Cele mai bune motoare de căutare AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) din 2024
joi, decembrie 26, 2024 14:22Când ChatGPT a fost lansat la sfârșitul anului 2022, chatbot-ul AI a crescut în popularitate, deoarece oamenii au fost uimiți de capacitatea sa de a răspunde la orice întrebare, cu răspunsuri conversaționale și concise. Cu toate acestea, ChatGPT nu avea o caracteristică majoră – accesul la informațiile curente. Motoarele de căutare bazate pe inteligență artificială au apărut pentru a umple acest gol.
La câteva luni de la lansarea ChatGPT, motoarele de căutare majore, inclusiv Google și Bing, au introdus AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială) în platformele lor, pentru a oferi răspunsuri conversaționale bazate pe informații actualizate găsite pe internet. Alte companii, precum Perplexity AI, au intrat și ele în zona inteligenţei artificiale, construind motoare de căutare AI de la zero, pentru a concura cu giganții motoarelor de căutare.
Odată cu creșterea concurenței, ChatGPT a creat chiar și o funcție proprie de navigare pe web, care permite ChatGPT să funcționeze ca motor de căutare. Motoarele de căutare AI oferă utilizatorilor același serviciu de bază, dar cu diferențe semnificative în execuție. Unele opțiuni sunt mai utile decât altele, inclusiv diferențele dintre interfețele utilizatorului, rezultatele căutării și sugestii.
Pentru a vă ajuta să decideți ce motor de căutare AI merită să utilizați, haideţi să vedem câteva dintre ele.
Spre deosebire de restul motoarelor de căutare din această listă, care au integrat AI în motoarele de căutare existente, Perplexity AI a fost creat pentru a fi un motor de căutare AI, iar această abordare se vede în interfața sa, care îmbină perfect cele mai bune caracteristici ale chatbot-urilor AI și ale motoarelor de căutare. Această capacitate îl deosebește pe Perplexity de toți concurenții de pe piață și îl face cel mai convingător și cuprinzător motor de căutare AI.
Odată ce ați introdus interogarea de căutare, pagina cu rezultate oferă mai multe link-uri în partea de sus, ceea ce este util dacă utilizați Perplexity ca motor de căutare pentru a găsi cel mai potrivit site web. Rezultatele includ răspunsuri conversaționale, concise, cu marcatori generate de AI, cu note de subsol și link-uri spre site-uri web.
Sub informațiile AI, utilizatorii pot profita de o secțiune „conexă”, care seamănă cu experiența unui motor de căutare, cum ar fi funcția Google „oamenii întreabă și despre”. Această secțiune „conexă” încurajează descoperirea altor variante. Perplexity este gratuit şi nu aveți nevoie neapărat de un cont. Are si o variantă de abonament premium, cu acces la modele avansate, cum ar fi GPT-4 Turbo, Claude 3 și multe altele.
Microsoft a introdus în motorul de căutare Bing chatbot-ul său AI, Copilot, iar numărul de utilizatori activi zilnici Bing a crescut semnificativ, cu peste 40 de milioane de utilizatori noi în ultimul an. Copilot s-a dovedit a fi un chatbot extrem de competitiv, cu caracteristici care îl fac o opțiune mai atractivă decât ChatGPT.
Microsoft a colaborat cu OpenAI la dezvoltarea Copilot și, ca urmare, chatbot-ul folosește GPT-4, LLM-ul OpenAI. Odată cu integrarea Copilot în Bing, utilizatorii experimentează răspunsuri de înaltă calitate atunci când caută ceva prin caseta din partea de sus a rezultatelor paginii de căutare. Cea mai bună parte a execuției Microsoft, care o plasează peste cea a Google, este că informațiile AI nu sunt copleșitoare și limitate la o singură casetă în lateral.
Această abordare înseamnă că puteți extinde cu ușurință rezultatele pentru a vedea mai multe informații bazate pe inteligența artificială. Cu toate acestea, dacă doriți să ignorați rezultatul și să parcurgeți rezultatele căutării normale, informațiile AI sunt limitate la o mică parte a ecranului, parte pe care o puteți ignora. Dacă nu sunteți complet sigur dacă doriți un motor de căutare AI, Bing este o opțiune excelentă.
Dacă sunteți un utilizator fidel Google și sunteți curios despre modul în care AI poate îmbunătăți experiența de căutare, atunci Google ar putea fi cea mai bună opțiune. Anul trecut, 2023, Google a introdus Search Generative Experience (SGE), care a fost accesibilă numai prin Search Labs (din păcate, indisponibilă în România, la ora redactării acestui articol) și le-a oferit utilizatorilor informații generate de AI în partea de sus a rezultatelor căutării.
Aceasta înseamnă că, atunci când introduceți o interogare de căutare în Google, care ar putea fi optimizată prin prezentari generale AI, Google va afișa automat informațiile generate de AI. Deoarece statisticile AI nu sunt la fel de compacte ca cele ale Bing și ocupă partea de sus a ecranului, împingerea rezultatelor căutării organice în partea jos poate să fie neplăcută pentru unii utlizatori.
Atracţia Brave Search ca motor de căutare vine din confidențialitatea și securitatea pe care le oferă utilizatorilor, în timp ce navighează online. Unele dintre caracteristicile remarcabile ale Brave includ blocarea dispozitivelor de urmărire și a reclamelor pe site-uri web, ceea ce ajută, de asemenea, la îmbunătățirea duratei de viață a bateriei dispozitivului și a vitezei de navigare. Recent, Brave a adăugat o funcție Answer with AI (Răspuns cu AI), care introduce inteligenţa artificială în motorul de căutare, oferind o experiență aproape identică cu cele din instrumentele prezentate mai sus, păstrând în același timp funcțiile de securitate de care se bucură utilizatorii.
Puteți descărca browserul Brave pe computer pentru o experiență completă. Cu toate acestea, puteți folosi Brave Search și în orice browser, vizitând site-ul acestuia. Utilizarea Brave Search este intuitivă, deoarece tot ce trebuie să faceți este să introduceți o interogare de căutare. În mod similar cu motorul de căutare Google și Microsoft, veți obține informații generate de AI în partea de sus a rezultatelor căutării.
Chiar dacă Brave Search nu include note de subsol în răspunsurile sale, instrumentul include „context” sub răspuns, cu link-uri către conținut relevant, care poate fi util pentru verificarea sursei. O altă caracteristică care diferențiază Brave Search este că răspunsurile generate se bazează pe indexul de căutare independent al Brave.
Citeste si articolele: