Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale

marți, august 6, 2013 11:31
Posted in category Justitie, Mass-media

Gigi BecaliNegustorii de drepturi litigioase. Clanul Becali: Lovitură de 111 milioane de euro dată Statului Român

„Evenimentul zilei” dezvăluie reţeta prin care Gigi Becali face bani chiar şi din puşcărie. În afacerile cu terenuri este folosit nepotul său favorit, cel care în acte conduce Clubul de Fotbal Steaua.

Despăgubirea record de 66 milioane de euro plătită de Statul Român unui nepot de-al lui Gigi Becali are în spate o istorie controversată. Afacere imobiliară, care ar face invidios orice samsar de top, a fost gândită şi executată de Gigi Becali (55 de ani). Cu un milion de euro, latifundiarul a cumpărat drepturi litigioase pentru 21,7 de hectare de teren, apoi le-a vândut nepotului său favorit, Vasile Geambazi (32 de ani), cu un preţ de zece ori mai mic: 100.000 de euro. A vrut să fenteze Fiscul sau nu a vrut să se audă de tranzacţia dubioasă?

Totul a început pe 8 ianuarie 2013, când Curtea Supremă obliga Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din subordinea primului-ministru, să-i plătească lui Vasile Geambazi despăgubiri de 297,6 de milioane de lei, aproximativ 66 de milioane de euro. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Geambazi câştigase anterior şi la Curtea de Apel Bucureşti. Dar cum a intrat în posesia drepturilor litigioase? Potrivit datelor de la dosarul din instanţă, Rodica Brabeteanu a solicitat, în 2005, retrocedarea a 28,5 hectare de la Comisia Locală a municipiului Voluntari (Ilfov).

Comisia i-a recunoscut acesteia dreptul doar la 21,7 hectare, suprafaţă ocupată de construcţii. Un an mai târziu, în decembrie 2006, în faţa notarului Anişoara Mircea, Mihnea Nicolau, fiul şi moştenitorul Rodicăi Brabeteanu, a cesionat drepturile litigioase a celor 28,5 de hectare către Luminiţa şi Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera i-a plătit atunci moştenitorului 1 milion de euro, potrivit contractului de cesiune încheiat la notariat.

După trei ani, în septembrie 2009, Gigi Becali cesionează drepturile pentru cele 28,5 hectare, nepotului său favorit. Sfidând orice logică a profitului, afacerea s-a încheiat pentru numai 100.000 de euro. În iunie 2009, latifundiarul tocmai fusese ales europarlamentar.

ANRP: „Terenul este supraevaluat”

Imediat după tranzacţie, Geambazi s-a adresat ANRP pentru a fi despăgubit. Agenţia a dispus efectuarea unei expertize a suprafeţei, rezultând că cele 21,75 hectare din Voluntari valorează pe piaţă 303.342.900 de lei. Deoarece instituţia refuza să emită titlul de despăgubire pentru acestă sumă, Geambazi a dat statul în judecată. La proces, ANRP a considerat exagerată această valoare stabilită de firma SC FinControl Consulting, arătând că un alt teren liber, în suprafaţă de 28,5 de hectare, situat pe Şoseaua Pipera Tunari, a fost evaluat în 2009, în maximul pieţei imobiliare, la „numai” 192 milioane de lei.

Suma va fi plătită în tranşe

În concluzie, a susţinut Agenţia, nu este logic ca un teren mai mare din aceeaşi localitate să coste mai puţin decât unul mai mic, cumpărat în plină criză imobiliară. Acest argument nu a fost luat în considerare de instanţă, care a dispus plata unor despăgubiri în valoare de 297,6 milioane de lei către Vasile Geambazi. Potrivit procedurii, suma va fi plătită de la bugetul de stat în termen de cinci ani, în tranşe anuale egale, începând de la 1 ianuarie 2014.

Pregăteşte a doua lovitură imobiliară

Acesta nu este singurul proces în care Geambazi se judecă pentru despăgubiri.

 • Într-un alt proces, tras parcă la indigo, nepotul lui Becali cere de la ANRP alţi 205.352.000 de lei, aproximativ 45 de milioane de euro, plus penalităţi de 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Moştenitorii unui teren agricol de 18 hectare, tot din Voluntari (Ilfov), au notificat Primăria să-şi primească bunul înapoi.
 • În octombrie 2007, a fost validată parţial cererea moştenitorilor şi a fost recunoscută suprafaţa de 14,79 hectare. În acelaşi an, moştenitorii au cesionat drepturile asupra acestei suprafeţe către Luminiţa şi Gigi Becali.
 • Doi ani mai târziu, în septembrie 2009, Geambazi cumpără de la Becali drepturile litigioase asupra terenului. Tranzacţiile s-au făcut la notarul Anişoara Mircea. După ce şi-a dat avizul şi a verificat documentele, Comisia Judeţeană Ilfov a transmis dosarul la ANRP, unde o decizie privind despăgubirea s-a tot amânat doi ani, pe motiv că nu s-a întrunit cvorumul de şedinţă. A câştigat la Curtea de Apel.
 • Văzând că nu se ia nicio decizie în cazul său, Geambazi s-a adresat judecătorilor pentru obligarea ANRP de emitere a noului titlu de despăgubire.
 • În decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate nepotului şi a decis că ANRP trebuie să emită un titlu de despăgubire, fără a stabili suma exactă. Instanţa a arătat că Geambazi nu a precizat dacă este de acord cu suma stabilită de expert.
 • Decizia a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de reprezentanţii statului şi, după câteva înfăţişări, judecătorii de la Înalta Curte au decis retrimiterea cauzei spre rejudecare.
 • Următorul termen a fost stabilit pentru martie 2014.

Împrumut de la unchi: 18 milioane de euro

După ce a câştigat zeci de milioane de euro de la stat, este de înţeles atitudinea lui Becali, care a virat 890 de mii de dolari în contul MApN, după ce a fost condamnat la trei ani de puşcărie în „Dosarul schimbului de terenuri”. La ultima înfăţişare în instanţă, acesta a promis că va finanţa construirea unui spital şi a unui cămin de bătrâni, numai să fie lăsat să-şi execute condamnarea în regim deschis de detenţie.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Gigi Becali are 100 de hectare de teren în Piteşti, coproprietar fiind nepotul său, Vasile Geambazi. Pe numele lui Becali mai sunt trecute 239 de hectare în Voluntari, 10 hectare în Otopeni, 66 hectare în Bucureşti şi în Brăila. Pentru patru astfel de suprafeţe, Becali a cumpărat drepturile litigioase. Becali mai are patru maşini de lux, bijuterii şi ceasuri de 300.000 de euro. În aceeaşi declaraţie, Gigi Becali susţine că l-a împrumutat pe nepotul său, Vasile Geambazi, cu 18 milioane de euro.

Cine este Vasile Geambazi

Tânărul de 32 de ani este fiul Domnicăi Becali, sora lui Gigi Becali. Împreună cu tatăl său deţine oficial Clubul de Fotbal Steaua: Constantin Geambazi deţine 56% din acţiuni, iar Vasile – alte 37%. Acesta din urmă este director general al firmei de construcţii Arcom SA, controlată de Gigi Becali.

A fost unul dintre donatorii principali ai Partidului Noua Generaţie – Creştin Democrat, condus de Gigi. Vine la toate procesele unchiului său, însă este o prezenţă foarte discretă. Luna trecută, el declara pentru un ziar din Argeş: „Ce este al lui Becali este şi al nostru, că suntem o familie mare”.

Notăriţa Anişoara Mircea a fost şi ea vicepreşedinte în acest PNGCD şi a făcut parte din Biroul Permanent. Este unul dintre notarii la care Gigi Becali încheia de obicei tranzacţiile imobiliare sau de drepturi litigioase.

De altfel, Anişoara Mircea l-a vizitat pe clientul său şi la arest, imediat după încarcerare. Un control al Fiscului din 2010, a dezvăluit că Gigi Becali a încheiat la acest notar, în perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2008, 53 de tranzacţii imobiliare. Valoarea acestora a fost de 543.176.751 de lei.

Fiscul a identificat 13 tranzacţii suspecte făcute de Becali, dintre care 11 privesc terenuri dobândite prin cumpărare de la SC Agroindustriala Mogoşoaia (fostul IAS Mogoşoaia), unde administrator a fost omul său de încredere, Teia Sponte.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale”

 1. Cum era arestata in SUA principesa Irina, fiica regelui Mihai | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 10:18

  […] Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale […]

 2. Vosganian și Videanu, brațul politic al mafiei economice din România | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 15:00

  […] Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale […]

 3. Crestinul-ortodox George Becali, unul din jefuitorii Romaniei | A șaptea dimensiune says:

  mai 17th, 2016 at 17:36

  […] Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale […]

 4. Sapte motive pentru care e penibil sa sustii Steaua mafiotului Becali | A șaptea dimensiune says:

  august 22nd, 2016 at 12:07

  […] Mafiotul George Becali continua nestingherit, din pușcărie, afacerile ilegale […]

Adauga un comentariu