A şaptea dimensiune pe Facebook (CDXIII)
sâmbătă, decembrie 18, 2021 16:05Haideţi să vedem cum turna Dan Voiculescu la Securitate. Materialul de mai jos (intitulat ‘Felix a vrut să-şi cumpere verişoara turnată la Secu cu o fabrică de armament’) este preluat din ‘Academia Caţavencu’.
La inceputul lui iunie 2006, Felix o suna pe ‘Viculaş’, apelativul familiar al verişoarei Paraschiva Silaghi. ‘Viculaş! Trebuie să vii la Bucureşti neapărat. Uite, am probleme aici. Vino urgent! Că ăştia vor să mă termine şi eu sunt nevinovat.’ Mirarea Paraschivei Silaghi a fost peste măsură, mai ales că vărul Dan dispăruse din peisaj de ani buni. Cine voia să-l termine? Cum a ajuns în ţară (trăia de mult în Germania), Paraschiva Silaghi a fost condusă de Sergiu Andon direct la sediul CNSAS. Unde a vorbit direct cu Mircea Dinescu. ‘Domnul Dinescu, care e foarte băşcălios, aşa, mi-a spus: ‘Verişoară, verişoară, vărul dumneavoastră v-a turnat la Securitate.” Atunci Paraschiva Silaghi a cerut CNSAS să vadă dosarele familiei sale, care au dus la acuzarea lui Voiculescu ca turnător al propriei familii.
Cu verişoara turnată a dormit în acelaşi pat, ca un frate, în copilărie
Până să primească actele de la CNSAS, Paraschiva Silaghi a mai fost solicitată o dată de Voiculescu, să se prezinte martor la process. ‘Mă trezesc la o masă mare la Grivco – ăsta-i stilu’, lumea are impresia că el este un mare binefăcător al românilor, dar nu este aşa – şi îmi spune: ‘Să-mi dai o declaraţie scrisă’. Am dat o declaraţie în care am scris că nu am nici un fel de dovezi asupra lui şi că nu pot să-l incriminez’, a declarat, în exclusivitate pentru ‘Academia Caţavencu’, verişoara lui Felix. Fără documente de la CNSAS, era şi greu să scrie altceva. În toamna anului 2008, Paraschiva Silaghi a primit actele de la CNSAS, dosarele familiei, pe care le aştepta din 2006. ‘Mă duc să le iau; când văd ce s-a întâmplat acolo, m-a pufnit şi plânsu’. Imediat m-am dus la primul notariat pe care l-am găsit şi am schimbat total declaraţia: ‘Datorită faptului că am primit hârtii doveditoare (…) a făcut poliţie politică.’ Dovada este un dosar cu 164 de volume, în care sunt, din anul 1968, trecuţi acolo fel de fel, începând de la vecini de stradă. Am stat stradă lângă stradă, am copilărit împreună, părinţii, fraţii, mama mea l-a crescut pe tatăl lui – că au murit părinţii şi am copilărit aşa, ca fraţii, dormeam în acelaşi pat, concedii împreună.’ Concluzia verişoarei Viculaş despre Voiculescu: ‘El a vrut întotdeauna să se strecoare aşa, ca un şarpe libidinos şi greţos şi unsuros, printre legi’.
Cazacu, şeful Direcţiei Producţie Apărare sub ministrul Şereş, băgat la înaintare
Pragmatic ca întotdeauna, Felix s-a gândit să-şi momească verişoara căreia îi turnase familia într-o afacere necurată cu o fabrică la care Ministerul Economiei este acţionar unic. Astfel, verişoara Silaghi, care, cum spuneam, locuia în Germania, a primit şi oaspeţi din partea lui Felix. ‘Domnul Voiculescu, foarte implicat în fel de fel de afaceri dubioase, trimite la noi acasă o delegaţie, în care era şi domnul Aurel Cazacu (noi nu ştiam atunci cine este acest Aurel Cazacu), ca să reparăm o fabrică de la Orăştie. (…) Au fost la noi acasă într-o vizită oficială, la biroul nostru, să ne convingă să reparăm această fabrică de la Orăştie. Soţul i-a spus: ‘Nu pot să intru în fabrica respectivă, că e sub regim militar’. Fabrica respectivă, din câte ştiu eu din acte, a fost o lucrătură româno-germană, s-au vândut lucruri anapoda şi nu se mai poate repara. S-a luat o garanţie guvernamentală enormă de sute de milioane de euro, iar banii ăştia s-au pierdut. (…) Ei voiau ca noi să facem ceva şi eu am spus că noi nu facem aşa ceva.’ Era şi puţin cam greu. Uzina de la Orăştie produce tuburi din fontă, iar fabrica familiei Silaghi e în domeniul construcţiilor de maşini.
Negocieri de afaceri la Grivco
Al doile episod de afaceri s-a petrecut tot la Grivco: ‘În timp ce eu eram la domnul Voiculescu şi am dat această declaraţie pentru CNSAS, ca să vedeţi ce şantajişti sunt, apare domnul Cazacu, care fusese la mine. Îmi spune el, Voiculescu, mie: ‘De ce nu vrei să repari fabrica?’ Şi am spus: ‘Dragă, fabrica aia nu se poate repara, e de la început făcută prost’. ‘Hai, că ce, repar-o!’, ăsta-i stilu’ lui de a vorbi. Şi Cazacu acum: ‘Domnule profesor, v-am spus că nu se poate. Nu se poate, domnule profesor’. Şi în momentul următor, Voiculescu spune: ‘Cumpăr-o tu, cu un euro!’ Şi eu am spus: ‘Îmi pare rău, nu pot. Dacă doreşti, cumpăr-o tu’. Lângă mine era domnul Andon.’
Vedeti si aici.
Citeşte şi articolele: