Deceniul 2007-2017 în câteva ştiri ce vor face istorie (II)
vineri, martie 10, 2017 16:22- Romania are cei mai buni specialisti din lume in domeniul antivirusilor In 2003, Microsoft cumpara RAV, antivirus produs de GECAD. RAV nu era singurul antivirus romanesc si nici macar cel mai performant. De ani buni Bitdefender iese pe locul 1 la testele de specialitate, depasind constant produsele concurente (Kaspersky sau Symantec). Mai mult, produse care ies pe locuri fruntase din punct de vedere tehnic (G-data sau F-Secure) folosesc tot motorul Bitdefender.
E o performanta, mai ales ca firmele din Statele Unite sau Rusia au la dispozitie mult mai multi bani pentru cercetare si marketing.
In aceasta lume exista un razboi non-stop intre baietii rai (cei care fac virusi) si baietii buni (cei care creaza antivirusi). Zilnic apar amenintari in toate colturile lumii, iar aceste amenintari trebuie contracarate. De aceea, se lucreaza efectiv 365/365 si orice greseala poate duce la compromiterea datelor a milioane de utilizatori.
Si iata ca specialistii de la Bitdefender sunt solicitati din ce in ce mai des sa comenteze incidentele de securitate la nivel mondial. - Cel mai bun informatician roman s-a stins din viata in Statele Unite. Cine a fost Mihai Patrascu Mihai Patrascu, considerat cel mai bun cercetator roman in informatica teoretica din ultimii 10 ani, este comemorat de comunitatea informaticienilor, la 8 zile de la deces.
Tanarul, in varsta de numai 29 de ani, a murit pe data de 5 iunie, dupa un an si jumatate de lupta cu boala.
Nascut pe 17 iulie 1982 la Craiova, Mihai Patrascu si-a finalizat studiile universitare la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite, unde a si lucrat ulterior.
Teza lui de doctorat, sustinuta aici, a fost premiata drept cea mai buna teza stiintifica de la MIT, care este cea mai performanta universitate informatica din lume.
Mihai a castigat multe medalii la olimpiadele de specialitate, ajungand pe locul 20 in topul medaliatilor la nivel international. A obtinut de 9 ori premiul I la nivel national si 7 medalii la fazele internationale: 4 de aur si 3 de argint.
Tanarul a fost membru al Comitetului Stiintific al Olimpiadei Internationale de Informatica, presedintele Comitetului stiintific al Balcaniadei de Informatica (2011) si al Olimpiadei Europene de Informatica (2009).
A sustinut conferinte de specialitate la mai multe universitati de renume, printre care Copenhaga si Berkeley.
In acest an, Mihai Patrascu a primit premiul Presburger, de la Asociatia Europeana de Informatica Teoretica, pentru „revolutionarea domeniului de structuri de date”.
Diagnosticat cu cancer, Mihai s-a stins din viata la New York, pe 5 iunie 2012, dupa un an si jumatate de lupta cu temuta boala.
Comunitatea informatica a organizat, pe 9 iunie, in onoarea sa, concursul Remember Mihai Patrascu, care include probleme compuse chiar de el. Competitia s-a desfasurat pe parcursul a 156 de ore. - Ruşii, criminali care apără alţi criminali (asa a aparut ISIS) Rusia nu va permite Consiliului de Securitate ONU sa autorizeze o interventie militara straina in Siria, a reiterat, sambata, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, calificand acest scenariu ca fiind „catastrofal”, relateaza AFP.
„Nu vom permite Consiliului de Securitate sa recurga la forta”, a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa.
Moscova, un aliat al Damascului, avertiza joi ca va bloca, in Consiliul de Securitate ONU, orice text care ar autoriza o interventie straina in Siria. Intre timp, civilii din Siria erau macelariti de regimul prorus de la Damasc, iar rezultatul neinterventiei ONU a fost razboiul civil care a distrus Siria si aparitia atrocitatilor comise de teroristii din ISIS.
(Sursa) - Internetul s-a schimbat astazi pentru totdeauna. Cum iti va influenta viata in urmatorii ani 6 iunie 2012. Poate parea o zi ca oricare alta, insa astazi e ziua cand Internetul pe care il stim cu totii va fi inlocuit de o noua versiune. Companii ca Google, Facebook, AT&T si Akamai vor participa.
Noul internet este cunoscut ca Internet Protocol version 6 (IPv6). Daca totul merge bine (si ar trebui), utilizatorii nu vor observa nimic diferit imediat. Insa in urmatorii 5 ani si dupa aceea, IPv6 va avea un efect profund asupra vietilor noastre, scrie Business Insider.
Aveam nevoie de noul Internet pentru ca vechiul aproape ramasese fara adrese IP. Fara noi adrese, n-am fi putut avea noi smartphone-uri, centre de date sau site-uri web. Inca exista miliarde de oameni si zeci de miliarde de gadgeturi care urmeaza sa intre pe internet.
Noul internet este „de trilioane si trilioane de ori mai mare” decat cel actual, spune bunicul Internetului, Vint Cerf, in prezent oficial Google.
Dar IPv6 nu functioneaza cu vechiul Internet, IPv4. (Da, a existat un IPv5, dar s-a renuntat la el pentru IPv6). Cele doua Interneturi nu pot „vorbi” unul cu celalalt”.
Deci, site-urile si gadget-urile sunt deja pe noul internet. Nu te vei mai putea conecta la ele decat daca ai calculatorul, reteaua/router-ul de acasa si providerul de internet pe IPv6. Dar probabil ca nu va trebui sa schimbi nimic, pentru ca tehnologiile ajuta la conectarea vechiului cu noul.
Acum urmeaza partea buna. Toate aceste noi adrese inseamna ca, practic, nu exista nicio limita la lucrurile pe care le putem adaugat direct pe Internet. Expertii, cum este Cerf, prezic ca acest lucru va crea „Internetul lucrurilor”, unde orice detinem are propria adresa de Internet si poate fi controlate de la distanta printr-o aplicatie. Iar lista include electrocasnicele, cheile, pivnita de vinuri si zgarda cainelui – totul. - Cum ajungi din Europa la New York intr-o ora: BBC prezinta metroul care merge cu 4000 km/h Drumul din Europa pana in Statele Unite ale Americii s-ar putea face in numai o ora. Pare un scenariu pentru un film SF, insa oamenii de stiinta sunt siguri ca au gasit solutia pentru a depasi orice bariera de viteza.
Pana in prezent, singurii oameni care puteau spune ca au fost martorii „masinii timpului” in ceea ce priveste deplasarea din Europa in America erau pasagerii celebrului avion Concorde, care putea face distanta Londra – New York in numai 2 ore.
BBC scrie ca oamenii de stiinta din China si SUA cauta solutii sa reduca acest timp la numai o ora si nici macar nu ar trebui sa va urcati intr-un avion.
Deplasarea pe distante lungi in viitor va fi facuta cu metroul, iar BBC scrie ca in urmatorii 10 ani ar putea fi gata primul desen pentru metroul care va pleca din Europa si va avea ca destinatie America. Tehnologia care va permite metroului sa se deplaseze cu viteza fantastica de 4000 km/h este cea a tubului vidat, care reduce frecarea si permite deplasare la viteze de neimaginat, mai scrie sursa citata.
Profesorul de inginerie mecanica Ernst Frankel de la Institutul Tehnologic din Massachusetts a confirmat teoria pentru BBC: „Avantajul acestui tub este acela ca poti prinde viteze uriase”.
Citeste si articolele:
Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (III) | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 10th, 2019 at 17:01
[…] Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (II) […]
Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (IV) | A șaptea dimensiune says:
ianuarie 10th, 2019 at 17:38
[…] Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (II) […]
Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (V) | A șaptea dimensiune says:
februarie 28th, 2019 at 20:40
[…] Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (II) […]
Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (VI) | A șaptea dimensiune says:
aprilie 16th, 2019 at 19:00
[…] Deceniul 2007-2017 in cateva stiri ce vor face istorie (II) […]