, in baza contractului privilegiat cu HS].

O parte din banii primiti de la SCHWEIGHOFER ajung in campania electorala a PSD si PNL

BC: In 2012 mi-a ajuns. Superiorii mi-au cerut 100.000 de Euro. Sigur, eu am furat banii aia. Dar nu mi se pare corect sa ma stranga astia de oute si sa spuna: „Mai da-mi, mai da-mi, mai da-mi!“ Am dat acei bani, dar ei imi cereau tot mai mult. Am stat de vorba cu politruci grei, de la PNL si PSD. Banii ii aveam cash. Lucrand ani si ani in silvicultura, aveam bani. Acuma sint sofer de camion si imi platesc pacatel, cum ar veni. Am dat banii superiorului si unui politician (PNL). Am dat mai multi decat cei 100.000. Am dat bani si la PSD.
Apoi au cerut bani si de la colegii mei, tot sume din astea. 250.000 EUR. Colegul acela a murit; a facut infarct, dar nu din cauza mafiei lemnului…
Cand nu am mai vrut sa platesc, se facea presiune asupra mea; la discutii. Mi se spunea: Daca nu poti, nu e problema, gasim pe altii in locul tau care sa vrea! Tu o sa-ti iei viteza! [vei fi dat afara] – asta imi spunea superiorul meu.

H: Banii aia pe care tu si colegii i-ati platit la superiori si politicieni, au fost castigati si din lemn vandut ilegal catre SCHWEIGHOFER?
BC: Categoric …acei bani au fost si din lemnul vandut la Holzindustrie Schweighofer.

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012)”

 1. Maria Günther says:

  mai 20th, 2015 at 0:35

   Ce Diplomă de SĂRĂCIE 
   Românului cu dibăcie 
   La furat ȚARA și norodul 
   Rugându-se să treacă podul 
    
   … Când Dumnezeu știe irodul! 
    
   Ca românu’ nu-i niciunu’…?…! 
   … Cine-i mai HOȚ?… Să-ntreb pe unu’? 
   Găinari și MAFIOȚI 
   Din tată-n fiu, pân’ la nepoți! 
    
   … Săracă ȚARĂ, cât mai poți? 

 2. Odraslele PSD-istilor, niste mafioti in devenire | A șaptea dimensiune says:

  iulie 3rd, 2015 at 13:23

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

 3. Cum e sa ai un mafiot ca Valcov, dar sa fii votat de un popor de tigani si ciobani | A șaptea dimensiune says:

  iulie 3rd, 2015 at 13:36

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

 4. Cu fata cununata de Oprea, deputatul mafiot Nutu Fonta taie toate padurile Maramuresului | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 22nd, 2016 at 11:18

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

 5. Ca sa poata fura linistiti, mafiotii PSD-isti au devenit, brusc, admiratori ai lui Trump | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 11th, 2016 at 16:34

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

 6. Pentru jegurile ce voteaza PSD-ul, educatia si moralitatea unui individ nu conteaza | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 17th, 2016 at 21:37

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

 7. PSD ne lasa fara paduri | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 2nd, 2016 at 12:04

  […] Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012) […]

Adauga un comentariu