Oltenii, cei mai hoţi strămoşi ai europenilor (sau cum fura PeSeDeaua în Românika, prin 2004)

joi, februarie 23, 2023 9:38

PSD, ciuma rosie

Fabulă în trei mişcări

Unu

Eşti şef la o Agenţie din asta de dat fonduri europene la oameni. Întâi îţi faci o firmă ce ştie să scrie proiecte pentru Phare (program destinat pregătirii intrării României în UE, prin alocarea de fonduri europene nerambursabile – n.m.) şi care ia comision. Din comisionul ăla iei şi tu.

Pasul doi este să dai proiecte celor care, ca şi tine, iau decizii. Şi dai tuturor, că Europa are de unde. Presa mai miroase ceva, iar Poliţia vine în control. Peste câteva luni, ginerele şefului de Poliţie este angajat în Agenţie. Iar când el se plictiseşte, este angajată fiica şefului de Poliţie.

Bun, acum te pui să dai fonduri fără frică. Şi dai în stânga, dai în dreapta, nu ştii de ce, dar fondurile pleacă spre firme ale membrilor PSD. E un destin inexorabil pe care nu-l poţi opri.

Până să-ţi dai seama, oamenii cheltuiesc banii, iar tu eşti obligat să trimiţi controlul. Uite, azi, la un hotel, controlul vede aceleaşi scaune, televizoare, paturi, hârtii igienice, prosoape ca la alt minihotel, vizitat ieri. Fleacuri. Patronii spun că obiectele respective nu se lasă nici în ruptul capului inscripţionate cu un număr de inventar. Nu vor.

La un mic phare de dezvoltat porci au dispărut utilajele de tăiat, iar porcii sunt, nu prea mulţi, dar adunaţi de prin sat.

Un funcţionar de primărie este întrebat în ce sat a seminarizat el în ultimele luni. Nu ştiu, e răspunsul.

Un poliţist a uitat că o căprioară dragă sufletul lui l-a trecut pe o listă de perfecţionare a minerilor, recalificarea. A uitat.

Să nu mai spunem că un control superficial vede ştampile false, vede deconturi neefectuate. E control, iar pe controlorii români nu-i mai controlează europenii.

Şi apoi, seara se lasă peste Oltenia. Un berbec, o vită, un purceluş de lapte cad victime controlului. Se perpelesc pe jar, nu are cine să-i apere. Se sting cu un vin gros de Calafat.

Ufff, a trecut controlul şi controlul e şi cam vegetarian, că are apucături europeneşti, aşa că s-a scăpat uşor.

Doi

Eşti şef. Rămâi şef la Agenţia Sud Vest Oltenia. Te numeşti Mariana Bogheanu. Răspunzi de Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea. Ai în continuare firma ta care face proiecte Phare câştigătoare, SC Consulting V Company. De acolo ridici 50 de milioane lunar (lei vechi, la valoarea din 2004 – n.m.).

Iar ca să nu ciripească, dai câte 35 de milioane şi lui Desdemona de la contabilitate, Marina de la Politici Regionale, Bîrca de la consultanţi.

La mână îi ai în continuare pe şefii Consiliilor Judeţene şi pe primarii din câteva oraşe şi sate.

În afară de Mehedinţi, care nu s-a mânjit, şeful de la Olt are firma de câştig Phare pe numele lui fii-su, Mischie de la Gorj, ca boul, pe numele propriu, de asta a şi fost prins, şeful de la Vâlcea pe numele soţiei, la fel la Dolj.

Dar primarul de la Slatina de ce să nu ia şi el pe numele lui fii-su un grant? Dar cela de la Scorniceşti tuşeşte? Dar Surupăceanu, înlocuitorul lui Mischie, nu pupă poala Europii? Ba da. 99 de mii de euro. Dar şefa TSD (Tineretul Social Democrat – n.m.) Vînă de la Gorj nu vrea şi ea? Vrea.

Acum, uite, mă iau cu pomelnicul şi uit a vă spune că, dacă un control îmbuibat cu vin şi patrupede nu găseşte 20.000 de euro (la valoarea din 2004, adică mult, mult mai mare decât cea de astăzi – n.m.), nu-i nimic, aceşti bani pot fi admiraţi în frumoasa vilă de la Rînca a şefei Bogheanu.

Trei

Eşti şef. Ai angajat pe fiica şefului de Poliţie Dănănae, dar uite, vine senatorul Păunescu (Adrian Păunescu era senator PSD în 2004 – n.m.) cu o rudă. Nu-l poţi refuza. E om competent, indispensabil. Pe tine oricum Ristea Priboi (fost securist, parlamentar PSD şi ăsta prin 2004 – n.m.) te apără, iar el niciodată nu uită să-ţi amintească: „Mărie, dragă Mărie, banii europeni să mi-i dai mie sub formă de sponsorixare la PSD”. E o chestie… dar primarii ce au trecut pe la PHARE se regăsesc, a dracului meserie, şi pe listele de sponsorizări spre PSD. Sponsorizarea nici praz n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Poantă

Mariana Bogheanu a dat legal 34 de milioane de euro. Infrastructură, IMM-uri. Bani în mare măsură pesedizaţi, într-o zonă unde minerii mor de foame, rata de bătrâni ce mor cu satele e cea mai amre din ţară şi unde mortalitatea infantilă e cu 0,1% mai mare decât cea a ţării. („Academia Caţavencu”, nr. 675/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu