Cum va remodela AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) piaţa muncii în următorii ani
miercuri, ianuarie 24, 2024 10:58Impactul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) asupra a tot ce înseamnă piaţa muncii va fi major în următorii ani, apreciază specialiştii.
În ciuda unor ştiri alarmiste despre dispariţia a numeroase locuri de muncă, inteligenţa artificială oferă numeroase oportunităţi celor care se vor adapta la noile realităţi.
Mai mult, în domeniul IT-ului (Tehnologiei Informaţiei), numărul locurilor de muncă va creşte mai mult decât era prognozat, datorită impactului AI. Se estimează că cererea pe piaţa muncii pentru dezvoltatori software şi analişti va creşte cu 25% din 2022 până în 2032, mai mult decât media celorlalte profesii, se arată într-o analiză a U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) (Biroului de Statistică a Muncii din SUA), publicată în septembrie 2023.
„Cererea crescută pentru dezvoltatori de software, analiști de asigurare a calității software și testeri va rezulta din extinderea continuă a dezvoltării software pentru AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială), Internet of Things (Internetul obiectelor), robotică și alte aplicații de automatizare”, potrivit analizei BLS.
Dar cantitatea potențială de oportunități legate de tehnologie este doar o parte a poveștii. Cu adevărat important, este calitatea muncii legate de domeniul IT, pe care o vom vedea în viitorul foarte apropiat. Tehnologii precum inteligența artificială și platformele low și fără cod ar putea îndepărta munca manuală în favoarea sarcinilor de nivel superior. Chiar și cei care lucrează în prezent cu AI vor fi în măsură să-și extindă bazele de abilități.
Schimbările în cerințele legate de competențele cerute pe piaţa muncii sunt confirmate şi de cercetările de la LinkedIn’s Economic Graph Research Institute (Institutul de Cercetare Economic Graph LinkedIn). „Ne aflăm într-o perioadă de schimbare rapidă și continuă a abilităților necesare pentru a ne îndeplini sarcinile”, afirmă Dan Brodnitz, responsabil al strategiei de conținut la LinkedIn Learning. Informațiile din datele LinkedIn sugerează că „mai mult de jumătate dintre membrii LinkedIn dețin locuri de muncă care pot fi fie perturbate, fie îmbunătățite de AI, iar abilitățile necesare pentru locurile noastre de muncă se vor schimba cu până la 65% până în 2030”.
Odată cu apariția inteligenței artificiale și a învățării automate în munca de zi cu zi, „anumite competențe legate de tehnologie se confruntă cu o schimbare de paradigmă”, spune Harshul Asnani, responsabil cu tehnologia la Tech Mahindra. Acestea includ orice implică „sarcini repetitive și bazate pe reguli, gestionate în mod tradițional de oameni. Introducerea datelor de bază, codificarea de rutină pentru aplicații standard și chiar unele aspecte ale analizei rudimentare a datelor devin automatizate prin algoritmi AI”.
În plus, în timp, abilitățile precum „conversia codului, testarea codului de bază etc. vor deveni probabil mai puțin relevante”, prezice Asnani.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că astfel de aptitudini „vor fi eliminate, ci mai degrabă transformate”, continuă Asnani. Profesioniștii din domeniul tehnologiei „vor trebui să se adapteze, concentrându-se pe sarcini mai complexe, creative și strategice pe care AI nu le poate îndeplini cu ușurință”.
Abilitățile legate de tehnologie care vin în prim-plan includ „învățarea automată, structurile de date și procesarea limbajului natural”, spune Brodnitz. „Aceste competențe tehnice formează coloana vertebrală a aplicațiilor AI și sunt cruciale pentru gestionarea eficientă a datelor, algoritmi de învățare și interacțiuni AI bazate pe limbaj natural. Este important pentru profesioniștii IT care își doresc să rămână competitivi pe piața muncii de astăzi să construiască și să consolideze aceste abilități.”
Profesioniștii din domeniul IT „care înțeleg cum să gândească global și să aplice AI pentru a face progrese față de obiectivele strategice vor fi bine poziționați pentru a reuși”, spune Joe Bradley, om de știință, responsabil la LivePerson. „De exemplu, funcțiile de servicii pentru clienți, vânzări și marketing sunt susținute din ce în ce mai mult de AI care sunt primele linii de contact ale clienților. La fel cum site-urile web sunt optimizate în mod constant, AI orientat către clienți poate fi îmbunătățit continuu.”
Instrumentele sau platformele importante pentru proiectarea, construirea și gestionarea soluțiilor anilor 2020 includ „GitHub, Slack, Hugging Face, Reddit și alte platforme de colaborare open-source existente”, spune Asnani. „Aceste resurse sunt utile în accelerarea învățării, prin valorificarea cunoștințelor tehnice și a contribuțiilor în domeniul codificării ale altor utilizatori.”
Odată cu proiectarea și construirea AI, există o cerere tot mai mare de supraveghere umană pentru a se asigura că tehnologiile oferă rezultate de încredere și semnificative pentru afacere. „În principiu, tehnologiile AI și ML se ocupă de date și, în acest scop, oamenii cu abilități de gestionare a datelor vor fi la mare căutare”, spune Srini Kadiyala, director al deparatmentului de tehnologie la OvalEdge. „Oamenii trebuie să organizeze seturile de date și sursele specifice necesare pentru a alimenta algoritmii și modelele de învățare AI.”
Pregătirea datelor „este în prezent una dintre cele mai esențiale cerințe pentru funcționarea și ieșirea eficientă din modulele AI”, observă Kadiyala. „Deși există un anumit grad de autonomie, în sensul că AI poate finaliza sarcinile de pregătire a datelor, pentru a asigura acuratețea și conformitatea, este totuși esențial ca un profesionist calificat să preia frâiele în acest domeniu”.
Totul ține de „democratizarea din ce în ce mai mare atât a învățării, cât și a dezvoltării tehnologice”, afirmă Asnani. „Profesioniștii ar trebui să cultive capacitatea de a învăța, dezînvăța și reînvăța rapid. Domeniul lor de învățare ar trebui să cuprindă, de asemenea, structurile și algoritmii de date, analiza datelor, matematica și ingineria software”.
Joburile profesioniștilor din tehnologie au trecut deja prin schimbări majore cu site-urile web, aplicațiile mobile și rețelele sociale, spune Bradley. „Vor fi schimbate din nou, remodelate de oamenii care știu unde AI va fi cel mai eficient, unde oamenii trebuie să țină frâiele.”
Odată cu schimbarea cerințelor legate de competențe, apar noi tipuri de locuri de muncă. Platforma LinkedIn a înregistrat „o creștere a anunţurilor legate de inteligența artificială”, spune Brodnitz. „De exemplu, în ultimii cinci ani, numărul companiilor care solicită cunoştinţe în domeniul AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) s-a triplat, aceasta fiind o recunoaştere tot mai mare a importanței AI în cadrul companiilor şi firmelor”.
Alte posibile locuri de muncă includ „specialist în etică AI, arhitect de contracte inteligente, implementator de rețele blockchain, inginer de calcul cuantic și designer de experiență VR”, spune Asnani. „Există, de asemenea, o nevoie din ce în ce mai mare de manageri de confidențialitate a datelor, ca răspuns la concentrarea sporită asupra securității datelor și a reglementărilor privind confidențialitatea.”
Pe măsură ce companiile se sprijină din ce în ce mai mult pe domeniul tehnologiei, așteptați-vă să vedeți mai multe deplasări ale forţei de muncă spre programare și job-urile tehnice. Ca parte a acestei tendințe, platformele low-code și no-code vor defini munca tehnologică în anul următor. Creșterea acestor tehnologii „se va accelera dramatic, propulsată de progresele în AI și învățarea automată”, spune Asnan.
Această schimbare înseamnă că „profesioniştii IT vor fi eliberaţi de sarcinile de scriere a codului de bază, efectuarea testării codului şi asigurarea calităţii”. spune Asnani. „În schimb, concentrarea lor se va îndrepta către validarea rezultatelor codului și asigurarea că acestea îndeplinesc obiectivele și rezultatele dorite. Această tranziție necesită o înțelegere mai profundă a domeniilor specifice și cunoștințe funcționale îmbunătățite.”
În viitor, succesul în munca tehnologică depinde de „curajul intelectual și curiozitatea”, spune Bradley. „Nu vă blocați într-un singur mod de a gândi. Căutați abordări și perspective alternative.” Chiar dacă cineva este expert în dezvoltarea AI, mai sunt multe de învățat.
Citeşte şi articolele:
- 2023, anul în care AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) a schimbat modul nostru de viaţă
- Hiperpersonalizare folosind AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)
- 12 proiecte AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) care ne-ar putea schimba total modul de viaţă
- ARK’s Big Ideas 2023: ce va creşte exponenţial în 2023 şi în anii următori
- 8 tendințe ale tehnologiei în 2022