File din trecutul plin de corupţie şi jafuri al PSD = ciuma roşie (episodul 25)

miercuri, noiembrie 15, 2023 20:56

PSD, ciuma roşieIacobov, file de cec de poveste

Oamenii muncii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie s-au apucat (în 2005 – n.m.), aşadar, să pună sechestru pe averea lui Iacobov de la Constanţa. O listă de 13 pagini de bunuri a ajuns zilele trecute (în ianuarie 2005 – n.m.) şi la Bacău, numai că socoteala de la Curte nu se prea potriveşte cu socoteala din târgul lui Bacovia.

De unde a plecat Iacobov când a plecat

A apărut pe lume prin ’95-’96, când, în calitate de preşedinte la FPP II Moldova, dădea avalizări la tot cartierul. Pe limba noastră, a celor care nu au făcut ASE-ul şi nici măcar un pic de pârnaie, asta înseamnă că unii luau credite de la Bancorex şi Bankcoop, iar FPP II Moldova punea obrazul pentru ei. Evident că datoriile de vreo 20 de milioane de parai acumulate au uitat drumul către băncile cu pricina. SIF Moldova mai plăteşte şi acum (în 2005 – n.m.) în contul lor (al datoriilor – n.m.). Iacobov s-a dus apoi în State.

Prin ’98-’99 s-a lăsat la vatră, în Moldova, la braţ cu câteva firme mici şi late, precum Adal, Iaco-Invest şi Vradicor. Acestea pun mână de la mână primele lor profituri, de aproximativ 0 lei (Adal şi Vradicor), şi, în ’99, formează Imperial Oil. Chiar şi aşa pârlită, coşmelia lui Iacobov este băgată în seamă de stat (e vorba de statul încăput pe mâna mafioţilor – n.m.) cu două rafinării babane.

La Adal era unic asociat Gianina Iacobov, pe atunci soţia magnatului. Primul profit a fost pirpiriu, de 0 lei, pe măsura biznisului: comerţ cu tutun şi alte alea. Acum (în ianuarie 2005 – n.m.) deţine ditamai galeriile de tip mall, patru etaje de spaţii comerciale degrabă vărsătoare de chirii frumuşele. Au di tăti. Au şi Cătălin Botezatu. De asemenea, în urma divorţului, Gianina Iacobov s-a ales cu casă de 1.600 de metri pătraţi, cu teren de 15.000 de metri pătraţi, 30 de camere, 7 garaje, casă de vacanţă alături, piscină, toate pe malul Bistriţei. Şi apartament de 230 de metri pătraţi.

La Iaco-Invest este acţionar tatăl lui Corneliu Iacobov, Neculai, care, om serios, a făcut ca cifra de afaceri pe 2003 să fie de 32,5 miliarde de lei (vechi, la valoarea din acei ani; 10.000 lei vechi = 1 leu actual, n.m.). Tatăl lui Corneliu Iacobov mai este acţionar la Auto-Modena SRL, înfiinţată în 2004. Tot pe numele tatălui a fost pus şi un domeniu de lux din Luncani.

Vradicor era o viermuială de afacerişti, de la liberali până la ţărănişti. Vrânceanu (Ion), Andrei (Şerban), Corneliu (Iacobov, of course). Şerban este acum (în ianuarie 2005 – n.m.) primar PSD în Slănic Moldova. A primit şi el o avalizare la timpul potrivit. Vrânceanu a organizat o conferinţă de presă în care l-a cam dat în gât pe Iacobov, povestind aventurile lui de mare afacerist la curtea PSD-ului.

Un alt apropiat care a vorbit lumii despre tactica acestuia a fost un anume Ionel Creţu. A oferit procurorilor indicii despre modul cum CFR a cumpărat cu 70 de miliarde (lei vechi, la valoarea din acei ani – n.m.) două active din Slănic Moldova ale lui Iacobov & co. (ne cerem scuze că le zicem aşa unor cocioabe). Tot Creţu a spus că ministrul Mitrea a primit şi el ceva ca să nu fie atent la tranzacţie.

Şi unde a ajuns

Vremea a trecut, a apărut Imperial Oil, au apărut şi au dispărut rafinării, bani şi proprietăţi imense, dar nimeni nu a dispărut la răcoare. A fost Rafinăria Dărmăneşti. Iacobov a apărut şi la RAFO, în chip de mare tub de oxigen, după 6 tentative de privatizare eşuate. Nu a semnat el privatizarea, alături de Muşetescu, ci finul său. S-a văzut mai târziu că era o tactică binevenită, deoarece lipsa semnăturilor l-ar putea scoate, la o adică, mai alb, mai curat.

Afacerile lui Iacobov au mers şi s-au înmulţit, vorba ştim noi cui, astfel că la un moment dat erau vreo 20 de firme şi firmuliţe născute cam toate din Vradicor sau din Imperial Oil şi chiar amestecate între ele. Banii nu mai ştiau pe unde s-o apuce, astfel că s-a cam pierdut urma lor. Ăsta era şi scopul.

Pe lângă petrol – vorbim deja ca în manualul de istorie – o altă preocupare a grupului Iacobov a fost turismul. Clubul Scandinavia din Mamaia. A avut patru stele, Agathon – a mâncat, a băut – i-a dat cinci. Se pare că n-a avut parte de autorizaţie de construcţie. La început la lucrat la dânsul Tour Scandinavia SA, adică o persoană fizică plus CMC Duty Free din Constanţa, Grup Media Sud, RAFO SA, Hero Star şi tot aşa. S-a constatat că RAFO a băgat cel mai mult material, aşa că Iacobov a rămas singur acasă în hotel şi de aceea au venit poliţiştii cu sigiliul la uşă. Ar mai fi: hotel în Oneşti, hotel în Bacău.

Complexul de Agrement Ecologic şi Piscicol de la Histria nu se află pe lista Curţii. A distru vestigii antice şi pune în pericol ecosistemul rezervaţiei Deltei. Un raport al lui Ponta (pe atunci, şeful Corpului de control al premierului României – n.m.) constată că Iacobov a făcut prostii pe acolo, premierul Năstase a zis „Rog măsuri ferme”. Măsurile nu au întârziat: s-a construit pistă pentru elicoptere. S-a spus că acest complex nu e pe listă pentru că nu e al lui Iacobov, ci al lui Andrei Şerban, primarul din Slănic, prin Perla Turism Slănic Moldova. Acesta a zis că nu mai e afacerea lui, deoarece s-a retras la salariul de la stat. Aşa este, la Perla Turism apar acum (în ianuarie 2005 – n.m.) un jurist mărunt din Slănic, mâna dreaptă a lui Şerban, un badigard al său, şoferul lui, plus SC Hotel Bulevard SA din Bucureşti, cu 57%, şi Turistica SRL din Bacău, cu 9, care e a lui Iacobov. Dacă tot am vorbit de Hotel Bucureşti – el se află în Bucureşti, în centru, este proprietatea lui Hotel Bulevard SRL. La care unic acţionar este Turistica SRL. Adică, aşa cum spuneam… de aici pot continua, căci se pricep mai bine, procurorii de la Curte.

În momentul de faţă (ianuarie 2005 – n.m.), Corneliu Iacobov mai apaer ca acţionar direct doar la 6 firme. Alături de el figurează sora sa şi femeia cu care avea o relaţie şi în timpul căsniciei, Coculeana Pălăşanu, care este asociat la 11 societăţi. La una este colegă cu sora lui Iacobov, la alta chiar cu el. Firma care sare în ochi este, fără îndoială, Black Media SA. Ibovnica lui Iacobov deţine aici 15% din acţiuni şi este colegă, printre altele, cu Borcea Mihaela-Mariana, care are 10 procente şi este soţia lui Cristi Borcea, director la Dinamo Bucureşti. Familie celebră pentru firma Crimbo Gas 2000, care a împâzit ţara cu staţiile de combustibil auto (GPL). Black Media a editat un ziar numit Ştirea zilei. Director la Ştirea zilei a fost Florin Călinescu. Acum (în ianuarie 2005 – n.m.) nu mai este, căci nici ziarul nu mai există. A ţinut cam cât sezonul pe litoral, că tot am vorbit atâta de afacerile din turism. („Academia Caţavencu”, nr. 683/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu