Cum le-au spus străinii românilor

miercuri, februarie 14, 2024 16:38
Posted in category Istorie

RomâniaOccidentalii ne-au spus walc sau wolk; slavii de răsărit şi varegii ne-au zis volohi, iar cei de la vest şi sud, vlahi sau valahi; ungurii ne-au zis romani, blaci şi olahi; turcii ne-au zis ulaq; grecii ne-au zis blaki, blasi, blazi sau volos.

Etnonimul unguresc pentru „român” se confundă cu cel pentru „italian”, care este olasz. Etnonimul turcesc kara-iflak înseamnă „vlah negru” şi vine de la culoarea căciulilor, care poate exprima starea de împilare, în opoziţie cu ak-iflak, vlahii albi, după căciulile albe, specifice oamenilor liberi. Echivalentul slav pentru „vlahii negri” este morlac, iar cel grecesc, mauro-vlah.

În Evul Mediu, morlacii au locuit pe Coasta Dalmată, inclusiv în insula Krk a Mării Adriatice. Ei au fost asimilaţi de croaţi şi vorbeau, probabil, un dialect intermediar între macedo-română şi istro-română, influenţat lexical de dalmată, limbă romanică dispărută de peste un secol.

Termenul grecesc cuţo-vlah, pentru „aromân”, este peiorativ. El înseamnă „vlah şchiop”, şi vine de la obiceiul pastoral al populaţiilor aromâne din Macedonia, Tessalia şi Epir de a umbla sprijinindu-se în toiege de corn, numite cârlige.

Printre primele atestări ale ulaqilor sunt cele care apar în opera Hudud-al’-Alam, care înseamnă Hotarele Lumii şi a fost scrisă în anul 982 de prinţul din Guzganan, din nord-vestul Afganistanului.

În anul 1050, apare o altă atestare în opera Zayn-al-achbar, însemnând Podoaba istoriilor, scrisă de istoricul persan Gardizi. În Vechea cronică de la Kiev, zisă a lui Nestor, dintre anii 1056-1136, sunt menţionate luptele volohilor cu maghiarii la nord de Dunăre, din anul 898. Volohii mai sunt pomeniţi în stela de la Sjonkeim şi în saga lui Egil şi Asmundar, din secolul al XIII-lea.

Valahia este atestată în opera armeanului Moise din Khoren, sub denumirea de „Balak”. Varegii îi spuneau „Blokummanaland”, iar în Cântecul Niebelungilor e numită „Valachen Lant”. („Academia Caţavencu”, nr. 686/2005)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu