A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCXCI)
joi, august 17, 2023 15:21Unul dintre cele mai controversate situaţii legate de evenimentele petrecute în urmă cu 25 de ani la Timişoara este cea cu privire la generalul în rezervă Vasile Paul, acuzat că ar fi tras şi ucis mai mulţi revoluţionari. O tânără a descoperit cu oroare, în 2007, că cel care îl ştia drept ucigaşul tatălui său, este profesor titular în cadrul la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest, unde ea îşi făcea masterul.
Tatăl Geaninei Jugănaru fost împuşcat mortal în seara zilei de 17 decembrie 1989, în Calea Girocului. Magistraţii militari susţin că, în 17 decembrie 1989, la ora 20.30, maiorul Paul Vasile coordona misiunea de recuperare a trei transportoare blindate, blocate de demonstranţi. Ordinele erau clare – împuşcarea celor care manifestau împotriva regimului Ceauşescu.
Avea 10 ani la Revoluţie
Geanina Jugănaru avea 10 ani în decembrie 1989 când tatăl ei, Dumitru Jugănaru, a fost împuşcat în faţă blocului, pe Calea Girocului, azi Calea Martirilor. Glonţul a venit din dispozitivul militar condus de maiorul Paul Vasile, devenit între timp general în Armata Română.
„Era 17 decembrie 1989. Eram acasă cu fratele meu, care avea atunci 12 ani, iar eu – 10 ani. Auzeam împuşcături. Ne-am uitat pe geam şi l-am văzut pe tatăl meu şi încă două persoane, întinse pe trotuar. Am coborât şi l-am găsit pe tatăl meu mort, împuşcat în cap. Mama era plecată la ţară. Vecinii au luat corpul tatălui meu şi l-au pus pe masă din bucătăria apartamentului nostru. Noi, copiii, am dormit la vecini. Plângeam fără să ne putem opri. Ne-au dat calmante. Mama a venit a două zi”, a povestit Geanina Jugănaru, cu lacrimi în ochi, pentru jurnaliştii EVZ.
Potrivit Virginiei Jugănaru, mama Geaninei, un fost coleg de Academie Militară cu Paul Vasile, Bujor Petru, vecin cu Dumitru Jugănaru, a strigat să nu tragă în civili. Paul Vasile însă l-ar fi împins şi i-ar fi spus că are ordin să tragă. „Mi-a zis că, dacă nu plec, mă împuşcă şi pe mine. Am fost împins în curtea casei, cordonul de militari a deschis focul şi s-a tras în plin în demonstranţi”, declara Bujor Petre.
După Revoluţie, a avansat în carieră
Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe Paul Vasile comandant al Regimentului 90 Mecanizat Lugoj, cu gradul de maior. După 1990 şi după succesive înaintări în grad, Paul Vasile a ajuns general de brigada.Până în 2004 a fost şef al Direcţiei de Planificare Strategică din cadrul Marelui Stat Major.
În 2005 a fost titularizat că profesor universitar la Academia Militară din Bucureşti. „Eu sunt creierul efortului de integrare al României în structurile NATO”, declara el în 2005.
În acelaşi an, fostul director al Şcolii de Înalte Studii Europene şi Comparative (SISEC) al Universităţii de Vest Timişoara, Grigore Silasi, fost secretar PCR pe universitate, a cerut Academiei Militare transferul unui cadru didactic care să predea geostrategie. Aşa a devenit Paul Vasile conferenţiar.
În 2007, printr-o hotărâre a Senatului Universităţii, SISEC a intrat în structura Facultăţii de Ştiinţe Politice, iar Paul Vasile a devenit profesor titular al acestei facultăţi. Prezenţa profesorului Paul Vasile în mediul academic timişorean a fost contestată de Asociaţia Memorialul Revoluţiei şi de Grupul de Reforma Universitară. A fost trimis chiar un memoriu preşedintelui Traian Băsescu prin care s-a cerut imperativ eliminarea activiştilor de partid şi a membrilor fostei Securităţ din structurile de conducere ale societăţiii româneşti postdecembriste. În cele din urmă socitatea civilă a reuşit să îndrepte această nedreptate. Cu toate acestea, generalul Vasile Paul nu a ajuns să fie încă judecat.
Sursa informaţiilor: evz.ro.
Citeşte şi articolele: