Crucificarea limbii romane (IX)

miercuri, martie 22, 2017 21:41
Posted in category Educatie

Limba romana

  • Nu doar politicienii stâlcesc limba română

    Ce s-a mai distrat ‘boborul’, cu ajutorul tembeliziunilor mogulilor, pe seama ‘succesurilor’ Elenei Băsescu. Dar avem şi exemple de profesori, chiar dacă sunt de matematică. Doar există zicerea: fiecare persoană are păsărica ei (nu vă gândiţi la ‘prostii’), doar cei de matematică au un stol întreg. Pe site-ul https://www.mateinfo.ro/index.php, în una din culegerile online, am dat peste enunţul unei probleme în care, după cum se vede şi în captura de mai jos, pluralul de la chibrit este chibrite.
    Numai că DEX-ul ne spune că pluralul este chibrituri. Probabil că autoarea subiectului respectiv, prof. Andone Elena, de la Şcoala Vasile Conta Iaşi (cum este trecută pe pagina web), vrea să facă parte din familia Vanghelie, Becali şi prietenii, adică din grupul celor pentru care regulile de scriere în limba română sunt valabile nu pentru români, ci pentru italieni, de exemplu.
    Crucificarea limbii romane

  • Cum scriu în limba română foştii elevi ai Şcolii Havîrna

    Sunt câteva paradoxuri legate de educaţie, ce nu mai miră pe nimeni. Dar dacă, totuşi, nu eşti un nimeni te miră câteva realităţi: cum poţi face ecologie la şcoală şi, în afara şcolii, să arunci deşeuri (hârtie, sticle) pe oriunde sau cum poţi avea cel mai mare număr de ore acordat unui obiect de studiu în gimnaziu, mă refer la obiectul Limba şi literatura română, şi să scrii cum se vede în captura de mai jos.
    Crucificarea limbii romane
    Citatul este următorul: ‘Clasa a-VII-a ii multumeste domnului munteanu careia ia fost diriginte ca a fost foarte rabdator si nea iertat de multe ori la nota la purtare’. Este vorba de profesorul Gelu Munteanu, despre care puteţi găsi mai multe la link-ul anterior. Lăsând la o parte că numele proprii se scriu cu majusculă, corect este ‘ne-a’, nu ‘nea’, corect este ‘i-a’, nu ‘ia’ (adică într-o singură frază trei greşeli), pe mine altceva mă miră: acest (fost) elev nu-şi aminteşte de vreo zicere memorabilă a profesorului sau despre ce a învătat de la profesorul Munteanu, nu, elevul, de nota 3 (trei) la limba română, îşi aminteşte de faptul că stimabilul Gelu Munteanu l-a iertat, atunci când, probabil, nu învăţa. Şi aşa speră că va face şi Poliţia, atunci când va încălca legea. Dacă profesorul Munteanu nu-l ierta la infinit, ar fi scris cât de cât corect în limba română. Ruşine, Daniel Funeriu.

  • CV-ul interimarului de la Educație, plin de greșeli

    Liviu Pop, PSD-istul minune, cel numit ministru interimar al Educației (in urma cu niste ani) după plecarea lui Ioan Mang, arată în CV-ul publicat pe blogul său că s-a ocupat de „reprezintarea FSLI în probleme generale”, de „convoacarea ședintele Biroului Operativ” sau de „adaptarea ofertei educaţionale a IPT la cererea pieţei munci”. De asemenea, el precizează că este „coautor a unor lucrări cu regim intern”. Atât în CV, cât și în declarația de avere, Pop a scris numele liceului la care a predat, „Anghel Saligny”, cu doi „y”.
    La competențele obținute la un seminar desfășurat între 1 și 4 noiembrie 2009, Pop a trecut: „Ghiozdanul cu Suflete, Dorinţa profundă de legături cu sine, cu alţii, cu natura (animale, plante, etc) sau cu divinitatea, Dorinţa de retragere în linişte şi solititudine, ca tarâm al reflecţiei, Căutarea de scopuri şi semnificaţii: Cine sunt eu? Are viaţa mea vreun sens? Cum îl pot afla?,etc. Bucuria şi încântarea, pierderea de sine, Misterul creaţie, impulsul creator de idei, de opere artistice, etc”.

  • Rusificarea învăţământului românesc

    În ultimii 22 de ani, am auzit foarte des formularea ‘marele învăţământ românesc dinainte de 1989’. Cei care formulează asemenea aberaţii au dreptate: învăţământul românesc era mare în sensul că dădea nişte vârfuri (ca-n orice ţară din Africa), dar, mai ales, era ‘mare’ deoarece scotea creiere spălate, perfect netede, soldaţi de nădejde ai Partidului Comunist Român. Pentru aceasta existau ore speciale de îndoctrinare, de la Constituţia Republicii Socialiste România, obiect de studiu în clasa a VII-a şi până la Socialism ştiinţific, curs obligatoriu la orice facultate din ţara primului rege comunist. În acest peisaj, apare problema la care voiam să ajung. La cursul de Fizică, în clasa a VII-a, de exemplu, elevii întâlnesc numele celebrului fizician, şi nu numai, englez James Prescott Joule. Aţi reţinut, sper, că este englez. Cum credeţi că se pronunţă, de către unii profesori, Joule? ‘Jul’ şi atât. Aşa l-a învăţat şi subsemnatul, înainte de 1989, aşa îl pronunţă, prin comuna ‘europeană’ Havîrna (sau Havârna), profesorul de fizică Zvîncă Petru, fost cadru de nădejde al Partidului Comunist Român, ce a colindat prin toate partidele, doar rahatul politic nu are culoare. Ce contează pe aici, şi nu numai, că-n limba engleză Joule se pronunţă altfel. Ce contează că trebuie să-ţi pese de adevărul ştiinţific, dacă vrei ca viitoarelor generaţii să le pese de ceva. Prin România USL-ului (Uniunea Sovietico-Liberală) nu contează. Desigur, tot ‘criminalul’ Daniel Funeriu este vinovat.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Crucificarea limbii romane (IX)”

  1. Crucificarea limbii romane (XIV) | A șaptea dimensiune says:

    august 24th, 2018 at 12:26

    […] Crucificarea limbii romane (IX) […]

  2. Crucificarea limbii romane (X) | A șaptea dimensiune says:

    august 26th, 2018 at 10:42

    […] Crucificarea limbii romane (IX) […]

  3. Crucificarea limbii romane (XI) | A șaptea dimensiune says:

    martie 16th, 2019 at 13:41

    […] Crucificarea limbii romane (IX) […]

  4. Crucificarea limbii romane (XIII) | A șaptea dimensiune says:

    mai 22nd, 2019 at 16:28

    […] Crucificarea limbii romane (IX) […]

Adauga un comentariu