5 efecte pozitive şi 5 efecte negative ale modelelor AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source

luni, iulie 3, 2023 15:46
Posted in category IT

AI open-source

Odată cu explozia ChatGPT-ului, a AI-ului în general, au apărut foarte multe instrumente AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source. O fi bine, o fi rău? Şi una, şi alta.

5 efecte pozitive ale modelelor AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source

1. Dezvoltatorii (creatorii) AI economisesc resurse folosind modele open-source

Lansarea modelelor AI costă milioane de dolari, dacă nu chiar miliarde de dolari, în resurse. De exemplu, OpenAI. Conform cu datele oferite de Business Insider, OpenAI a investit aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru a crea ChatGPT. Obținerea unei asemenea finanţări este imposibilă pentru majoritatea companiilor. Startup-urile tehnologice aflate în stadiile lor incipiente nu pot atinge această cifră, ci cel mult o cifră de ordinul milioanelor de dolari.

Având în vedere costul foarte mare, mulți dezvoltatori folosesc modele AI open-source. Ei economisesc astfel resurse financiare şi de forţă de muncă importante, utilizând arhitectura acestor sisteme, structura neuronală, datele de antrenament, algoritmul, implementarea codului și seturile de date de antrenament.

2. Modelele open-source pot avea o dezvoltare mai rapidă

Mulți lideri tehnologici susțin că modelele de limbaj (AI) open-source avansează mai repede decât modelelecompaniilor specializate. Milioane de dezvoltatori calificați lucrează la proiecte open-source, iar de aici poate apărea o dezvoltare mai rapidă a modelelor deschise de inteligenţă artificială.

Acoperirea lacunelor este, de asemenea, mai rapidă cu AI open-source. În loc să antreneze echipele pentru a găsi erori, a testa actualizări și a explora implementările, companiile pot analiza contribuțiile comunității dezvoltatorilor AI open-source. Partajarea cunoștințelor permite utilizatorilor să lucreze mai eficient.

3. Dezvoltatorii pot detecta vulnerabilitățile mai repede

Modelele AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source încurajează evaluările de la colegi și implicarea activă a comunității de utlizatori. Dezvoltatorii pot accesa liber modificările bazei de cod. Cu atât de mulți utilizatori care analizează proiecte open-source, probabil se vor identifica mai repede problemele de securitate, vulnerabilitățile și erorile de sistem.

Rezoluția erorilor este, de asemenea, simplificată. În loc să rezolve manual problemele de sistem, dezvoltatorii pot verifica sistemul de control al versiunilor proiectului pentru remedieri anterioare. Unele intrări ar putea fi învechite. Cu toate acestea, dezvoltatorii open-source pot oferi cercetătorilor și formatorilor AI un punct de plecare util.

4. Liderii tehnologiei AI pot învața din modelele open-source

Modelele de limbaj open-source beneficiază de feedback-ul în buclă. Buclele de feedback pozitiv partajează algoritmi, seturi de date și funcții eficiente, încurajând dezvoltatorii să le imite. Procesul le economisește mult timp. Totuşi, anumite erori pot apărea cu feedback pozitiv, în cazul în care utilizatorii îl reproduc la întâmplare – greșelile tind să fie trecute cu vederea.

Între timp, bucla de feedback negativ se concentrează pe domenii ce trebuie îmbunătăţite. Procesul implică partajarea informațiilor personale în timp ce se rezolvă erori, se testează funcții noi și se remediază problemele sistemului.

5. Platformele AI open-source primesc primele aprecieri din partea utilizatorilor

Companiile de tehnologie nu pun la dispoziţia tuturor utlizatorilor sisteme lingvistice de miliarde de dolari. În schimb, modelele AI open-source oferă utilizatorilor terți libertatea de a modifica și vinde sistemele AI, cu ceva limitări.

Startup-urile și dezvoltatorii independenți explorează modalități de implementare a modelelor AI open-source în diferite aplicații, iar acestea ajung primele la utilizatori.

5 efecte negative ale modelelor AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source

Modele AI open-source sunt imparţiale, dar oamenii (creatorii acestor modele) nu sunt. Dezvoltatorii de modele AI open-source pot fi şi rău-intenţionaţi.

1. Unele companii se alătură întâmplător cursei AI

Companiile se confruntă în prezent cu prea multă presiune pentru a se alătura cursei AI. Odată cu popularizarea sistemelor AI, multe companii se tem că vor deveni învechite dacă nu adoptă AI. Drept urmare, multe companii se aruncă la întâmplare în lumea inteligenţei artificiale. Acestea integrează modele de limbaj open-source în produsele lor de dragul de a vinde produsul și de a ține pasul cu concurența, chiar dacă nu oferă nimic valoros.

Da, AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) este o piață în curs de dezvoltare. Dar lansarea neglijentă a unor sisteme sofisticate, dar nesigure, dăunează industriei și compromite siguranța consumatorilor. Dezvoltatorii ar trebui să folosească AI pentru a rezolva probleme, nu pentru trucuri de marketing.

2. Consumatorii au acces la o tehnologie pe care abia o înțeleg

Se pot regăsi aplicaţii AI în diverse instrumente, de la editori de imagini online la aplicații de monitorizare a sănătății. Și companiile vor continua să introducă noi sisteme pe măsură ce AI evoluează. Modelele de inteligență artificială îi ajută să ofere iterații mai personalizate, concentrate pe utilizator.

În timp ce industria tehnologică salută inovațiile, evoluția rapidă a AI depășește educația utilizatorilor. Consumatorii au acces la tehnologii pe care abia le înțeleg. Lipsa educației creează lacune masive de cunoștințe, ceea ce lasă publicul predispus la amenințări la adresa securității cibernetice și la alte practici dăunătoare.

Companiile ar trebui să acorde prioritate instruirii la fel de mult ca și dezvoltării produselor. Ele trebuie să ajute utilizatorii să înțeleagă modalitățile sigure și responsabile de a utiliza instrumente puternice bazate pe inteligență artificială.

3. Nu toți dezvoltatorii modelelor AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) open-source au intenții bune

Nu toată lumea folosește instrumente AI în scopul propus. De exemplu, OpenAI a dezvoltat ChatGPT pentru a răspunde întrebărilor și pentru a reproduce răspunsurile în limbaj natural, dar infractorii cibernetici le exploatează pentru activități ilicite. Au existat mai multe escrocherii ChatGPT de la lansarea chatbot-ului AI în noiembrie 2022.

Chiar dacă laboratoarele AI impun restricții rigide, escrocii vor găsi în continuare modalități de a le ocoli.

4. Instituțiile abilitate ar putea avea probleme în a reglementa AI open-source

Organismele de reglementare se luptă să țină pasul cu AI, iar proliferarea modelelor open-source nu face decât să îngreuneze monitorizarea. Progresele AI depășesc deja cadrele de reglementare. Chiar și lideri mondiali din tehnologie precum Elon Musk, Bill Gates și Sam Altman cer o reglementare mai strictă a AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială).

Sectorul privat și cel guvernamental deopotrivă trebuie să controleze aceste sisteme. În caz contrar, persoanele rău intenționate vor continua să profite, pentru a încălca legile privind confidențialitatea datelor, pentru a executa furtul de identitate și pentru alte activități ilicite.

5. Scăderea barierelor la intrare dăunează calităţii

Proliferarea modelelor AI open-source reduce barierele de intrare celo care vor să se alăture cursei AI. Veți găsi online mii de instrumente bazate pe inteligență artificială.

Deşi numărul celor care oferă instrumente AI este impresionant, puţini oferă vreo valoare reală. Majoritatea pur și simplu își copiază concurenții. În timp, accesibilitatea modelelor lingvistice sofisticate și a seturilor de date de antrenament ar putea să mărească platformele AI inutile.

Impactul general al modelelor de limbaj open-source asupra industriei AI

În timp ce modelele de limbaj open-source fac tehnologiile AI mai accesibile, ele prezintă și câteva riscuri de securitate. Dezvoltatorii ar trebui să stabilească restricții mai stricte. Altfel, infractorii cibernetici vor continua să exploateze arhitectura transparentă a acestor sisteme.

Consumatorii nu sunt complet lipsiți de apărare împotriva înșelătoriilor AI. Familiarizați-vă cu modurile comune în care escrocii exploatează instrumentele AI și studiaţi semnalele de avertizare ale atacurilor cibernetice. Puteți combate majoritatea infracțiunilor cibernetice rămânând vigilenți.

Sursa informaţiilor: Make Use Of (MUO).

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu