Viitorul IT-ului: câte ceva despre chatbot

duminică, ianuarie 22, 2023 12:21
Posted in category IT

ChatGPTSper că aţi auzit de Inteligenţa Artificială (IA)? Sau, dacă vreţi, Artificial Intelligence (AI). Ei bine, chatbot-ul este un soft/program ce ţine de domeniul AI-ului.

Prin intermediul acestui soft, o interfaţă vorbeşte cu tine. Poţi avea un dialog inteligibil cu un computer/robot/maşină. Aceasta te informează despre lucruri pe care trebuie să le ştii şi poate îndeplini, în locul tău, anumite sarcini: să scrie un text, un rezumat şi mai mult decât atât.

Până la extinderea conceptului de AI, bots-ii erau folosiţi de către motoarele de căutare în scopul ierarhizării paginilor web şi al unei mai eficiente căutări în spaţiul web. Ca orice descoperire umană, bots-ii pot fi utilizaţi şi în scopuri malefice, de exemplu pentru a transmite viruşi sau a creşte artificial numărul de vizualizări.

Istoria AI-ului a început în 1950, atunci când matematicianul Alan Turing, părintele Informaticii şi Inteligenţei Artificiale (IA), sau Artificial Intelligence (AI), cel care a definit riguros conceptul de algoritm, a definit scopul AI-ului prin aşa-numitul Test Turing: când un om şi o maşină vorbesc, un al treilea observator să nu poată face deosebirea între om şi maşină.

În prezent, domeniul Artificial Intelligence (AI)-lui este studiat foarte intens şi dezvoltat de către marile companii din domeniul IT-ului: Meta (Facebook), Google, Microsoft, Alexa etc.

Se pare că cel mai reuşit Chatbot este cel numit ChatGPT, ajuns la varianta 3, creat de OpenAI, companie (fondată de Elon Musk) ce este pe punctul de a obţine o investiţie de 10 miliarde de dolari de la Microsoft. ChatGPT este capabil să genereze răspunsuri coerente în principal în limba engleză, dar şi în alte numeroase limbi, printre care şi limba română. Chatbot cu denumirea ChatGPT 3 a fost lansat 5 decembrie 2022 şi are deja peste 1 milion de utilizatori. Deşi mai ratează nişte răspunsuri, mai ales răspunsurile capcană legate de matematică, ChatGPT, Chatbot-ul în general, par să reconfigureze lumea IT-ului, începând cu motoarele de căutare. Dar despre cum intenţionează Google să ţină pasul cu evoluţia dinamică a Artificial Intelligence (AI)-lui într-o altă postare.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu