YouTube va proteja creatorii de conţinut în era AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială)

luni, septembrie 4, 2023 14:52
Posted in category IT

YouTube, AI

YouTube, platforma de streaming video a Google, se îndreaptă spre includerea tot mai profundă a inteligenţei artificiale (AI, Artificial Intelligence) în conţinutul şi funcţiile sale de bază. În acelaşi timp însă, YouTube pare decisă să protejeze creatorii de conţinut de eventualele provocări ale impactului AI, prin facilitarea creativităţii.

„Progresele AI nu mai sunt o promisiune viitoare”, a spus CEO-ul YouTube, Neal Mohan, într-o postare pe blog. „Milioane de oameni îmbrățișează deja inteligenţa artificială în viața lor de zi cu zi, de la găsirea de informații utile până la creșterea creativității și a productivității. Creatorii YouTube, în special, au îmbrățișat AI pentru a eficientiza și a stimula procesele lor creative.”

„În acest an, videoclipurile legate de instrumentele AI de pe platformă au înregistrat peste 1,7 miliarde de vizualizări.

Cu inteligența artificială într-o o nouă eră a expresiei creative, Mohan a spus că este necesar să se includă „protecții adecvate” pentru artiști. El a menționat că YouTube a lansat diverse instrumente în anii precedenți, inclusiv tehnologia sa de gestionare a drepturilor Content ID, care ajută la asigurarea că deținătorii drepturilor de autor sunt plătiți pentru utilizarea conținutului lor.

Acum, odată cu apariția AI, trebuie identificate și construite noi instrumente care să le permită creatorilor să continue să facă bani pe platforma video, a spus el. De asemenea, YouTube va trebui să folosească AI pentru a proteja industria muzicală împotriva noilor probleme generate de tehnologia emergentă.

„Sistemele AI pot amplifica provocările actuale, cum ar fi abuzul de mărci comerciale și drepturi de autor, dezinformarea, spam-ul și multe altele”, a spus Mohan.

„Dar AI poate fi folosit și pentru a identifica acest tip de conținut. Vom continua să investim în tehnologia bazată pe inteligență artificială care ne ajută să ne protejăm comunitatea de spectatori, creatori, artiști și compozitori.”

Aceste instrumente includ politici și sisteme de detectare, aplicare, cum ar fi Content ID, care funcționează în backend, a spus Mohan, adăugând că unele dintre aceste tehnologii sunt deja aplicate conținutului generat de AI. Una dintre politicile companiei, de exemplu, interzice încărcarea videoclipurilor care au fost modificate tehnic pentru a promova afirmații false.

Noile principii – încadrate în linii mari în jurul necesității de a adopta AI în mod responsabil și de a dezvolta instrumente adecvate pentru a proteja artiștii – vor juca un rol esențial în abordarea generală a YouTube față de AI.

Mohan a dezvăluit că mai multe detalii vor fi publicate „în lunile următoare”, în special despre anumite tehnologii, oportunități de monetizare și politici. De asemenea, YouTube speră să atragă mai mulți parteneri pentru a-și susține eforturile.

Pentru moment, compania a încheiat un parteneriat cu Universal Music Group pentru a lansa programul AI Music Incubator. Această inițiativă își propune să sensibilizeze artiștii, compozitorii și producătorii cu privire la abordarea YouTube cu privire la inteligența artificială generativă în domeniul muzical.

Parteneriatul reunește „un grup de lucru” care cuprinde părțile interesate din industria muzicală pentru a explora și a oferi feedback cu privire la instrumentele muzicale legate de AI, a scris președintele și CEO-ul Universal Music Group, Lucian Grainge, într-o postare pe blog.

„Progresele tehnologice rapide de astăzi au permis manipularea digitală, însuşirea şi atribuirea greşită a numelui, imaginii, asemănării, vocii şi stilului artistului – însăşi caracteristicile care îi diferenţiază ca interpreţi cu viziune şi expresie unice”, a spus Grainge.

„Având în vedere această situaţie, provocarea și oportunitatea noastră ca industrie este de a stabili instrumente eficiente, stimulente, recompense și reguli de drum care să ne permită să limităm potențialul dezavantaj al AI, promovând în același timp avantajul său promițător. Dacă găsim echilibrul corect, cred că AI va amplifica imaginația umană și va îmbogăți creativitatea muzicală în moduri noi, extraordinare.”

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu