Google a prezentat Gemini, model AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) ce va fi integrat şi în chatbot-ul Bard

joi, decembrie 7, 2023 19:21
Posted in category IT

GeminiProiectul Gemini, la care specialiştii de la Google lucrează în ultima vreme, are deja o prima variantă ce poate fi integrată în chatbot-ul Bard.

Cu Gemini integrat, Bard are capacitatea de a întelege, pe lângă text, şi imagini, cod, audio şi video.

Lansat în urmă cu aproximativ 8 luni, chatbot-ul Bard al companiei Google venea ca un răspuns la provocarea lansată de ChatGPT, chatbot-ul companiei OpenAI, companie în care un alt gigant din domeniul IT-ului, Microsoft, a investit miliarde de dolari.

Se pare că noua versiune a chatbot-ului Bard, cu Gemini inclus, va fi disponibilă la început doar în limba engleză, deşi unii reprezentanţi ai Google afirmă că funcţionează bine în mai multe limbi.

Gemini va fi lansat în trei versiuni: Nano care va rula pe dispozitive mobile, Pro care este folosit pentru a alimenta Bard și Ultra care va fi lansat anul viitor și va alimenta noul Bard Advanced.

Reprezentanţii Google spun că Gemini Pro funcționează la fel de bine sau mai bine decât GPT-3.5, modelul de la OpenAI care alimentează versiunea gratuită a ChatGPT. Iar Gemini Ultra este comparabil cu GPT-4, poate chiar mai bun, cei de la Google afirmând că Gemini Ultra depăseşte „toate modelele OpenAI” în punctele de referință.

„Gemeni poate înțelege lumea din jurul nostru în felul în care o facem noi, oamenii, și poate absorbi orice tip de intrare și ieșire. Nu doar text ca majoritatea modelelor, ci și cod, audio, imagine și video”, a declarat Demis Hassabis, CEO Google DeepMind.

Cum va schimba Gemini chatbot-ul Bard

Bard a fost îmbunătățit treptat de la lansare, cu adăugarea unor caracteristici multimodale, cum ar fi analiza conținutului unei imagini. De asemenea, a i-au fost adăugate extensii care îi permit să verifice zboruri, să revizuiască conținutul unui videoclip YouTube sau să verifice e-mail-urile.

Cu Gemeni, Bard devine ceva complet nou. Deși interfaţa s-ar putea să rămână oarecum la fel, vom avea un chatbot mult mai puternic care, potrivit Google, va avea capacități mai bune la nivel general – cel puțin la egalitate cu versiunea gratuită a ChatGPT.

A fost construit pe o versiune fină a Gemini Pro în limba engleză, iar alte limbi vor fi adăugate în 2024. Sunt îmbunătăţite capacitățile de raționament, planificare și înțelegere, față de versiunea anterioară construită pe PaLM 2.

Urmează Bard Advanced

Anul viitor, Google va lansa o nouă versiune a chatbot-ului său, numită Bard Advanced. Încă nu este clar dacă acesta va fi un serviciu plătit, precum ChatGPT Plus, dar va fi alimentat de Gemini Ultra, cea mai puternică versiune a modelului AI.

Gemini Ultra a fost creat pentru „sarcini extrem de complexe și pentru a înțelege și a acționa rapid asupra diferitelor tipuri de informații”, rulând pe cele mai puternice cipuri din rețeaua de centre de date Google.

Google spune că Bard Advanced va oferi acces la toate capabilitățile Gemini Ultra, dar mai întâi trebuie să existe mai multe verificări și teste de siguranță. „Acest lucru este în concordanţă cu abordarea îndrăzneață și responsabilă pe care am adoptat-o de la lansarea lui Bard”, au afirmat responsabilii Google.

„Cu Gemeni, suntem cu un pas mai aproape de viziunea noastră de a face din Bard cel mai bun colaborator AI din lume”, spun specialiştii Google. „Suntem încântați să continuăm şi să aducem cele mai recente progrese în Bard, pentru a crea, învăța și explora.”

Gemini vine și pe Google Workspace prin Duet AI la începutul anului viitor. Acest lucru va permite generarea de text și imagini mai detaliate cu Docs, Sheets şi Slides (Documente, Foi de calcul și Prezentări). Compania experimentează și în Google Search (căutare cu motorul Google) pentru a accelera rezultatele și pentru a permite interogări mai complexe.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu