Sunt dronele pentru pasageri mașinile zburătoare din filme?

joi, martie 10, 2022 8:02

Drone pasageri
Dronele de pasageri promit să ne ofere transport aerian fără a fi nevoie de un pilot. Aproape că le putem compara cu mașinile zburătoare din filmele SF.

Dronele pentru pasageri sunt, în esență, versiuni extinse ale dronelor care există deja. Tehnologia fundamentală este aceeași, dar drona pentru pasageri este suficient de mare și de puternică pentru a transporta pasageri și marfă.

Ai intra în drona ta sau ai comanda una şi apoi ai alege unde vrei să mergi. După aceea, drona zboară în mod autonom către destinație. Deci este un fel de serviciu de elicoptere de la Uber. Doar că nu există pilot.

Dronele pentru pasageri există deja și sunt în teste în diferite locații din lume.

Ehang 184 este probabil cel mai faimos exemplu. Ehang susține că a transportat cu succes pasageri în dronele lor încă din 2015, iar modelul 184 a fost prezentat în 2016 la CES. Ehang 184 este o dronă autonomă care poate atinge o viteză de croazieră de 81 mph, cu o autonomie de 9,9 mile și poate transporta doi pasageri.

Mai există și Kittyhawk, susținut de co-fondatorul Google Larry Page și condus de Sebastian Thrun de la Google. Kittyhawk lucrează la un taxi aerian cu un singur pasager. Se pretinde că aeronava lor H2 are o rază de acțiune de o sută de mile și o viteză maximă de 180 mph (mile pe oră).

Avem nevoie de drone pentru pasageri?

Nu există nicio îndoială că, dacă aeronavele personale, cum ar fi dronele pentru pasageri, ar fi accesibile sau utilizate, ar exista mulți oameni pentru care este o soluție mult mai bună decât o mașină tradițională. Desigur, am investit resurse enorme în drumuri și continuăm să pompăm mulți bani în ele pentru a le extinde și întreține. În cele din urmă, există o limită a numărului de drumuri care pot fi extinse pentru a oferi mai multă capacitate. La un moment dat, singurul spațiu care ți-a mai rămas este cel aerian.

Odată cu creșterea tehnologiei și a lucrului la domiciliu, este posibil să asistăm la o scădere a tarficului pe şoselele tradiţionale. De asemenea, autoturismele cu conducere autonomă ar putea crește eficiența și siguranța călătoriei cu mașina, din moment ce fiecare mașină este autonomă (fără şofer).

Dronele pentru pasageri pot fi atractive atunci când vine vorba de proprietate privată, dar au potențial şi ca serviciu de taxi aerian pentru clienții care şi-ar fi dorit un elecopter privat, dar preţul ridicat i-a împiedicat să aibă unul.

Oamenii legii, serviciile de ambulanță aeriană și alte servicii cu prioritate înaltă pot fi, de asemenea, clienți principali pentru dronele de pasageri.

Dar siguranța pasagerilor?
În timp ce dronele pentru pasageri rezolvă problema necesității unui pilot, cealaltă problemă majoră cu „mașinile zburătoare” este siguranța și întreținerea. Când vine vorba de operarea în siguranță a ambarcațiunii folosind sisteme autonome, problema nu este atât de grea pe cât ar putea părea. Zborul prin spațiul aerian în mod autonom este, de fapt, o problemă mai ușor de rezolvat decât obținerea unei mașini cu conducere autonomă destinată circulaţiei în medii rutiere complexe. Aceste drone s-ar potrivi cu infrastructura existentă de control al traficului aerian și ar avea la bord senzori pentru a preveni coliziunile.

O problemă mult mai mare este întreținerea. Dacă întrețineți prost o mașină de la sol, în general ajungeți, din cauza unei avarii, pe marginea drumului, dar dacă nu întrețineți o aeronavă în mod corespunzător, există consecințe potențial fatale.

Interzicerea deținerii de drone private asemănătoare unei mașini pentru pasageri ar putea fi necesară numai din motive de siguranță, limitându-le la flotele comerciale unde poate fi asigurată întreținerea. Desigur, nu există un transport 100% sigur, dar toate testele de zbor și cercetările care se desfășoară în prezent urmăresc acest obiectiv.

Mașina nu va dispărea prea curând.

Deși dronele pentru pasageri sunt fezabile și probabil au un viitor ca parte tarnsportului nostru, probabil că nu vor înlocui mașinile terestre. Chiar dacă o dronă de pasageri poate umple exact aceeași nișă ca o mașină tradițională, preocupările legate de siguranța întreținerii și provocările în masă ale controlului aerului ar putea face dificilă justificarea adoptării în masă.

Credem că există șanse mari să avem servicii de taxi aerian bazate pe drone la un moment dat, dar mașinile zburătoare din filme rămân deocamdată la nivel de ficţiune.

Via How-To Geek.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu