Despre cum regele get a băgat bani la buget

vineri, iunie 22, 2018 10:50
Posted in category Istorie

BurebistaCa orice neamţ, Burebista a produs o puternică impresie asupra contemporanilor lui balcanici. De pildă, grecul Acornion din Dionysopolis, fost ambasador în stare vie la curtea luminatului despot, zicea că “regele Burebista a ajuns cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia şi stăpânitor al tuturor ţinuturilor de dincolo şi de dincoace de Dunăre”. Asupra propriilor supuşi de gintă daco-getică, impresia se pare că n-a fost la fel de mare, aceştia preferând să-şi distribuie admiraţia mai cu seamă către vin şi somn în timpul orelor de servici.

Însă, prin neobişnuita lui seriozitate, marele Burebista a dat pe brazdă majoritatea dacilor, restul – adică minoritatea recalcitrantă – dându-l pe mâna călăului. Celebra acţiune de scoatere a viilor din nomenclatorul agriculturii a fost aşadar urmată rapid şi de scoaterea multor daci vicioşi din nomenclatorul viilor. Aşa se face că, în scurtă vreme, strămoşii noştri s-au pus pe treabă şi au băgat spaima în vecini.

Statul dac a atins apogeul teritorial cu concursul susţinut al vecinilor decedaţi. Rând pe rând, pe măsură ce hotarele ţării se lăţeau, neamurile limitrofe, surprinse în somn de cuceritori, dispăreau din istorie. Celţii, ilirii, boii, teuriscii şi-au văzut viitorul spulberat de năvala integratoare a strămoşilor noştri, mânaţi în luptă de idealul unirii. Unirea avea loc de obicei după bătălie, când – adversarii de sex masculin dându-se care mort, care prizonier – dacii învingători se puteau lupta liniştiţi direct cu adversarele. Şi uite-aşa, din bătălie-n bătălie, Burebista ne-a lăţit proprietăţile într-un hal fără precedent, împingând frontierele spiritului get pe o suprafaţă imensă din Europa. Lucru care azi ni se pare pură fantezie. (“Academia Caţavencu”, nr. 465/2000)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Despre cum regele get a băgat bani la buget”

  1. Plânge ţara, se căinează şi se smiorcăie ca trista: vremi nasoale se anunţă după domnu’ Burebista | A șaptea dimensiune says:

    februarie 3rd, 2019 at 8:42

    […] Despre cum regele get a băgat bani la buget […]

  2. Şapte regi şi-o vale-adâncă | A șaptea dimensiune says:

    mai 1st, 2019 at 15:49

    […] Despre cum regele get a băgat bani la buget […]

Adauga un comentariu