Ilici “KGB” Iliescu despre fericirea de a studia in Uniunea Sovietica

vineri, aprilie 10, 2015 18:22

Elena Ceausescu si Ion IliescuIon Iliescu: „Pentru orice student român este o cinste şi o fericire să studieze în Uniunea Sovietică. […] Avem de învăţat nespus de mult din felul de a trăi şi a gândi al omului sovietic, al acestui om de o mare înălţime morală, cult, modest, gata oricând să-ţi spună deschis ce gândeşte şi să te ajute. Cu toţii simţim prietenia, îndrumarea şi ajutorul tovarăşilor noştri sovietici, ne bucurăm împreună de succesele construcţiei noastre paşnice şi simţim aceeaşi revoltă contra canibalilor americani care săvârşesc bestialităţi de nedescris împotriva eroicului popor coreean şi care pregătesc un nou război mondial.”

Un documentar produs de televiziunea „Russia 1“ (prezentat mai la vale) ne prezintă viaţa idilică a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic „Molotov“, din Moscova, în perioada 1950-1954. Aflăm cât de popular era printre colege, ce jocuri incitante se jucau în căminele sovietice şi cât de nostalgic este fostul nostru preşedinte după „luminoşii“ ani ’50.

Ion Iliescu a fost coleg, la Institutul din Moscova, cu Mihail Gorvaciov, ultimul Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, şi cu Li Peng, premierul Chinei timp de 10 ani, între 1988 şi 1998. „E adevărat, în anii 1950-1954 o parte din studii le-am făcut la Moscova, la Hidroenergetică. Am făcut primul an la Politehnica din Bucureşti, apoi am continuat la Institutul Energetic din Moscova. În acea perioadă făcea studiile şi Gorbaciov. Dar nu ne-am cunoscut. Şi ce-ar fi fost dacă ne-am fi cunoscut? Ce motiv aveam să contest?“, a declarat Iliescu la un colocviu desfăşurat la Institutul Revoluţiei Române. Susţinătorii ideii că în decembrie 1989 în România a fost o lovitură de stat au conexat posibila amiciţie dintre Gorbaciov şi Iliescu cu ascensiunea celui din urmă, în numai câteva ore, de la director de editură la preşedinte de stat. Iliescu şi Gorbaciov au avut mai multe discuţii telefonice în perioada 22-30 decembrie 1989.

Citeste materialul integral pe adevarul.ro

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Ilici “KGB” Iliescu despre fericirea de a studia in Uniunea Sovietica”

 1. Cum a ucis infractorul PSD-ist Nastase Adrian memoria maresalului Ion Antonescu | A șaptea dimensiune says:

  iulie 26th, 2015 at 11:32

  […] Ilici “KGB” Iliescu sau fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 2. De ce mafia PSD-ista se teme de legionari, dar nu se teme de comunisti | A șaptea dimensiune says:

  august 2nd, 2015 at 14:17

  […] Ilici “KGB” Iliescu sau fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 3. De ce Ion Iliescu nu este judecat pentru crimele de la Mineriada din iunie 1990? | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 2nd, 2015 at 14:50

  […] Ilici “KGB” Iliescu sau fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 4. L-a asasinat KGB-ul pe Ioan Petru Culianu? | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 29th, 2015 at 16:16

  […] Ilici “KGB” Iliescu sau fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 5. Cum sunt promovati in Romania tradatorii de neam si tara | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 17th, 2016 at 20:54

  […] Ilici “KGB” Iliescu sau fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 6. Intr-o tara comunista ca Romania, Iliescu nu va fi condamnat niciodata | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2016 at 18:03

  […] Ilici “KGB” Iliescu despre fericirea de a studia in Uniunea Sovietica […]

 7. Adrian Voloc says:

  aprilie 11th, 2020 at 20:13

  Ion Ilici Iliescu: „Fericirea de a studia în Uniunea Sovietică” (reprodus după „Meridian”, 1/93, red-șef: Dorin Tudoran)

Adauga un comentariu