Două decenii de îndoctrinare religioasă în România
miercuri, septembrie 21, 2011 21:54Una din cele mai ‘bune’ glume referitoare la ţărişoara noastră ar fi aceea că România este stat laic (hă, hă, hă). Comuniştii din eşalonul doi, veniţi la putere în decembrie 1989, au considerat că Marx este demodat, aşa încât au înlocuit îndoctrinarea comunistă cu una creştin-ortodoxă. Ora de socialism ştiinţific a devenit oră de religie, plătită din bani publici, adică din banii ‘fraierilor’ care-şi doresc o ţară ca soarele sfânt de pe cer.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară: cu toată îndoctrinarea religioasă din şcoli, violenţa este în creştere, iar în România siguranţa cetăţeanului este la cel mai scăzut nivel din epoca modernă, probabil. În schimb, preoţii îşi iau arginţii pentru acele ore de religie, pe care, în foarte multe cazuri, nu şi le ţin, sau, dacă au loc, sunt formale. Nu sunt bani de salarii, dar sunt bani de aruncat pe îndoctrinarea religioasă. Multă lume se plânge din cauza programului şcolar încărcat, dar nimeni nu are curajul să scoată orele de religie din programa şcolară.
Trebuie să punem capăt odată unei situaţii penibile, în care mutilăm conştiinţe de dragul unui covrig primit drept ‘cadou’ de la Biserica Ortodoxă. Creştinismul nu înseamnă pupat de moaşte şi lupte pe viaţă şi pe moarte pentru trei sărmăluţe, aşa cum vedem la sărbătorile ortodoxe, din ce în ce mai numeroase. România este singura ţară din Europa civilizată în care Biserica şi Statul nu sunt complet separate, credinţa fiind o alegere personală a fiecăruia dintre noi, nu o pârghie de a face bani şi a mutila conştiinţa copiilor.
Violenţa din societatea românească arată clar eşecul îndoctrinării religioase din România ultimilor 20 de ani, în ţări mult mai sărace decât România violenţa este mai redusă, credinţa fiind la locul ei în acele ţări. Există şi un apel către opinia publică din România (vedeţi aici) din care sunt extrase câteva fragmente mai jos.
Asociatia Secular-Umanista acuza: Sistemul scolar, vector al indoctrinarii religioase. In Romania sunt 4.700 de scoli generale si 18.300 de biserici
Asociatia Secular-Umanista din Romania critica modul in care este predata religia in scolile din tara noastra: „Luni, 12 septembrie, începe un nou an școlar. Circa 160.000 de copii vor lua contact pentru prima oară cu școala și, totodată, cu îndoctrinarea religioasă practicată cu acordul tacit al autorităților statului. Este remarcabilă reacția societății față de această problemă. Cu cât oamenii devin mai informați în ceea ce privește situația reală din școli, cu atât opoziția față de predarea religiei devine mai puternică. Conform cercetărilor Fundației Soros, în doar câțiva ani ponderea celor care se opun obligativității studierii religiei s-a dublat, fiind de 40% in prezent”.
Salarizarea profesorilor de religie, mulți dintre ei preoți, nu este asigurată de către culte ci grevează bugetul Ministerului Educației. În sistem există cca. 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceștia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro. Deși sunt plătiți de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonați ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controlează atât programa de învățământ cât și conținutul manualelor de religie. În multe școli se practică spovedaniile și împărtășaniile de grup; elevii fiind duși cu clasa la biserică și obligați să participe la aceste ritualuri. Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre „păcat”, „iad” și „diavoli”, inducându-li-se ideea că nerespectarea cu strictețe a
SUR cere ca „în unitățile de învățământ de stat sa fie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor și nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela” si atrage atentia ca „Elevii din învățământul românesc se confruntă cu o sistematică îndoctrinare religioasă, sistemul educațional fiind deturnat în beneficiul propriu de către cultele religioase, în special de către BOR. Acestea desfășoară un efort constant de a-și extinde influența în societate, țintind mai ales segmentele cele mai vulnerabile – copiii.”
Citeste si articolele:
Moralitatea says:
noiembrie 24th, 2011 at 13:45
O misconcepție des întâlnită despre ateism este că, fără o entitate supranaturală, oamenii nu ar avea niciun motiv pentru a se purta moral. Aceast raționament se bazează pe o premisă greșită, care presupune că oamenii se poartă într-un mod etic numai pentru că le-ar fi frică de repercursiunile pe care comiterea unui act ilegal ar putea să le aibă.
Majoritatea religioșilor tind să conecteze religia cu moralitatea într-un mod în care una devine de neconceput fără cealaltă. Astfel, religia adevărată, pură, te face o persoană morală, în timp ce a fi o persoană morală necesită religie adevărată. Niciuna dintre cele două afirmații nu este adevărată, conexiunea dintre religie și moralitate fiind în cel mai bun caz una incidentală.
Ideea că religia este necesară pentru un comportament etic, sau că ateii nu au motive să fie morali fără Dumnezeu sau religie, reprezintă cel mai des întâlnit mit despre ateism și se dovedește a fi contraintuitivă când istoria dezvăluie un număr important de acte imorale comise în numele religiei sau „în numele Domnului”. Câteva exemple ale unui astfel de comportament includ Inchiziția, Cruciadele și recentele crime împotriva unor doctori de avorturi in Statele Unite, comise de fundamentaliști creștini.
Doar ai noştri tineri pot schimba România | A șaptea dimensiune says:
martie 13th, 2015 at 21:55
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
În România, continuă îndoctrinarea religioasă | A șaptea dimensiune says:
martie 14th, 2015 at 11:19
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
Uscăturile clerului ortodox din România | A șaptea dimensiune says:
martie 14th, 2015 at 18:47
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
Primele zece site-uri media din România | A șaptea dimensiune says:
iulie 3rd, 2016 at 20:00
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
Marcel Iureş, un mare actor | A șaptea dimensiune says:
august 29th, 2016 at 17:12
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (VI) | A șaptea dimensiune says:
august 17th, 2018 at 17:24
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]
Biserica Ortodoxă Română (BOR), o anexă a Securităţii comuniste, înainte de 1989 | A șaptea dimensiune says:
aprilie 30th, 2019 at 19:05
[…] Două decenii de îndoctrinare religioasă în România […]