Cum este măcelărită limba română pe net

vineri, aprilie 13, 2012 13:09
Posted in category Literatura, Mass-media

Limba romanaÎn România, a-ţi cunoaşte limba şi istoria nu reprezintă, se pare, mare lucru. Celor care mai au îndoieli privitor la afirmaţia anterioară le recomand câteva filmuleţe în care aleşii neamului, cei mai reprezentativi pentru această ţară, au serioase probleme cu exprimarea în limba română. Sau mergeţi prin şcoli şi vedeţi cum este măcelărită limba română. Se pare că ciobanul din Mioriţa nu numai că acceptă o soartă potrivnică dar şi îşi lasă urmaşii într-o necunoaştere totală a graiului strămoşesc. Iată şi câteva exemple de pe net.

Un site foarte vizibil într-o anumită zonă a internetului este https://groparu.ro/. Dacă treci dincolo de interfaţa ce poate părea interesantă, descoperi un tip cu multe păcate majore. Nu scrie nimic pe site despre cine este personajul care macelăreşte limba română. După părerea mea, anonimatul este apanajul laşilor. Dacă vrei să arăţi că ai sânge-n instalaţie, sau c…ie (ca să fiu în ton cu nivelul intelectual al domnului Groparu’), îţi dai datele de identificare. Dar nu aceasta ar fi marea problemă. După cum se vede şi în captura de mai jos, acest individ scrie la un moment dat: ‘(…) iubesc: (…) să pocesc limba română care cere violul (…)’. O fi ţigan? Nu poţi să scrii aşa ceva! Limba română se studiază atâţia ani în şcoli, este ceea ce ne reprezintă pe noi, românii, ca naţie şi tu, gunoi ordinar, poţi să scrii că limba română cere violul?! Nu mai amintesc de alte aberaţii precum ‘iubesc iugoslavii’. Care iugoslavi? Nu există iugoslavi decât în mintea creaţă a acestui individ care în loc să-şi consume energia într-un mod mai util se apucă de ceva la care nu se pricepe, adică la scris pe net. Băi nene, du-te-n fabrici şi uzine, că acolo-i pentru tine!
Cum este măcelărită limba română pe net
Să zicem că cel de mai sus e amator, face şi el ce poate. Aşa încât să trecem la profesionişti. Cotidianul lui Patriciu, Adevărul adică, este un nume în presa românească. Unii ziarişti, fie şi online, de la respectiva publicaţie, nu prea cunosc înţelesul cuvântului ‘pericol’. DEX-ul ne spune că pericol = situație, întâmplare care pune sau poate pune în primejdie existența, integritatea cuiva sau a ceva; primejdie, amenințare. Aşa cum se vede şi în captura de mai jos, titlul ‘Un nou pericol ne paşte! Scăderea preţurilor!’ este, în cel mai bun caz, o glumă ratată, precum rataţi sunt şi cei care scriu cu picioarele. Nu ştiu pe ce criterii se fac angajările la Adevărul, dar, periodic, celor care scriu aici ar trebui să li se dea un test elementar de cunoaştere a limbii române.
Cum este măcelărită limba română pe net

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

19 Responses to “Cum este măcelărită limba română pe net”

  1. Relationistu says:

    aprilie 15th, 2012 at 11:12

    Din pacate e doar o ramurica ceea ce zici tu. Creanga e mult mai mare.
    Intru cu foarte multe persoane in contact / zi datorita jobului si pot spune ca limba romana e nu mai e ce a fost :)

  2. Mack says:

    aprilie 15th, 2012 at 22:55

    1. Cred ca depinde de fiecare in parte daca vrea sa fie anonim sau nu. 2. Groparu e un brand, asa cum e Chinezu sau Aiurea, sau Madonna. 3. Stalceste limba romana intentionat, nu pentru ca nu stie sa scrie…

  3. Cornel Căruntu says:

    aprilie 16th, 2012 at 16:57

    1. Anonimatul este o dovada de lasitate. Daca crezi in ceea ce scrii, iti dai numele, n-o dai ‘anonima’.
    2. Si Salam e un brand. Groparu’ = Madonna? :((
    3. Si de ce se mai invata in scoala regulile de scriere in limba romana?! Sau regulile sunt pentru ‘fraieri’.
    Concluzia: abureli ieftine.

  4. Mack says:

    aprilie 16th, 2012 at 17:28

    1.Personajul in cauza nu se sfiieste sa puna poze cu el, sa-si dea linkul de facebook sau sa iasa la bere cu alti bloggeri. Mai intereseaza-te despre cat de anonim este.
    2.Imi cer scuze ca m-am exprimat atat de concis incat am dat de inteles ca as compara mere cu pere. Si da, ai dreptate, si Salam e un brand, cum e si Romeo Fantastik sau Nicu Menaj, dar eu ma uit la muzica pe VH1 nu pe Taraf, de aici si comparatia.
    3. Acu serios, te posedeaza Pruteanu? :)

  5. Cornel Căruntu says:

    aprilie 16th, 2012 at 17:33

    Raspunsul domnului Groparu’, primit pe mail. Este publicat ‘pentru a mentine netul un pic mai curatel’, cum spune domnia sa.
    „Ticule, domnule, sau bai domnule licentiat in matematica, cum ar spune Exarhu, eu am terminat Litere la UBB, la Cluj. La admitere am luat o nota faina la un test de gramatica făcut de însuși GG Neamtu, iar la examenul pe care l-am dat si la Sibiu in același an in care am intrat si la Cluj am luat 10 la gramatica. Mama e profa de limba româna. Am si terminat vreo doua masterate, dar asta e alta poveste. Asta numai ca sa stii si tu.
    Te puteai lega de o sumedenie de stangacii de limbaj, de faptul ca pocesc „fiindcă” cu „finca”, de o infinitate de formulari si fraze neinspirate.
    …scuze pentru cele doua mesaje anterioare, inca incerc sa ma invat cu tableta.
    Deci din toate pacatele unui blog pe care-l intretin noptile, dupa o zi lunga de munca, tu ti-ai gasit, in virtutea mintii si culturii tale de matematician, sa te legi tocmai de cartea mea de vizita, a carei comprehensiune iti ridica parul pe sira spinarii pentru ca nu poti concepe ca exista – oroare – iugoslavi? Este o ironie pe care nu am de gand sa ti-o explic pentru ca, poate, ar fi fost indicat sa citesti nitel niste postari la mine pe site inainte de a-ti da cu parerea legat de nivelul meu intelectual. Si faptul ca invit oamenii sa exploreze limba romana „violînd-o”, explorînd-o, inovînd-o, m-ar face un blogger, ca om nu pot sa zic, demn de dispreţ? Multumesc.
    Mai nou, gardienii limbii sunt si matematicienii care probabil s-au oprit din studiul gramaticii romane prin clasa a opta, deci lasa-ma sa fac un pas in spate ca sa ma pot mira in largul meu. Ce sa-ti spun, draga domnule matematician? Ca limba este un organism viu, o unealta in continua schimbare care transcede normele Academiei? (de Saussure ai auzit? da’ de Chomski? Humboldt? Ion Coteanu, Goga?). Iar ca asta se pare ca iti scapa, domnule rezolvator de ecuatii de gradul II?
    Prefer sa iti atrag atentia asa, decat sa scriu pe blog despre tine in postari in care numele tau, aliasul sau numele blogului tau apare intr-un context in care te acuz ca nu ai coaie (asa se scrie, sa stii, nu c…ie, cuvantul este si in Dex).
    Iar la final, sa dai cu mucusul in fasole intr-un asemenea hal, cu intrebarea ta retorica daca eu sunt tigan… ntz ntz, domnulematematician. Si dac-as fi, ce-ar fi? Ar fi un lucru rau? Sunt mai rai tiganii decat matematicienii? Ce sa mai zica raposatul Ion Voicu, zi tu?
    Iti doresc sarbatori fericite in continuare, si scuze ca te pun sa concatenezi trei mesaje numai pentru ca am incurcat backspace cu enter. Nu stiu, frumos mi s-ar parea sa scrii si un „disclaimer” la postarea asta in care latri gratuit: pe net, nu toate pisicile par negre, si eu cred, cu nivelul meu intelectual care este, ca asa ar fi frumos. Asta daca incerci, totusi, sa mentii un online cat de cat curatel.”

  6. Groparu says:

    aprilie 17th, 2012 at 9:22

    Mi-am batut gura de pomana cu mailurile celea, asa-i, domnule matematician?

  7. Cornel Căruntu says:

    aprilie 17th, 2012 at 16:35

    Pentru mine nu contează culoarea pielii sau naţionalitatea. Nu sunt rasist, antisemit sau şovin. Ţiganii nu-mi plac pentru ceea ce fac, în România şi în afară: ucid, fură, cerşesc etc. Hai să nu încurcăm lucrurile. Nu sunt de acord ‘să ne vedem de integralele noastre’. Îi admir pe occidentali, pe italieni de exemplu, şi pentru unitatea lor în a condamna răul. La italieni, până să-i vină de hac poliţiştii unui infractor, îl linşează populaţia. Ştiu că oltenii sunt ţiganizaţi, roşii şi au dat un cizmar care a confundat România cu propria curte, dar de aici şi până a urma sfaturile unui oltean drumul este lung. Aş prefera ca România să fie un Ardeal mai mare, dar aş emigra dintr-o Românie oltenizată.

  8. Groparu says:

    aprilie 17th, 2012 at 17:48

    Dumitre, tu ai problemuri foarte serioase undeva la etajul ăla de-i zice mansardă. Iti sugerez sa incerci sa-ti incarci rezervorul afectiv altcumva decat fluturînd atitudini scandaloase de tot căcatul pe site numai pentru ca „se poate, ca e democratie”. Scurta atentie pe care o capeti astfel nu este de genul celeia care sa suplineasca tratamentul medicamentos pe care il cauti.
    Ai inteles complet gresit internetul, libertatea de exprimare, bloggingul si insasi viata. Imi dai impresia unui individ inchistat, fara prieteni, fara viata sociala, care isi petrece de regula sarbatorile singur si in lumea caruia orice strop de ploaie, orice fir de praf, orice intarziere a autobuzului reverberează apocaliptic, creînd imense panici de moment de care nu scapi decât recurgînd la violenţe gratuite – de limbaj, de atitudine. Iar atunci cand furia ta inexplicabila te prinde cu ghearele de guşă, iar inima îţi bate puternic în timpan, găseşti imediat ţapii ispăşitori – ba oltenii, ba ţiganii, ba mai stiu eu cine, uitînd că regiunea istorică din care te tragi nu are chiar cea mai glorioasa reputaţie.
    Esti un personaj trist care ar trebui sa se intrebe când a zâmbit ultima oară. Şi care nu ar strica să se gândească temeinic la emigrare. Oops!

  9. Cornel Căruntu says:

    aprilie 17th, 2012 at 18:25

    Domnu’ Groparu, materialele de pe site sunt, in mai mult de 50% din cazuri, preluari, cu specificarea sursei. Ar insemna ca toti cei care scriu despre anumite subiecte au probleme cu ‘mansarda’ si au nevoie de tratament. Sunt constient ca-n tara lui Vanghelie altele ar trebui sa fie subiectele, cum ar fi ‘Tricoul meu preferat’. Faptul ca tu stalcesti limba romana in ultimul hal, desi nu ai nici un drept, asta nu-i un subiect de tot cacatul? Pai bine, bai nene, bunicul meu din partea mamei a stat in lagar, la rusi, niste ani pentru ca vorbea limba romana pe care nu o scrii dupa cum vrei. Parca normele limbii romane le stabileste Academia Romana, nu gropari ca tine. Faptul ca ai niste diplome nu-ti da dreptul sa stalcesti limba romana. Se platesc anual profesori de limba romana pentru a-i invata pe copii regulile pe care tu le ignori. Ce urmeaza sa mai ignoram? Regulile de circulatie, dreptul la proprietate? Nu-mi plac tiganii, oltenii etc. Si care-i problema? Daca-ti plac, poti sa-i iubesti vesnic, este alegerea ta. A mea este alta. Nu m-am legat, totusi, de tiganii pe care pretinzi ca-i iubesti. E placut sa arunci cu noroi din spatele anonimatului. Tocmai democratia pe care o invoci iti ofera si tie prilejul de a macelari limba romana. Sau democratia e doar pentru unii? Adica tu poti sa scrii oricum, iar altii sa-ti linga talpile, ‘geniu fara probleme la mansarda’.

  10. Groparu says:

    aprilie 17th, 2012 at 23:41

    Cred ca poti reactiva copy-paste pentru că nu cred că scrii chestii suficient de valoroase pentru a stârni vreunui rătăcit cheful de a te plagia.
    Sa le luam pe rand:
    1. E OK sa ai o parere diferita fata de a mea sau a oricarei altei persoane, nimeni nu contestă asta. Problema apare in momentul in care te apuci sa jignesti gratuit cu sputa vehemenţei tale de om frustrat: nu, faptul ca NU defilez in pas de gâscă cu identitatea mea reala pe online nu este laşitate. La ora actuala, chiar numai cine nu vrea nu imi cunoaste numele si „pronumele”. Daca nu te duce mintea să-mi afli identitatea folosind google, iartă-mă, revin când mai înveţi să ţii mouse-ul în mână. Îţi recomand nişte lecţii de la elevi de clasa a VI-a.
    2. „Tricoul meu preferat” este un advertorial, menţionat ca atare. Te roade ca alţii fac bani frumosi din blog, in timp ce tu te zbaţi încă în pivniţa lui „link exchange”? Dacă ţi se pare că tratez numai subiecte de două parale pe blog, iarăşi dai cu bota-n baltă: află că îmi duc şi eu războaiele mele pe blog, pentru cauze nobile. Da, pe acelaşi blog pe care evit să mânjesc oameni, orice fel de oameni, numai pentru că am conexiune la internet (aşa cum faci tu). De aceea ţi-am explicat frumos că eşti prost, nu m-am aruncat la jugulara ta cu termeni gen „gunoi ordinar” (calificativ demn de un matematician inteligent, bravo!). Mai citeste si tu cate ceva din ce am mai scris si vei intelege. Daca nu, iti desenez o schemă.
    3. Nu-ţi plac ţiganii, oltenii… asta e, nici mie nu îmi plac femeile cu chelie sau matematicienii cu păreri, dar nu mă deranjează că există. Mă deranjează când aceştia îşi arată faţa de nazist trist şi şovin de 2 parale urlînd invective din spatele unei goarne, pe internet. Faptul că îţi poţi exprima părerile şovine pe internet nu înseamnă democraţie, ci denotă lacună legislativă. Şi un oarecare complex de superioritate complet nefondat. Nefondat pentru că, în lipsa unor succese personale cu care să defilezi pentru a reduce la tăcere „anonimi laşi” ca mine sau a-ţi demonstra superioritatea faţă de olteni şi ţigani (generalizare care te-ar costa închisoarea într-o ţară mai normală), îţi arogi din meritele bunicului tău care – WTF – ce legătură are el cu discuţia de faţă? Şi bunicul lui Fritzl sau Hitler, sunt convins, erau austrieci foarte de gaşcă.
    Hai, arată-mi încă o dată cât eşti tu de inteligent dându-mi un răspuns doct, dar te rog eu frumos să nu mai asasinezi limba română: pune virgulele unde trebuie, domnule gardian matematician al limbii.

  11. Sorin says:

    aprilie 28th, 2012 at 16:29

    Nu stiu daca sesizati ironia: matematicianul apara gramatica iar proful de romana apara argoul.
    Va zic sincer ca mai bine dam mana cu mana decat sa ne zvarlim laturi reale in mediul virtual. Pentru ca, nu-i asa – „Limba noastra-i o comoara…”

    Profu’ de muzica

  12. In Romania, olimpicii emigreaza, iar analfabetii guverneaza | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 8th, 2015 at 10:16

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  13. Triumful talentului care nu e | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 26th, 2015 at 17:17

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  14. Cum ajunge internetul în România | A șaptea dimensiune says:

    februarie 18th, 2016 at 21:42

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  15. Internetul, domeniul în care România are unul din cele mai bune servicii de pe Terra | A șaptea dimensiune says:

    februarie 19th, 2016 at 20:04

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  16. Cum ștergem complet datele personale de pe Internet | A șaptea dimensiune says:

    februarie 20th, 2016 at 12:34

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  17. Eugen Barbu, trişorul literaturii române | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 26th, 2016 at 16:19

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  18. De ce ‘Mizerabilii’ lui Victor Hugo nu-i chiar o scriere grozavă | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 26th, 2016 at 18:58

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

  19. Penalii de la România TV | A șaptea dimensiune says:

    octombrie 22nd, 2016 at 14:39

    […] Cum este măcelărită limba română pe net […]

Adauga un comentariu