A şaptea dimensiune pe Facebook (CDLXXXV)

sâmbătă, februarie 12, 2022 6:56

Omagiu lui Nicolae Ceausescu
17 mai 2020

Omagiu (în feudalism) = Jurământ de credință și de supunere al unui vasal către suzeranul său (https://dexonline.ro/definitie/omagiu)

Dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu era omagiat în fiecare an de domnie, pe 26 ianuarie, ziua sa de naştere, prin manifestări de tot felul, de la copii puşi să recite poezii omagiale şi până la programul TV, care în acea zi cuprindea numai limbi catifelate în fundul Ciuruitului.

Şi câteva comentarii găsite pe Facebook.

Epoca de Aur este numele pe care propaganda oficială a vremii l-a atribuit perioadei istorice în care la conducerea Republicii Socialiste România s-a aflat dictatorul Nicolae Ceaușescu, între anii 1965-1989. Expresia Epoca de Aur a apărut și a fost folosită în anii ’80, interval marcat în special de cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu și al familiei acestuia. De altfel, un alt termen utilizat de instituțiile și presa oficială pentru a desemna această perioadă era Epoca Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceauşescu a avut două instrumente pentru a plăti rapid datoria externă a României: înfometarea populaţiei prin forţarea exporturilor şi rezerva de aur a ţării. Dacă de foametea din anii ’80 îşi amintesc toţi cei care au trăit-o, despre soarta rezervei de aur nu se ştie mare lucru.

Datorii de 10 miliarde de dolari, din care 3 miliarde trebuiau achitate rapid

La 30 iunie 1980, datoria externă a României în valute convertibile era de 9,19 miliarde de dolari SUA, la care se adăugau dobânzi în valoare de 1,77 miliarde de dolari SUA. Dar aproape o treime din datoria externă în valute convertibile, respectiv 2,85 miliarde de dolari SUA, era datorie pe termen scurt, la care se adăugau dobânzi în sumă de 0,25 miliarde dolari SUA.

Pentru achitarea datoriilor scadente, de 440 de milioane de dolari la sfârşitul anului 1980 şi de 1,27 miliarde de dolari în anul 1981, conducătorii de la Bucureşti au încercat găsirea mai multor soluţii, inclusiv negocieri cu FMI pentru refinanţarea datoriei, dar şi vânzarea aurului din stocul BNR pentru suplimentarea resurselor valutare.

Înstrăinarea zecilor de tone de aur fin s-a făcut nu doar în contextul crizei globale, ci şi al constrângerilor la care era supusă RSR de către FMI, după cum reiese dintr-o amplă analiză privind evoluţia stocurilor de aur.

O jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi un kilogram de zahăr pe lună. Aceasta era porţia românilor, stabilită sub regimul lui Ceauşescu. Puii vânduţi la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel.

Românii îşi făceau pile şi relaţii pentru a căpăta marfa ”pe sub mână”. Proviziile de alimente erau considerate speculă şi se pedepseau cu închisoarea.

Foamete, frig in case, curent electric dat cu porția dar cel mai grav – încălcarea flagrantă a drepturilor omului-!
Libertarea de mișcare, libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea religioasă erau zero.

Acum văd mulți nostalgici care-l regretă. Cred că asociază epoca ceaușistă de tinerețea lor si nostalgia vine din regretul că nu mai sunt tineri.

Altfel, cum să regreți un dictator care deși vorbea despre egalitatea dintre clase, traia, el și clica sa, in lux si opulență in timp ce populația era infometată?

Aud oameni zicând ” a ținut cu poporul, l-a iubit”. Serios?! A ținut strict la el si apropiații săi, care trăiau boierește pe spatele poporului.

S-au uitat prea repede: statul cu noapte-n cap la coadă, pentru 1 litru de lapte, rafturile magazinelor goale sau umplute cu conserve de pește, benzina raționalizată și câte altele.

Comunismul, în forma sa ideologică, e o utopie.

Dictatorii comuniști au reușit doar să deturneze această ideologie in asigurarea bunăstării proprii, in ridicarea cultului personalității la grad de patologie.

Fac aceste observații deoarece azi, de ziua de naștere a dictatorului, unii il ridică in slăvi.

Singurul lucru pe care eu personal îl dezaprob e uciderea lui Ceaușescu la ordinele tovarășului Iliescu.
Oi fi eu prea sensibilă dar mi a fost milă de bătrânețea lui.

Până si criminalii naziști de razboi au avut parte de un proces corect, la Nurnberg.
E singurul dictator din blocul ex comunist care a fost ucis.
Dar asta e o altă poveste amplă si tenebroasă.

Pentru cei care spun că Ceaușescu a plătit datoriile țării. Nu, el le-a făcut, poporul le-a plătit. Și-a iubit țara? S-a iubit pe sine, la modul primitiv nord-coreean, megaloman, cinic și nepăsător la suferințele create.

Dovadă stă Casa Poporului, care a gonit din locuințe 57.000 de familii, a distrus monumente istorice, biserici, și case familiale. A fost ridicată cu 100.000 de oameni, dintre care 5000 de soldați lucrând în 3 schimburi, care a costat 3 miliarde de dolari, și 300 de morți, dintre muncitori. Este cea mai mare și mai costisitoare lucrare printre cele mai ” lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhitectură, făcute vreodată” (site-ul ArchDaily”)

Nostalgicule mucegăit, patriotismul înseamnă 15.000 de candelabre din cristal de Mediaș, cel mai mare avînd 2 tone? 1 milion de metri cubi de marmură, 900.000 de metri cubi esențe de lemn, 5.500.000 de tone de ciment? Ai fi călcat tu vreodată pe cei 220.000 de metri pătrați de covoare? Cu ce bani s-a făcut, și s-a plătit?

Pentru locuința aia gratuită, de care vă tot kkți pe voi de entuziasm, oamenii au plătit cu vârf și îndesat, acoperind cu sudoarea lor costurile ei. Aveți știință despre ce destin urma să aibă Capitala, după 1977?
Nu te-ai gîndit,(…), vreodată, de ce pe aleile dintre blocuri nu încape nici acum, decât o mașină, că nu exista niciun loc de garaj?

Ai auzit de Orwell? Aia ne aștepta: toți locuind în cartiere compacte, uniforme, mâncând în uriașe cantine, cu viața pe ceas, duși și aduși de la muncă, cu cap de coloană și tabel. Începusem deja: 2 ore de program la televizor, cu slăvirea cuplului, mii de urechi ciulite și cu ridicarea în miez de noapte a celui care îndrăznea să gândească. Ți se pare SF?

A dizlocat 3.500. 000.de țărani, din satul și asa mutilat de cooperativizare, ca să creeze clasa muncitoare a salopetelor cenușii, cu număr pe piept și capul în pământ, unde adjunctul Celui de Sus era secretarul de partid.

Marele patriot avea în planurile sale de dragoste pentru popor, ca până în anul 2000 să fie rase de pe fața pamântului 7000-8000 de sate, cu biserici cu tot, cu cimitire. Terenul ” câștigat” ar fi redat agriculturii 300.000 de ha. Când și cum ar fi devenit aceste hectare apte pentru agricultură, în câți ani? În 1967, când a început schizofrenia megalomanică, satul românesc avea 11,8 milioane de locuitori. Ce s -ar fi ales de ei, în 33 de ani? Faină iubire, de popor, dibaci cârmaci!

Pleznești de indignare că industria românească a ajuns la fier vechi ! De ce nu vrei să spui că 92% din producție, mergea spre CAER, în principal, spre URSS. Au dispărut. Pentru cine să mai produci, la ce cote de concurență tehnică, pe piața mondială?

Să nu uit: Casa aceasta a Poporului, unde acum ocupă 400 de încăperi și 2 săli de ședințe, bravii noștri frecangii de mentă, are 1100 de încăperi, tot semn al dragostei de țară. Și 9 nivele subterane, 92 de m. sub pământ, 2 adăposturi atomice, ca într-un idiot și repetat film american de duzină.

Cam cât costă acum energia electrică și încălzirea spațiilor ocupate ? Cine le plătește ? Măcar ai bucuria mică și secretă că mare lucru nu s-a schimbat, și aici îți dau dreptate…

Totuși, să nu fim atât de pătimași și să recunoaștem că s-au făcut mereu economii la curent și la încălzire: avem în mediul rural, acolo unde s-a născut veșnicia mamei ei de viață, 3000 de clădiri, cu destinație școlară, în paragină, distruse, în ruine, unde nici câinii nu se adăpostesc.

Satul nu mai are copii, au dispărut marile familii de rădăcină, cu 8-10 copii. În schimb, avem sate cu acces la internet, dar fără lumină electrică!

Și cercul se închide: poporul de azi se hrănește tot cu patriotismul oral. Acolo unde se închide cartea școlară se deschide poarta sărăciei de minte. De aceea, ca izbăvire Roexit, să mâncăm și să gândim românește!

PS pentru incurabili: 4 decembrie 1957. Revolta tăranilor din Vadu Roșca ( azi jud. Vrancea) a fost înăbușită de trupe de securitate, conduse de gen. (cu 2 stele) Nicolae Ceaușescu, șeful Direcției Superioare Politice a Armatei. Bilanț: 9 morți ,48 de răniți. Cel mai tânăr mort, un copil de 14 ani.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu