Windows XP, unul dintre cele mai populare sisteme de operare, a împlinit 20 de ani

marți, octombrie 26, 2021 6:36
Posted in category IT

Windows XP
Microsoft a lansat Windows XP, una dintre cele mai populare și mai durabile versiuni ale sistemului de operare Windows, pe 25 octombrie 2001.

La începutul anilor 1990, Microsoft a început să lucreze la un sistem de operare de ultimă generație numit Windows NT, care ar lăsa în urmă rădăcinile Microsoft bazate pe MS-DOS. A încorporat un nucleu nou-nouț și alte tehnologii care l-au făcut foarte stabil și fiabil. La început, NT avea cerinţe foarte mari, pentru acele vremuri, pe partea de hardware pentru a rula bine pe PC-urile utilizatorilor obişnuiţi, așa că Microsoft l-a orientat către piețele profesionale și ale serverelor. Odată cu Windows 2000, Microsoft aproape a adus NT pe piața consumatorilor, dar a decis să lanseze şi Windows Millennium Edition (Me).

Windows Me (ca Windows 95 și 98 înainte de acesta) rula pe tehnologie transferată de la MS-DOS, care îl făcea predispus la accidente frecvente, catastrofale. După ce Windows Me a obținut un răspuns slab din partea criticilor și a clienților în 2000, Microsoft știa că următorul său sistem de operare de consum va trebui să preia în sfârșit mantaua NT.

După prototipuri extinse, inclusiv abandonarea încercărilor anterioare de a avea un sistem de operare bazat pe NT pentru consumatori, Microsoft a optat pentru un prototip numit „Whistler”, care s-ar transforma în cele din urmă în Windows XP. Potrivit Microsoft, „XP” însemna „experiență”, cu promisiunea de a se concentra pe experiența utilizatorului în noua versiune.

Spre deosebire de diviziunea dintre sistemele de operare precum Windows 95 și NT 4.0 din trecut (sau Windows Me și Windows 2000), XP ar unifica produsele Microsoft pentru consumatori și profesionale Windows sub un singur brand, deși în două ediții diferite.

Destinat consumatorilor, Windows XP Home Edition s-a vândut pentru 199 USD (99 USD pentru o versiune de upgrade). Și Windows XP Professional costă 299 USD — sau 199 USD dacă ați făcut upgrade de la o versiune profesională anterioară de Windows. Cele două ediții principale costă aproximativ 307 USD (pentru Home) și 461 USD (pentru Pro) în dolarii de astăzi, atunci când preţurile sunt ajustate din cauza inflaţiei.

Ca orice versiune nouă de Windows, XP a crescut cerințele de sistem. Microsoft a trebuit să se asigure că oamenii se pot bucura de noile efecte grafice și de procesele de sistem mai complexe care gestionează lucrurile în fundal. XP necesita un procesor de 233 MHz sau mai mare, 64 MB de RAM, 1,5 GB de spațiu liber pe hard disk și o placă video care suportă rezoluție de 800×600 sau mai mare.

Fler grafic
Windows XP a adus deliciul pentru Windows într-un mod semnificativ, marcând prima abatere semnificativă de la tema clasică gri Windows introdusă în Windows 95. Datorită unui stil vizual numit Luna, Windows XP a preluat implicit un design colorat care prezenta o bară de activități albastră cu un butonul verde Start, barele de titlu albastre ale ferestrei și butoanele „X” roșii aprinse pentru a închide Windows.

Pentru a se corela cu schema de culori, Microsoft a ales o fotografie (intitulată „Bliss”) a unui deal blând cu iarbă, cu un cer albastru punctat cu nori ca imagine implicită de fundal pentru desktop XP. Fostul fotograf de la National Geographic, Charles O’Rear, a făcut fotografia lângă Napa Valley, California, în 1996.

Deși unii au criticat noua temă XP că arată ca o jucărie Fisher-Price, datorită unui nou sistem de stil vizual, temele au putut fi schimbate cu ușurință. A existat chiar și o temă „Clasic” similară cu Windows 2000.

Windows XP a inclus, de asemenea, un set de pictograme noi colorate, cu colțuri rotunjite. Pentru prima dată, pictogramele Windows ar putea accepta un canal alfa pentru transparență și efecte de umbră. În general, Windows XP a fost un pas minunat înainte pentru Windows.

Alte caracteristici XP noi
Windows XP a câștigat zeci de caracteristici noi față de versiunile anterioare de Windows. Iată doar câteva dintre cele notabile:

  • Un meniu Start cu două coloane care permite fixarea aplicațiilor.
  • O bară de activități poate grupa ferestrele aplicației sub un singur buton.
  • Formate de ferestre Windows Explorer care țin cont de conținut (pentru muzică și alte tipuri de media).
  • Schimbarea rapidă a utilizatorului pentru schimbarea rapidă a conturilor de utilizator fără a vă deconecta.
  • Miniaturi în Windows Explorer care arată previzualizări ale imaginilor și ale altor documente.
  • Mesaje de notificare pop-up („bule de cuvinte”) din bara de activități – noi pentru unii utilizatori Windows, dar împrumutate din Windows 2000.
  • Recuperare automată a sistemului (Automated System Recovery) atunci când sunt detectate probleme de sistem sau defecțiuni ale fișierelor de sistem.
  • În rețea, Windows XP a câștigat câteva funcții noi semnificative, cum ar fi un firewall, suport Wi-Fi și partajarea conexiunii la Internet.
  • Windows Product Activation (WPA), care a descurajat pirateria ocazională, Microsoft fiind informată pe Internet despre fiecare copie instalată a Windows XP.

Jocurile Windows XP
Windows XP a transportat o gamă largă de jocuri de la Windows Me și din alte versiuni anterioare de Windows. Include jocuri clasice precum Solitaire, Minesweeper și Freecell, precum și completări mai recente la panteonul de jocuri Windows precum Spider Solitaire, Hearts și 3D Pinball: Space Cadet.

XP a fost livrat și cu patru jocuri multiplayer online care au fost lansate inițial cu Windows Me: Internet Backgammon, Internet Checkers, Internet Hearts, Internet Reversi și Internet Spades. Când rulaţi jocuri activate pentru internet, jucătorii ar fi conectați automat cu alți jucători Windows prin serverele Zone.com.

Chiar dacă Windows XP a rulat pe arhitectura Windows NT, a menținut compatibilitatea cu jocurile anterioare Win32 pentru Windows 95 și 98, deschizând în același timp calea pentru viitoarele experiențe Windows de jocuri cu suport robust DirectX.

Lansarea și moștenirea Windows XP
Microsoft a lansat Windows XP cu o campanie de marketing de 1 miliard de dolari pe 25 octombrie 2001, găzduind un eveniment în New York City care a adus, de asemenea, un omagiu celor pierduți în atacurile din 11 septembrie 2001.

Multe recenzii inițiale au fost în general bune, deși unele controverse au înconjurat lansarea. Presa a raportat probleme legate de drivere și mai multe erori de securitate pe care Microsoft le-a corectat rapid.

De asemenea, specialiştii și clienții au fost îngrijorați de noul sistem de activare Windows XP, care ar putea necesita reactivare atunci când anumite aspecte ale configurației hardware s-au schimbat. Dacă cineva nu avea acces la Internet, putea suna un număr gratuit pentru a activa Windows XP, asistat de un reprezentant Microsoft.

În cele din urmă, criticile au fost obstacole minore în drumul către succesul Windows XP. În două luni de la lansare, XP a vândut peste 17 milioane de copii, cu o viteză de vânzări depășind-o pe cea a Windows 95 și Me. Acest total a crescut la peste 210 de milioane până în 2004 și, deși nu există cifre concrete privind vânzările totale de XP pe viață, ipotezele variază între 500 de milioane și 1 miliard de copii.

În cele din urmă, succesul și stabilitatea Windows XP a inspirat o loialitate aprigă din partea fanilor. Când a venit timpul ca Microsoft să nu mai asigure asistenţă pentru Windows XP, clienții au stârnit un scandal și Microsoft a extins suportul pentru sistemul de operare până în 2014. Nu este o surpriză: Windows XP este încă una dintre cele mai bune versiuni de Windows lansate vreodată și va avea întotdeauna un important loc în istoria PC-ului.

La mulți ani, Windows XP!

Via How-To Geek.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu