Moartea bate filmul

vineri, decembrie 1, 2023 19:13
Posted in category Mass-media

Moartea în spitalLa început au fost americanii, parcă. Ei au transmis în direct primele execuţii. Ideea morţii live (dacă putem spune aşa) nu este, deci, nouă.

Thailandezii au împins limitele entertainment-ului macabru nu dincolo, ci dincoace de marea trecere. Mai exact, înainte cu câteva ore de moarte. Autorităţile au hotărât (în 2005 – n.m.) să transmită în direct, pe Internet, ultimele ore din viaţa unor condamnaţi la moarte.

Aşa că i-au poftit în camera de luat vederi pe pensionarii închisorii din Bangkok, care vor fi imortalizaţi pe peliculă, puţin înainte de a fi „mortalizaţi” pe scaunul electric.

Dincolo de scopul declarat educativ, nouă ni se pare asta o adevărată distracţie. Parcă văd telespectatorii tolăniţi în fotolii, cu pop-corn-ul într-o mână şi berea în cealaltă, discutând cu soţiile:

Cât e reclamă la violatorul ăsta, mută, dragă, să vedem ce mai face criminalul ăla îndrăgostit! O fi iubit-o sau nu pe fata vitregă din prima căsătorie?

Unii dintre actori ar putea face bani buni şi din reclamă: „Mergeam din ce în ce mai des la puşcărie, eram disperat, mă condamnaseră şi trebuia să fie executat mâine la ora 10, dar am avut un avocat bun care a obţinut comutarea pentru ora 12. Cât despre creşterea în volum a prostatei, o să mai urinez pe mine o dată, mâine la spânzurătoare, dar pe urmă nu voi mai avea nicio problemă”.

Ca telespectator aş merge mai departe şi aş propune un videochat. M-aş simţi de zece ori mai fericit să-l tracasez pe condamnat: „Ai să mori, fraiere! Nasol! Este? Eu o să merg diseară să mănânc, să beau, să mă distrez, iar tu o să mori! Ha, ha, ha!”. Punându-mă însă şi în locul lui, aş avea o singură dilemă: oare aş avea curaj să mă masturbez, ca o ultimă plăcere, sau mi-ar fi ruşine că mă vede lumea? („Academia Caţavencu”, nr. 684/2005)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu